שתף קטע נבחר

זהירות: כך העברת דירה במתנה תסבך אתכם

עשרות אלפי ישראלים מחזיקים בלמעלה מ-3 דירות - אבל רק מאות בודדות מהן נמכרו. מתברר שלא מעט בעלי נכסים מעדיפים לחלק את הדירות בין הילדים כמתנה, אולם מדובר בפתרון גבולי מאוד, שלא תמיד יפטור אתכם ממס

חוק מס ריבוי דירות קובע כי בעלי זכויות בלמעלה מ-2.5 דירות יצטרכו להחליט האם הם מוכרים את הדירות הנוספות - או לשלם מס בגובה 1% משווי הדירה או עד תקרה של 18 אלף שקל לשנה. עד למועד זה יהיה על בעלי 3 דירות ומעלה להגיש הצהרה לרשות המסים עם פירוט נכסיהם.

 

כתבות נוספות במדור בית ישראלי

 

מי שיבחר למכור דירה עד אוקטובר 2017, יוכל לזכות בהטבה בדמות מענק שיקוזז ממס השבח שעליו לשלם בעקבות המכירה עד גג של 85 אלף שקל. הטבה נוספת שנקבע במסגרת החוק היא אפשרות השקעה ייחודית למשקיעים עם הקלות מיסוי.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בישראל ישנם עשרות אלפי אזרחים המחזיקים בלמעלה מ-3 דירות אלא שעל פי הנתונים, עד כה רק מאות בודדות השיבו את אותן דירות לשוק החופשי. מסתבר שלא מעט בעלי נכסים מעדיפים לחלק את הדירות בין הילדים כמתנה.

 

שמרו על מודעות לטווח הארוך

התופעה מזכירה את התקופה שבה דיברו על מיסוי עיזבונות ומתנות. גם אז הורים הזדרזו להעביר דירות לילדים במתנה - מאחר שלהורים יש תמריץ לתת את הדירות לילדיהם במקום למכור אותן, משום שהעברת הדירות באופן זה פטורה גם ממס שבח.

 

בעסקה שטופלה לאחרונה העבירו הורים לבנם הסטודנט דירה שרכשו בסמוך לאוניברסיטת בן גוריון כהשקעה. הדירה אשר היוותה עבורם דירה שלישית הועברה במתנה ובפטור ממס שבח, הואיל ומדובר במתנה בין קרובים כהגדרתם בחוק ובפטור ממס רכישה - הואיל ועבור הבן זוהי דירה יחידה.

 

בעסקה אחרת מכרו בני זוג בשנות ה-80 לחייהם דירה אחת ממספר דירות שבבעלותם, תוך ניצול ההטבה של מענק בגובה 85 אלף שקל. במקביל הועברו שתי דירות אחרות במתנה - אחת לבן ואחת לבת. ההורים נשארו עם דירת המוגרים ודירה אחת נוספת, ולא ייאלצו לשאת במס.

 

הקפידו על הסכמי ממון

ללא קשר לחוק המיסוי החדש, לחלק מבעלי הנכסים יש נטייה להעביר את הנכס לשמם של ילדיהם קודם לנשואיהם או לאחר מכן. אלא שמהניסיון, מציאות שכזו עלולה להסתבך - במיוחד אם מדובר בדירת יחיד של אותו ילד, בה הוא ממשיך להתגורר תקופה ממושכת גם לאחר הנישואים.

 

בהעדר הסכם ממון שנחתם ערב הנשואים, בן או בת הזוג של אותו הבן עלולים לתבוע זכיות באותה דירה, שכאמור התקבלה במתנה מההורים.

 

היזהרו מסיבוכים בנוסח הירושה

במקרה שמדובר בבעל נכסים המעוניין לחסוך במס ומעביר את נכסיו רק על שם אחד מילדיו, אזי לאחר מותו של אותו הורה, עלולה להיווצר תסבוכת כאשר אותו צאצא ינכס את הנכס לעצמו, לאחר שבוצעה ההעברה על שמו ולא יחלק אותו עם יתר אחיו.

 

שאלה אחרת שעולה היא שאלת המס - שעלולה להתעורר בעת העברת זכיות במקרקעין בין הורים לילדיהם. מחד, העברת נכס מחויבת במס רכישה מופחת. לעומת זאת, אם הנכס מועבר לאחר מות ההורים בירושה, אין חובת מס בגין הרישום זכויות אגב ירושה.

 

כיום ניתן להיערך בתכנון מס נכון ולהותיר דירה אחת בלבד בעיזבון, כדי להימנע מתשלום מס שבח עבור הילדים בזמן מכירת הדירה. אם הכוונה היא להעניק לילדים נכס עיזבון שיוכלו לממשו בלא תשלום מס שבח, חשוב להותיר דירה אחת בלבד בעזבון.

 

לסיכום, עם כל הרצון לחסוך במס, יש לזכור שמציאות חיינו משתנה - ולכן מתנה שניתנה היום עלולה להתברר כמקח טעות, במיוחד כשנכנס לתמונה בן/ בת זוג. יש שמעדיפים להעניק דירה אולם כדי לשמור אצלם את השליטה, הם מתנים את הסיוע בהסכם הלוואה. אלא שאז הם עדיין יצטרכו לשאת בתשלומי המס, ולכן המשמעות היא שגם אם רוצים לחסוך היום במס על דירה שלישית - חשוב לקחת בחשבון את כל הפרמטרים ולהיוועץ במומחה בתחום שיערוך לא את התחשיב אלא יסייע בניתוח הפרמטרים השונים - הסיכונים והנסיבות.

 

עו"ד רון ברנט מנהל את משרד עו"ד רון ברנט ושות' המתמחה בנדל"ן. ד"ר רונן דליהו הוא עו"ד המתמחה בתחום דיני משפחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
עו"ד רונן דליהו
צילום: אלון אייל
עו"ד רון ברנט
צילום: אלון אייל
מומלצים