שתף קטע נבחר

טראמפ סימן את היעד הבא: "נשק גרעיני בדרום קוריאה או חיסול קים ג'ונג און"

אחרי התקיפה האמריקנית בסוריה, הנשיא דונלד טראמפ רוצה לטפל גם באיום שמציב המשטר בפיונגיאנג בצפון קוריאה. רשת NBC דיווחה כי התרחישים גובשו והוצגו לטראמפ לפני פגישתו עם נשיא סין: "הגישה היא של 'מלחמה מחר בבוקר'"

 

המועצה לביטחון לאומי של ארצות הברית הציגה בפני הנשיא דונלד טראמפ כמה דרכי פעולה אפשריות נגד תוכנית הגרעין של צפון קוריאה – בהן הצבת נשק גרעיני בדרום קוריאה או חיסולו של המנהיג קים ג'ונג און. כך מסרו כמה גורמי צבא ומודיעין אמריקנים בכירים לרשת NBC.

 

על פי הדיווח, שני התרחישים גובשו במסגרת בחינה מואצת של מדיניותה של צפון קוריאה, שהוכנה לקראת פגישתם של טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג שהתקיימה השבוע. הבית הלבן מקווה שסין תעשה יותר כדי להשפיע על צפון קוריאה באמצעות דיפלומטיה והרחבת סנקציות. אולם, אם זה לא יצליח וצפון קוריאה תמשיך בפיתוח נשק גרעיני, האופציות האחרות יהיו על השולחן ויהוו שינוי משמעותי במדיניות האמריקנית.

 

בתום היומיים שבהם אירח טראמפ את שי באחוזתו בפלורידה, מאר א-לאגו, אמר הלילה (שבת) מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון כי שני המנהיגים הסכימו להרחיב את שיתוף הפעולה בין שתי המעצמות בניסיון לגרום לצפון קוריאה לחדול מתוכנית הנשק הגרעיני שלה. על פי הדיווח של סוכנות הידיעות AP, טילרסון ציין כי שני הנשיאים מכירים בצורך לפעול בדחיפות נגד האיום הצפון קוריאני.  

הסכימו לשתף פעולה מול צפון קוריאה. טראמפ ושי (צילום: TNS) (צילום: TNS)
הסכימו לשתף פעולה מול צפון קוריאה. טראמפ ושי(צילום: TNS)

"ספק כי האינטרסים של סין וארה"ב עולים בקנה אחד". פגישת טראמפ ונשיא סין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"ספק כי האינטרסים של סין וארה"ב עולים בקנה אחד". פגישת טראמפ ונשיא סין(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

עם זאת, בכיר במודיעין האמריקני אמר לרשת NBC כי הוא מטיל ספק כי האינטרסים של סין וארה"ב עולים בקנה אחד באופן שיאפשר פתרון דיפלומטי לסוגיה. לדבריו, "אנחנו אחרי 20 שנה של מאמצים דיפלומטיים וסנקציות שלא הצליחו לעצור את התוכנית של צפון קוריאה". אותו בכיר הוסיף כי גישתה של ארה"ב לסוגיה היא גישה של "מלחמה מחר בבוקר".

 

דרך הפעולה שהכי שנויה במחלוקת היא האפשרות להציב נשק גרעיני אמריקני בדרום קוריאה. ארה"ב פינתה את כל הנשק הגרעיני שלה מהמדינה לפני 25 שנה – והשבתו, ככל הנראה לבסיס חיל האוויר באוסן, כ-80 ק"מ דרומית לבירה סיאול, תהיה הפעם הראשונה שבה ארה"ב מציבה נשק גרעיני מחוץ לשטחה מאז סיום המלחמה הקרה.

 

האדמירל ג'יימס סטוורידיס ששירת בחיל הים האמריקני וגם כמפקד העליון של נאט"ו אמר ל-NBC כי לדעתו, אין מדובר ברעיון טוב. "אני חושב שזה רק יתסיס מנקודת מבטה של פיונגיאנג. אני לא רואה תועלת כלשהי בצעד הזה, משום שהאפשרות שנעשה שימוש בנשק גרעיני נגד צפון קוריאה הוא במידה רבה לא סביר", לדבריו. מקורות צבאיים הוסיפו כי חיל האוויר האמריקני לא בהכרח תומך באפשרות הזו, וכחלופה מתרגל תקיפות ארוכות-טווח. גם מארק ליפרט, שגריר ארה"ב לשעבר בדרום קוריאה, אמר כי הוא חושב שמדובר ברעיון רע.

"גישה של 'מלחמה מחר בבוקר'". טראמפ וקים ג'ון און (צילום: ריטרס, AFP) (צילום: ריטרס, AFP)
"גישה של 'מלחמה מחר בבוקר'". טראמפ וקים ג'ון און(צילום: ריטרס, AFP)

דרך פעולה אפשרית נוספת שעלתה היא חיסולו של מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און ובכירים נוספים במשטר שממונים על תוכנית ההתחמשות בטילים ובנשק גרעיני. האדמירל סטוורידיס אמר כי מדובר באסטרטגיה מפתה כשמתמודדים עם מנהיגים כל כך מסוכנים ולא צפויים, אולם "אנו מוכרחים לשאול את עצמו מה יקרה ביום שאחרי החיסול? לדעתי, כשמדובר על צפון קוריאה, זה לגמרי בלתי ידוע".

 

"ממשל טראמפ שם את האזור בסכנת מלחמה"

בתחילת השבוע אמר טראמפ בראיון לעיתון "פייננשל טיימס" כי ארצו מוכנה לפעול לבד נגד תוכנית הגרעין הצפון קוריאנית אם סין לא תנקוט עמדה נוקשה יותר כלפי המשטר הקומוניסטי המבודד בפיונגיאנג. טראמפ אמר בראיון שהסחר הוא התמריץ הגדול של סין לעבוד בשיתוף פעולה עם ארה"ב. עם זאת, לדבריו, ארה"ב יכולה "לחלוטין" לטפל במצב בצפון קוריאה ללא עזרת סין.

 

כשנשאל כיצד יתמודד עם צפון קוריאה, השיב טראמפ: "אני לא הולך לספר לכם. אתם יודעים, אני לא ארה"ב של העבר, אז סיפרנו איפה אנחנו הולכים להכות במזרח התיכון". סין, מצדה, מעניקה לצפון קוריאה סיוע כלכלי ודיפלומטי, אולם באותה עת טוענת שההשפעה שלה על קים ג'ונג און ומשטרו מוגבלת.

 

לפני פגישתם של נשיאי ארה"ב וסין, ביום רביעי האחרון, שיגרה צפון קוריאה טיל בליסטי שנחת בים, מול חופיה המזרחיים. כך דיווח צבא דרום קוריאה. הצבא האמריקני אישר את הדיווח ואמר כי מדובר בטיל בליסטי מסוג KN-15 שמיועד לטווחים בינוניים.

שיגור טיל בליסטי צפון קוריאני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שיגור טיל בליסטי צפון קוריאני(צילום: EPA)

"לידה מחדש של תעשיית הטילים". קים ג'ונג און צופה בניסוי מנוע רקטי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"לידה מחדש של תעשיית הטילים". קים ג'ונג און צופה בניסוי מנוע רקטי(צילום: רויטרס)

 

בסוף השבוע שעבר הפיצה KRT, תחנת הטלוויזיה הממלכתית של צפון קוריאה, סרטון המציג את קים מפקח על תרגיל צבאי של יחידות הטנקים. בהודעה ששודרה היללה המגישה רי צ'ון-הי את עוצמתם של הטנקים הצפון-קוריאנים: "קים מאמין שטנקים שלנו ימחקו כל דבר שיעמוד בדרכם ויהרסו את עמדות האויב ברגע שתפרוץ מלחמה". היא הוסיפה מסר לשכנה מדרום וציינה כי התחרות, לדברי המנהיג קים, "הראתה בבירור כי הטנקים של צבא העם מוכנים לחלוטין ללחום בעוצמה ולבצע במיומנות כל משימת לחימה באזורים המבצעיים כדי לשחרר את החלק הדרומי של המדינה".

 

במקביל, הזהירה צפון קוריאה את ארה"ב מהמשך התמרונים "ההרפתקניים", לדבריה, של המטוסים האמריקניים בחצי האי הקוריאני וטענה כי בפעולת אלו ממשלו של טראמפ שם את האזור בסכנת מלחמה. בדיווח של סוכנות הידעות הצפון קוריאנית KCNA יוחסו למטוסי ארה"ב הכנות למתקפת פתע נגד המדינה וכוונה לחסל את המנהיג קים ג'ונג און.

קים וחיילי השריון של צפון קוריאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קים וחיילי השריון של צפון קוריאה(צילום: רויטרס)

מוקדם יותר באותו שבוע, הסנאטור ג'ון מקיין, מי שהפסיד לברק אובמה בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2008, עורר סערה כשכינה את קים "ילד שמן ומשוגע". בראיון לרשת MSNBC אמר מקיין כי "סין היא היחידה שיכולה לשלוט בקים ג'ונג-און - ילד שמן ומשוגע שהורס את צפון קוריאה. הסינים יכולים לעצור את הכלכלה של המדינה תוך שבוע".

 

בפיונגיאנג התייחסו לאמירתו של מקיין ואמרו כי "מדובר בפרובוקציה חמורה שמבחינתנו זהה להכרזת מלחמה". הם הוסיפו כי "ארצות הברית העזה לפגוע בכבוד המנהיגות העליונה של הרפובליקה הדמוקרטית של קוריאה הצפונית".

"סכין תינעץ בגרון". הקטע בסרטון שבו מופצצת נושאת המטוסים ()
"סכין תינעץ בגרון". הקטע בסרטון שבו מופצצת נושאת המטוסים

 

לפני כשבועיים פרסמה פיונגיאנג סרטון תעמולה נוסף שבו נראית הדמיה של הפצצת נושאת מטוסים ומטוס קרב אמריקניים שנפגעים ועולים בלהבות. בסרטון נאמר כי "סכין תינעץ בגרון של נושאת המטוסים" והוא התפרסם על רקע המתיחות הגוברת מול ארה"ב, לאחר שזו הכריזה כי היא לא פוסלת נקיטת אופציה צבאית נגד המדינה המבודדת בעולם.

 

לפני כשבועיים ערכה פיונגיאנג גם ניסוי במנוע רקטי. על פי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס, אנשי ממשל אמריקנים מאמינים כי ייתכן שהמנוע הרקטי שנוסה הוא חלק מתוכנית לפיתוח טיל בליסטי בין-יבשתי. שבוע וחצי קודם לכן דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית של צפון קוריאה על ניסוי במנוע טילים רב-עוצמה שפותח לאחרונה, ואשר בוצע בנוכחותו של המנהיג קים ג'ונג און. בדיווח נאמר כי המנוע ישדרג את יכולות המדינה לשגר לוויינים לחלל, וכי הוא נועד לשמש טילים ארוכי-טווח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ריטרס, AFP
דונלד טראמפ, קים ג'ונג און
צילום: ריטרס, AFP
מומלצים