שתף קטע נבחר

האישה שבעלה צמח תוכל להינשא מחדש: "היום המאושר בחיי"

בג"ץ פסק כי בית הדין הרבני לא ידון בערעור על הגט שניתן ל"עגונה מצפת" שבעלה הפך צמח לפני עשור, ולפיכך היא רשאית להינשא שוב. "הגיע הזמן לסיים את דרך הייסורים שלה", קבע השופט רובינשטיין

 

 

 

סוף לפרשת ה'עגונה מצפת': בג"ץ קבע היום (יום ה') כי אישור הגט שנתן בית הדין האזורי בצפת לאישה שבעלה הפך לצמח לפני עשור בעינו עומד, וכי בית הדין הרבני הגדול לא יוכל לדון בפרשה. לפיכך, רשאית האישה להינשא שוב. "הודו לה' כי טוב כי לעולם חסדו", אמרה האישה לאחר ההחלטה. הפרשה נחשפה לראשונה ב-ynet.

 

בני הזוג התחתנו בשנת 2002 ונולדה להם בת. בשנת 2007 נפגע הבעל באורח קשה בראשו בתאונת דרכים. מאז הוא נמצא במצב של 'צמח', לא מתקשר עם הסביבה, לא מודע למה שקורה סביבו ולא נושם באופן עצמאי. הסיכוי לשיפור במצבו קלוש עד לא קיים.

  

חמש שנים אחרי התאונה ביקשה אשתו גט כדי שתוכל להינשא מחדש. בית הדין הרבני האזורי החליט כי אין לו אפשרות לאפשר לה גט בשלב זה. דייניו העבירו את המקרה בצעד חריג לעיונו של נשיא בית הדין הרבני הגדול דאז, הראשון לציון הרב שלמה עמאר, שקבע גם הוא כי לא ניתן לאפשר מתן גט בסיפור. האישה לא ויתרה, עד שקיבלה את הגט המיוחל מבית הדין האזורי בצפת בשנת 2014.

 

אלא שכאן לא תם הסיפור. מספר חודשים לאחר מכן הוגשה לבית הדין הרבני הגדול בקשה חריגה ביותר לביטול הגט מטעמו של בן הזוג ואדם נוסף, שאין לו שום קשר לבני הזוג. בית הדין דחה את הבקשה על הסף מכיוון שלא היה שום ייפוי כוח מבן הזוג לבקשת הגט ונקבע כי אין לאדם הנוסף זכות לערער.


ערער בלי קשר לתיק או לזוג

אותו אדם הגיש ערעור לבית הדין הרבני הגדול ובנובמבר 2016 הורה נשיא בית הדין הרבני, הרב יצחק יוסף, לקיים דיון בתיק בהרכב מורחב של דיינים. האישה הגישה בג"ץ על ההחלטה באמצעות עורכת הדין בתיה כהנא דרור מארגון 'מבוי סתום', וביקשה לבטלה. התיק הגיע לדיון בפני שופטי בג"ץ שקבעו כעת כי אין מקום לאפשר ערעור לאדם שאין לו כל קשר לתיק.

 

"שותף אני אף לחששות שהעלו על ידי העותרות והיועץ המשפטי לממשלה בדבר ההשלכות החמורות שבמתן אפשרות לכל אדם להשיג על כל פסק דין חלוט", ציין השופט אליקים רובינשטיין. "התרת הרצועה בדבר אפשרות שכל אדם מעלמא שאינו צד למשפט, ואשר הכרעה שיפוטית שניתנה בו לא תהא לרוחו, יהיה בעל מעמד לערער עליה לערכאות הערעור, אינה מתקבלת על הדעת. הדברים חמורים שבעתיים כאשר מדובר בעניינים רגישים של המעמד האישי ושאלות הסטטוס, שכן אז יש בכך פגיעה של ממש בפרטיות ובזכויות הבסיסיות של בעלי הדין, בנוסף לפגיעה האנושית".

 

השופט רובינשטיין הוסיף עוד כי מסכת הייסורים שעוברת האישה דינה להסתיים. "הסוגיה שבפנינו קשה. היא רגשית ואנושית, ולצד השאלה המשפטית אליה נדרשנו, הלב יוצא אל העותרת, שדרך ייסורים עברה, תחילה כאשר התפוגגו בפועל חיי הנישואים שלה עם בעלה שהפך צמח. אחר כך, בכל אותן שנים בהן נאבקה לקבלת הגט ואחר כך על צדקת הגט. הגיעה העת לסיים את הפרשה", כתב בפסק הדין.

 

חבר הרכב השופטים חנן מלצר ציין עוד כי "בהיותנו ערב חג החירות ראוי שנוודא כי כבודה וחירותה של העותרת יכובדו, ועל דרך של צו מוחלט – ייתם מסע תלאותיה".

 

עו"ד בתיה כהנא-דרור (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
עו"ד בתיה כהנא-דרור(צילום: גיל יוחנן)

יש לציין כי מדובר בהתערבות יוצאת דופן של בג"ץ, שבולם את בית הדין הרבני ובעיקר את הרב הראשי יצחק יוסף (נשיא ערכאת הערעורים), שהתעקש לקיים דיון. ההחלטה מהווה עוד פרק משמעותי בכיפופי הידיים בעניין הסמכויות בין בית המשפט האזרחי לבית הדין הרבני.

 

האישה שרשאית כעת להינשא מחדש אמרה לאחר ההחלטה: "הודו לה' כי טוב כי לעולם חסדו. הכל מאיתו והתודה היא לה' יתברך שעשה סוף לייסוריי הקשים. כל התקופה הזאת הייתה קשה לי מאוד. אני מודה לעו"ד בתיה כהנא-דרור, שצעדה איתי יד ביד כל הדרך ולא הרפתה לרגע עם האמונה שלה שיש לעשות צדק לנשים עגונות ולא לגרום להן לסבל. תודה לכל אלה שתמכו וצעדו איתנו במאבק הזה. זהו היום המאושר בחיי".

 

עו"ד בתיה כהנא-דרור, אמרה: "ברוך מתיר אסורות. אני שמחה שהגענו ליום זה - בראש ובראשונה עבור האישה, שיצאה לחירות אמיתית ערב חג הפסח ותוכל להמשיך בחייה, וגם עבור היהדות ובתי הדין הרבניים, שהתפתחות חשובה ופורצת דרך לשחרור עגונות הוכרה כפסיקה לגיטימית. החלטת בג"ץ המונעת את הפגיעה בחירותה של האישה, כביכול בשם ההלכה, היא תקדימית ועשויה לעודד פתרונות הלכתיים חשובים למען תיקון עולם ולמען זכויותיהן של נשים בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
בית הדין הרבני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים