שתף קטע נבחר

בכיר בצה"ל: "איראן איבדה את ההגמוניה בסוריה"

בשיחה עם עיתונאים אמר הקצין כי רוסיה תפסה בסוריה את מקומה הדומיננטי של טהרן. הוא אמר כי ישראל קוראת לאו"ם לפרוס מחדש כוחות או"ם בגולן הסורי ומוכנה לערוב לביטחון הפקחים. "ירי הגז בוצע בהוראת קצינים בכירים במשטר וייתכן שבידיעת אסד, נותרו לו כמה טונות בודדות של נשק כימי"

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא סוריה בשאר אסד (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא סוריה בשאר אסד(צילום: AP)

"ירי גז הסארין בסוריה בוצע בהוראת קצינים בכירים במשטר, וייתכן אף שבידיעתו האישית של בשאר אסד", כך אמר היום (ד') בכיר בצה"ל בשיחה עם כתבים, כשבועיים וחצי לאחר התקיפה באידליב שבה נהרגו יותר מ-100 אזרחים מנשק כימי. את הדברים ביסס הבכיר על המודיעין הישראלי על המתקפה. הוא הוסיף כי איראן איבדה את ההגמוניה שלה בסוריה, שהוחלפה בהגמוניה רוסית.

 

הקצין הבכיר שרטט תמונת מצב לאחר ההתפתחויות בחודשים האחרונים בסוריה, שלפיהן אסד צבר ביטחון לאחר שהחזיר לשליטתו שטחים במערב המדינה. בין השאר איפשר לו הדבר לירות טילי נ"מ לכיוון ישראל בניסיון כושל ליירט את מטוסי חיל האוויר שתקפו משלוח נשק מתקדם שיועד לחיזבאללה. לדבריו, מדיניות צה"ל לסכל הברחת נשק מתקדם מסוריה לחיזבאללה תימשך חרף תקרית הנ"מ.

 

בנוגע למתקפת הסארין אמר הקצין: "העמדה התועלתנית שלנו היא שבמקום שבו פועלות המעצמות ולוקחות אחריות, אין לנו סיבה לקפוץ, אבל כן להציג תמונה מודיעינית ולהמשיך לסייע הומניטרית לפצועים בגולן. בעבר היה לאסד כ-1,200 טון חומר לחימה כימי שהותקן על גבי טילים, פגזים וחימושים אוויריים, ורובו הושמד. נותרו לו טונות בודדות.

 

"התקיפה בסארין מעידה על תסכול ומצוקה גדולה של אסד, ועל כך שאין רצון לתמרן קרקעית בסוריה, לא לחיזבאללה, לא לרוסים ולא לאיראנים. במוסול, למשל, יש 56 אלף לוחמי קואליציה וכיסוי מודיעיני מול 5,000 פעילי דאעש בלבד, ועדיין ההתקדמות שם איטית. אני לא רואה כיצד מגיעים להכרעה או להסדרה בסוריה. פיתרון אפשרי יכול להיות הקמת פדרציה או קונפדרציה על בסיס אתני כמו שהיה בבלקן".

 

  

בנוסף ציין הקצין שישראל מדרבנת את האו"ם לפרוס מחדש את כוחות אונד"וף בגולן הסורי: "אמרנו להם שנהיה ערבים לביטחונם של הפקחים. רובם נטשו או הוברחו בשנים האחרונות על ידי איסלאמיסטים, אבל לאחרונה הם נפרסם מחדש באזור החיץ במרכז רמת הגולן ובצפונה, ואנו מקווים שבהמשך גם בדרום הרמה. בעינינו יש לכך חשיבות ליישום הסכם הפסקת האש מ-1974. החזרת אונד"וף לגולן היא יעד שקבענו. יש כעת הקפאה וסטטוס קוו בנוגע להסדרה, גם בכפרים הסורים בגולן".

  

לדברי הבכיר, מנגנון התיאום שצה"ל יצר עם רוסיה אומץ גם עם מדינות נוספות שפועלות בסוריה, כמו טורקיה וארה"ב. המנגנון כולל גם ביקורי גומלין בישראל ובמוסקבה, אחת לחודשיים, של ראשי חטיבות המבצעים בשני הצבאות. לדברי הקצין, האמריקנים עדכנו אישית את הרמטכ"ל גדי איזנקוט ואת המזכיר הצבאי של ראש הממשלה, תא"ל אליעזר טולדנו, שעתיים לפני תקיפת התגובה נגד צבאו של אסד.

 

בנוגע לחיסולו המסתורי של רמטכ"ל חיזבאללה מוסטפא באדר א-דין בחודש מאי אשתקד, ציין הקצין כי ארגונו של נסראללה טרם מינה לו מחליף מאז. הוא התייחס לתחקיר שפרסמה רשת "אל-ערבייה" ואמר: "הוא היה מאוד מדויק. זה אירוע משמעותי מאוד שמעיד על המשבר והשאלות הקשות שעולות בחיזבאללה, שכן באדר א-דין חוסל דקות לאחר פגישה שקיים עם קאסם סוליאמני, מפקד משמרות המהפכה שפועלים מחוץ לאיראן. באדר א-דין היה מפקד עצמאי ורב עוצמה. חיסולו יצר בעיות פיקוד ושליטה בארגון. לנסראללה יש הבנה אסטרטגית טובה אבל לא ידע בהפעלת כוחות".

מוסטפא באדר א-דין, רמטכ"ל חיזבאללה שחוסל ()
מוסטפא באדר א-דין, רמטכ"ל חיזבאללה שחוסל
 

הקצין הבכיר התייחס גם להתפתחויות בדרום וציין שאיראן ממשיכה להזרים סיוע לחמאס בהיקף של 70-60 מיליון דולר בשנה, שרובם מושקעים בהתעצמות צבאית במקום בסיוע אזרחי: "להערכתנו, הקמת המכשול נגד המנהרות לא תביא להסלמה על ידי חמאס. בחירתו לראשות חמאס של יחיא סינוואר, אדם קיצוני מאוד, יצרה מציאות חדשה שביטלה את ההפרדה בין ההנהגה האזרחית להנהגה הצבאית".

 

על רקע הדברים הוא ציין מגמה מדאיגה בנוגע לטרור הפלסטיני: מתוך שבעת הקורבנות הישראלים בפיגועים מתחילת השנה, שישה נרצחו על ידי מחבלים שנשאו תעודות זהות כחולות, לעומת 50% מחבלים-רוצחים ישראלים בשנה שעברה. אבל לדבריו מדיניות מושכלת של צה"ל בגדה בלמה את גל הטרור: "טועה מי שקובע שדינו של כל מחבל הוא מוות. אחרת היינו כבר באינתיפאדה שלישית".

 

בנוגע לכשירות צה"ל למלחמה הבאה, ציין הקצין כי לראשונה מאז שנת 2000, בשנה הבאה יחזרו כוחות הצבא הסדירים המתמרנים ביבשה - כמו גולני, צנחנים וגבעתי - להתאמן מחצית מהזמן, ומחצית הזמן הנותר יוקדש לתעסוקה מבצעית. עד כה הוקדש רוב הזמן של החטיבות למשימות הביטחון שוטף בגזרות: "נשלים את הפער בביטחון השוטף באמצעות כוחות מילואים".

העבודות על מכשול בעוטף עזה (צילום: רועי עידן ) (צילום: רועי עידן )
העבודות על מכשול בעוטף עזה(צילום: רועי עידן )
 

בנוגע למחלוקות שנוצרו עם גורמים דתיים בנוגע לפקודת השירות המשותף, תקף הקצין הבכיר את הפעילים שפתחו בקמפיין "לשמירת צה"ל": "זו שטות לטעון שהפקודה החדשה שמה את ערך השוויון והמגדר לפני ערך המשימה. מדובר בעבודת מטה שנמשכה חמש שנים כי הפקודה הקודמת הוקפאה ב-2008, מה שיצר חוסר אחידות ביחידות השונות בנוגע לאכיפת השילוב הראוי.

 

"הארגון שפתח בקמפיין הוא מגוחך. זה קמפיין שנשען על בורות ובערות. הרי הצורך להקים עוד גדודים מעורבים לשמירת הגבולות הוא מבצעי - 65% מהכוחות הסדירים מגנים כיום בגבולות. את השלמת הקצונה לצוערות הגדודים המעורבים העברנו מבה"ד 1 לבסיס האיסוף הקרבי כדי שההשלמה תהיה ייעודית. המהפכה היא לא בצה"ל ולא של הרמטכ"ל אלא במגזר הדתי, ואז תוקפים את הצבא. מ-770 מתגייסות דתיות לאומיות לפני כמה שנים הנתון עלה השנה ל-2,200. מדובר בצעירות סקרניות ומוכשרות שמחפשות אתגר בארגון שיודע לשמור על דתן וכבודן. הן יודעות מה טוב להן ולא חיות במאה ה-17". הקצין ציין בנוסף כי הארגון שהוביל את הקמפיין הוא כמו "שוברים שתיקה בעינינו - אזרחים שאין להם אמירה"

 

על רקע אלה, הוחלט לבטל בצה"ל כד סוף השנה את השירותים המשותפים שהונהגו בחלק מהבסיסים, לחיילים ולחיילות.

 

בנוגע למחלוקות בנושא הגיוס עם חלקים במגזר החרדי ציין הקצין הבכיר: "לא מקובל ואסור שיהיה מצב שבו חייל מחליף מדיו לבגדים אזרחיים בשכונתו כדי להגן על עצמו. לוחם מגדוד נצח יהודה סיפר שחש סכנת חיים לאחרונה. נמשיך לשלב חרדים, ולאחרונה גם התחלנו לגייס 14 חרדיות כאזרחיות עובדות צה"ל בתפקידי מחשוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פוטין ואסד במוסקבה
צילום: AP
מומלצים