שתף קטע נבחר

השיטות היעילות: כך תימנעו מצרבת בארוחות החג

לאכול פחות מאכלים עתירי שומן, לא להגזים בשתיית אלכוהול, ואל תלכו לישון מיד לאחר האוכל. רופא בכיר מסביר איך תוכלו ליהנות מארוחות החג בלי לסבול מכאבי הצרבת

אחת הבעיות הרפואיות השכיחות באוכלוסייה הבוגרת היא מחלת ההחזר הקיבתי ושטי המתבטאת בצרבת. שליש מהאוכלוסייה הבוגרת מישראל סובלים מצרבת מדי פעם, וכחמישית מהאוכלוסייה סובלים ממנה לפחות פעם בחודש.

 

מחלת ההחזר הקיבתי ושטי נגרמת בשל חולשה ותפקוד לקוי של הסוגר שבין הושט לקיבה. הביטויים הכי שכיחים של מחלה זאת הם תחושות של צריבה מאחורי עצם החזה ותחושות שמשהו חמוץ מטפס מהבטן העליונה כלפי מעלה אל מאחורי עצם החזה ועד לפה.

 

למרות שמחלת ההחזר הקיבתי ושטי היא מחלה נפוצה, שיכולה לגרום לסיבוכים משמעותיים כגון דלקת בוושט, היצרות של הושט ואף התפתחות של סרטן הוושט, חלק לא מבוטל מהמטופלים מקל ראש ומקפיד על הרגלי חיים או על נטילת טיפול תרופתי רק לפי הצורך (כשיש צרבת). חשוב לציין כי מחלת ההחזר הקיבתי ושטי מובילה לפגיעה משמעותית באיכות החיים, באיכות השינה ובכושר העבודה.

 

קראו עוד:

שלשול, עצירות, צרבת או בחילה: כל הפתרונות הטבעיים

נגד צרבת וטחורים: 4 סיבות בריאות לאכול תאנים

בהריון? 10 דרכים שיעזרו לך למנוע צרבת

 

פגיעה ממשית באיכות החיים. צרבת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פגיעה ממשית באיכות החיים. צרבת(צילום: shutterstock)

 

מה הקשר בין צרבת לחג הפסח?

 חגי ישראל שמרביתם סובבים סביב ארוחות משפחתיות גדולות ועתירות קלוריות, מהווים מקור משמעותי להופעת צרבת. ולכן, אם אנחנו רוצים לעבור את החג בשלום ולהימנע או להפחית את תחושת הצרבת, הקפידו על מספר כללי אצבע עיקריים:

 

צמצמו ארוחות עתירות בשומן ובקלוריות - מאכלים שומניים ועתירי קלוריות גורמים לירידה בתפקוד הסוגר שבין הוושט לקיבה (אותו סוגר שמונע את עליית מיצי הקיבה אל הוושט). סוגר שלא נסגר באופן הדוק מספיק, לא ימנע באופן יעיל את עליית מיצי הקיבה מהקיבה לושט ולכן נחוש צרבת.

 

בארוחות החג הגדולות, בשונה מהיום יום, העומס על הסוגר רב יותר מאחר ואנחנו לא שומרים על צורת האכילה שהתאמנו לעצמנו מתוך ניסיון. במקרים אלה, תופעת ההחזר תהפוך לתדירה ומציקה יותר. השתדלו אם כך להוריד בכמות הקלוריות ובכמות המזון השומני ובכמות הכללית (נפח) של המזונות שאתם צורכים בארוחת החג.

 

אכלו מאכלים דלי קלוריות ופחות מאכלים רווי שומן כמו לביבות של מצה או מצה מטוגנת. כמו כן, נסו להפחית במהלך החג צריכת מאכלים הגורמים לצרבת כמו אוכל מתובל מאד או חריף, משקאות ממותקים ומוגזים המכילים קפאין, שוקולד ועוד.

 

הגבילו את שתיית האלכוהול - על אף שאחת ממצוות החג היא שתייה של ארבעת הכוסות, רצוי שתימנעו כמה שיותר משתיית אלכוהול. והסיבה לכך - אלכוהול גורם לירידה בלחץ שקיים בסוגר שבין הוושט לקיבה ולהופעת צרבת.

 

שמרו על מרווח גדול בין שעת סיום הארוחה לשעת השינה - אחד מהגורמים המרכזיים לצרבת, הינו שינה או שכיבה מיד אחרי ארוחה כבדה ומאוחרת. במצב זה, בו אנו שוכבים אופקית, והקיבה מלאה עדיין, קל יותר שייגרם החזר קיבתי-ושטי בו מיצי הקיבה עולים מעלה וגורמים לתחושת הצרבת.

 

ניתן לשלוט על מצב זה על ידי הקפדה של מרווח זמן העולה על 3 שעות בין סיום הארוחה והכניסה למיטה. כיאה לחגי ישראל בכלל ולפסח בפרט בו אנחנו קוראים את ההגדה, הארוחה הדשנה נמשכת אל תוך הלילה. נסו אם כך להקדים את שעת הארוחה או לחילופין, להרחיק עד כמה שניתן את שעת השינה.

 

כשמתייחסים למחלת ההחזר הקיבתי ושטי, חשוב להפריד בין מטופלים הזקוקים לטיפול תרופתי לבין אלו שלא. זאת אומרת, במחלה זאת, גם אם יקפידו הקפדה יתרה על הרגלי תזונה וחיים (בניסיון להפחית צרבת), בקרב לא מעט מטופלים, הגישה הזאת לא מספקת ויש צורך בהוספת טיפול תרופתי.

 

דבר זה חשוב במיוחד בחג, כאשר סדר היום הרגיל משתנה ובערב מצפה לנו ארוחה טעימה ודשנה. במקרים אלו אני ממליץ למטופלים שמטופלים בתרופות לצרבת "לתגבר" את הטיפול התרופתי כדי שיוכלו "לעבור" את החג בשלום.

 

זה נכון לגבי כל הטיפולים התרופתיים, מהקלים שבהם כגון תרופות סותרות חומצה. כדאי להתכונן מראש ולהקדים תרופה לצרבת. לדוגמה, מי שנוטל תרופות לפי הצורך, רצוי שיקח הפעם על בסיס קבוע ומי שנוטל רק פעם ביום, יוסיף עוד כדור בערב לפני הארוחה. את תרופות המרשם המונעות את הפרשת החומצה מהקיבה נוטלים על קיבה ריקה כחצי שעה לפני ארוחת החג.

 

תרופות המרשם ימנעו את הצרבת מראש, מפני שהן מפחיתות בצורה הכי משמעותית את הפרשת החומצה מהקיבה. לפני החג, כדאי להצטייד במרשם וליטול אותן לפי ההוראות המצורפות. 

 

אחת התרופות החדשות השנה, היא כזו שנותנת הגנה יותר ארוכה, גם לשעות הקטנות של הלילה. כאמור, אלו הן תרופות מרשם ויש להצטייד במרשם מרופא המשפחה וליטול אותן לפי הוראת הרופא שלכם.

 

הכותב הינו סגן מנהל המערך לגסטרואנטרולוגיה מרכז רפואי רבין, בית החולים בילינסון

 

 

 


פורסם לראשונה 10/04/2017 08:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למנוע את תחושת הבעירה. להעלים את הצרבת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים