שתף קטע נבחר

הכנסת למשרד הבריאות: הגבילו שיווק הסיגריה האלקטרונית

ועדת המאבק בסמים ואלכוהול תובעת ממשרד הבריאות להטיל הגבלות מיידיות על שיווק הסיגריה האלקטרונית החדשה ולא לאפשר החדרתה למשק הישראלי. פרופ' איתמר גרוטו המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "אנחנו עובדים על תיקון החוק. בשלב זה אין על המוצר מגבלות"

ועדת המאבק בסמים ואלכוהול תבעה היום (ב') ממשרד הבריאות להטיל מיד הגבלות על שיווק הסיגריה האלקטרונית החדשה (אייקוס). "ברירת המחדל צריכה להיות שמדובר במוצר טבק", אמרה היו"ר ח"כ תמר זנדברג (מרצ), "בשום מקום בעולם חוץ מישראל לא מאפשרים לשווק את המוצר הזה ללא הגבלות. ישראל היתה מהמובילות במדיניות מניעת עישון וכיום היא בתרדמת בכל הנוגע להגבלות על סיגריות".

 

זנדברג אסרה להכניס לדיון את הלוביסטים של חברות הטבק.

 

חברי הכנסת דרשו מהמשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו, שהוזמן לוועדה להגביל את שיווק סיגריות האייקוס ולמנוע את מסע הפרסום וההחדרה שמגיע לכלל הציבור, ללא מעשנים ולבני נוער שנכנסים לראשונה למעגל המעשנים. "במצב הקיים מפקירים את הציבור לנזקי מסע ההחדרה של הסיגריה האלקטרונית", אמרו חברי הוועדה.

 

בדיון הוצג מסמך של מרכז המחקר של הכנסת שמצא כי "ישראל היא מהמדינות המתירניות בפרסום ושיווק סיגריות".

 

קראו עוד

פיליפ מוריס: ייתכן שבקרוב נפסיק לייצר סיגריות רגילות

משרד הבריאות: נגדיל המיסוי על סיגריות אלקטרונית וטבק גלגול

 

הפרופ' גרוטו הבהיר כי "אנחנו עובדים על תיקון החוק שמאפשר להגביל גם את שיווק הסיגריות האלקטרוניות ולהכיר בהן כמוצר טבק. אבל בשלב זה לא מוטלות הגבלות על שיווק המוצר כי שר הבריאות ממתין להחלטה של רשות התרופות האמריקנית (FDA) כדי לקבוע את עמדת המשרד.

 

"הסיגריות האלקטרוניות נמצאות במחלוקת עולמית. האייקוס הוא מוצר שמכיל טבק. לא חברה אחת מייצרת אותו אבל המובילה פיליפ מוריס, שהחזון העולמי שלה הוא להעביר את כל המעשנים לאייקוס".

 

במחלוקת עולמית. סיגריה אלקטרונית אייקוס ()
במחלוקת עולמית. סיגריה אלקטרונית אייקוס

 

ההסתדרות הרפואית: "מדובר בסם ממכר מסוכן לבריאות"

לדבריו החברה כבר הכינה תיק בקשה ל-FDA כמו לאישור תרופה. ההחלטה אמורה לשנות את כללי המשחק, ושר הבריאות ממתין לה. ח"כ זנדברג הוסיפה: אנחנו מחכים ובינתיים רואים את מסע ההחדרה הזה לבני נוער ברשתות החברתיות, שיהיו מעשנים חדשים. אני הצעתי לאמץ את השיטה שבה קודם כל אסור אלא אם מוחלט שמותר. למה אצלנו מותר כברירת מחדל"? ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני): "תעשו ניסויים במדינות אחרות ולא על חשבון הישראלים. אנחנו לא מונעים פרסום ושיווק ועושים פשע נוראי".

 

פרופ' גרוטו השיב: "החקיקה הישראלית לא מאפשרת לנו כרגע לאסור בכלל. לגבי מגבלות פרסום אנחנו רוצים מאוד לקדם את איסור הפרסום הגורף ואת האזהרות הגרפיות על הקופסאות. השר כבר אישר את הרחבת המקומות הציבוריים האסורים בעישון ואת ביטול חדרי עישון".

 

ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) שרת הבריאות לשעבר: "אין ספק שהגרף שירד יתחיל לעלות והאחריות תרבוץ על משרד הבריאות, לא יאסור על השיווק והפרסום עד שיתבררו הפרטים".

 

ד"ר חגי לוין הציג נייר עמדה של ההסתדרות הרפואית לפיו: "פיליפ מוריס מייצרים מוצר שהורג אנשים ואנחנו משרתים אותם. אין מדינה בעולם שמאשרת שיווק של אייקוס בלי שום מגבלה, אין תופעה כזאת. לפי העמדה המשפטית ברור שזה מוצר טבק. היעדר הוכחה זה לא אומר שזה מופחת סיכון. המוצר הוא סם ממכר, מסוכן לבריאות. בינתיים המקרה ממחיש את הנזק של השיווק והפרסום. שמים דוכנים באמצע הרחוב ומשווקים. עושים מסיבות מיוחדות. לא היינו מאמינים שבמדינה שלנו נגיע למצב הזה".

 

רוני בלנק ממרכז המחקר של הכנסת הציג מחקר שערך בנושא איסור פרסום ושיווק של סיגריות. הוא מסתמך על שורת מחקרים, שמסקנתם היא שלפרסום ושיווק סיגריות יש השפעה על העישון. הם מצאו כי גורמים חיצוניים יכולים לשמש טריגר לעישון ולעודד קניית סיגריות".

 

שבי גטניו, מנכ"ל העמותה לדמוקרטיה מתקדמת, קרא לפרופ' גרוטו להתפטר. "ההיצמדות ל-FDA כאילו אנחנו לא מדינה עצמאית זה תירוץ קלוש. יש מדינות שכבר אוסרות את שיווק המוצר הזה".

 

גטניו ציין כי העמותה שהוא עומד בראשה כבר עתרה נגד המכירה החופשית של האייקוס. "קיבלנו צו ביניים מהשופט מזוז. משרד הבריאות צריך להשיב עליו תוך ששה ימים. אנחנו מאוד מקווים שמישהו יוריד את השר מהעניין והעתירה תהיה מיותרת".

 

ח"כ זנדברג סיכמה: "משרד הבריאות מתקדם לאט מדי ומעט מדי. ישראל נמצאת מאחור כשיש צעדים אפקטיביים שיגבילו או יאסרו קידום מכירות ושיווק ובעיקר פרסום באינטרנט וברשתות החברתיות ופרסום סמוי בטלוויזיה שכרגע פרוצים לחלוטין. אנחנו ננצל את חוק חופש המידע כדי לדעת אם יש תוכניות שכבר מקבלות כסף על עישון".

מפיליפ מוריס בע"מ נמסר: "מערכת ה-IQOS מחממת את הטבק במקום להבעירו ומביאה להפחתה ממוצעת של כ-90% ברמות הכימיקלים המזיקים ובעלי הפוטנציאל להזיק באדי הטבק, בהשוואה לעשן הסיגריות. בהתבסס על הראיות המדעיות שהצטברו עד כה, מעבר מלא ל-IQOS עשוי להציג פחות סיכון לנזק מאשר המשך עישון סיגריות, ולכן זו בחירה טובה יותר מעישון.

 

"IQOS הושק כבר בכ-20 מדינות בעולם ויותר מ-1.4 מיליון מעשנים בגירים עברו להשתמש בו. החברה הגישה בקשה ל-FDA לאשר את שיווק המוצר כבעל סיכון מופחת. בארה"ב, שיווק מוצרי טבק חדשים דורש אישור מראש. מסיבה זו בלבד, המוצר טרם משווק בארה"ב ובניגוד לנטען בשום שלב לא נאסרה הפצתו. פיליפ מוריס בע"מ משווקת את המוצר בארץ באופן אחראי למעשנים מעל גיל 18 בלבד, תוך הצמדת אזהרה על כל חפיסה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להגביל את השייוק של הסיגריה האלקטרונית
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים