שתף קטע נבחר

מחקר: רוב חוות הדעת השניות מובילות לאבחנה חדשה והצלת חיים

חוקרים בארה"ב מצאו כי ברוב המכריע של המקרים, אלה שקיבלו חוות דעת רפואית נוספת, חזרו עם אבחנה חדשה ומדויקת יותר. הסיבות העיקריות להימנעות מקבלת חוות דעת שנייה: תחושת אי נעימות מהרופאים המטפלים והיעדר ידע על זכות בסיסית זו

מחקר חדש שנערך בארה"ב מצא כי מרבית המטופלים שניגשו לחוות דעת שנייה חזרו עם אבחנה חדשה ונכונה. הממצאים פורסמו בגיליון האחרון של כתב העת Evaluation in Clinical Practice.

 

חוות דעת שנייה היא זכותו של כל מטופל, והיא מעוגנת בחוק זכויות החולה משנת 1996. עם זאת, רבים מהחולים עדיין אינם מממשים את זכותם זו. ויש לכך כמה סיבות: החשש מהעלבת הרופא הראשון או בשל הפחד שלא יידעו כיצד להתמודד עם המידע הסותר אם יקבלו כזה בחוות הדעת הרפואית השנייה.

 

לחוות דעת שנייה יש השפעה מכרעת על האבחנה והטיפול, ובשנים האחרונות היא הפכה לכלי מקובל יותר ויותר בעולם הרפואה. גם קופות החולים וחברות הביטוח מאפשרות למבוטחים לקבל חוות דעת שנייה בחינם או במחיר מוזל, מתוך הידיעה שהבדיקה הנוספת עשויה לחסוך לא רק חיי אדם, אלא גם הוצאות כלכליות כבדות.

 

אין סיבה להרגיש לא בנוח מול הרופא המטפל. חוות דעת שנייה יכולה להציל חיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אין סיבה להרגיש לא בנוח מול הרופא המטפל. חוות דעת שנייה יכולה להציל חיים(צילום: shutterstock)

  

אולי יעניין אותך גם:

מחקר הוכיח: אנשים אופטימיים בריאים הרבה יותר

מחקר ענק: 50% לא נוטלים התרופה שרשם הרופא

מחקר קובע: נשים יפות הן גם פוריות יותר

 

במחקר החדש נבדקו תיקיהם הרפואיים של 286 מטופלים שהופנו מרופא המשפחה למחלקה לרפואה פנימית של המרכז הרפואי "מאיו קליניק" במינסוטה במשך שנתיים - מתחילת 2009 ועד סוף 2010.

 

החוקרים מצאו שכ-88% מהמטופלים שפנו לקבל חוות דעת שנייה, חזרו לביתם עם אבחנה שונה ועשו עקב כך שינויים במהלך הטיפול.

 

21% מהנבדקים קיבלו אבחנה שונה לחלוטין מהאבחנה הראשונית, ו-66% קיבלו אבחנה מדויקת או מקיפה יותר. 12% מהמטופלים בלבד קיבלו בחוות הדעת השנייה אישור לכך שחוות הדעת הראשונה הייתה מדויקת ושלמה.

 

"מטריד לגלות שאחד מכל 5 מטופלים מקבל אבחנה שגויה מהרופא", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר ג'יימס נייסנס, "החולים הללו מצויים בסיכון גבוה, וכלל לא מופנים להמשך בירור רפואי. התוצאה עלולה להיות קטלנית. החולים אינם צריכים לחוש שלא בנוח לגשת לחוות דעת שנייה, או לדאוג שמא הרופא ייפגע".

 

ואילו שאלות כדאי לשאול את הרופא כדי לוודא טיפול נכון? צפו:

  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זכותכם לקבל חוות דעת שנייה. בקשו אותה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים