שתף קטע נבחר

הרב לאו נגד בג"ץ: "דוחקים את הדתיים לפינה"

על פסיקת בית המשפט: "היום זה תל אביב - מחר כל ערי ישראל", על הממשלה: "העניין הזה נוהל בצורה די שלומיאלית", ועל שינוי חוק העזר: "אז במה תתבטא היהדות של המדינה?" הרב ישראל מאיר לאו, רבה הראשי של תל אביב יפו - מסיר את הכפפות בדרך לקרב על השבת בעירו, וקורא לחוק עוקף בג"ץ

רב העיר תל אביב-יפו, ישראל מאיר לאו, קורא לממשלה ולכנסת לקדם חוק עוקף בג"ץ שימנע פתיחת מרכולים בשבת בעירו, למרות החלטת בית המשפט המכשירה זאת. לדבריו, תיקון חוק העזר העירוני הוא "מדרון חלקלק" שסופו חילולי שבת המוניים בכל הארץ – ולא רק בענף המזון.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

"היום זה תל אביב - מחר זה כל ערי ישראל, למעט בני ברק", אמר הרב לאו ל-ynet, "היום זה אוכל - מחר זה בגדים ומחרתיים זה מכוניות. מי יעצור את זה? מה רע במה שהיה עד עכשיו, שחנויות פתוחות שישה ימים בשבוע? עד היום אף אחד לא מעלה בדעתו לפתוח חנות מכוניות בשבת. מחר יבואו ויגידו: דווקא ביום הזה יש יותר זמן ללכת לבחור איזו מכונית יפנית אני קונה".

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

הרב לאו – לשעבר הרב הראשי ובדרך כלל סמל לרבנות ממלכתית ומתונה – מאשים את הממשלה ושרי הפנים האחרונים (ובכללם יו"ר ש"ס, אריה דרעי), בגרירת רגליים שדחקה את בג"ץ להכשיר את פתיחת המרכולים. "אני לא בא לשפוט אנשים", אמר, "אבל לצערי העניין הזה נוהל בצורה די שלומיאלית".

 

ללמוד מ"מורשת מרבין"

כעת, כאמור, הוא מניח את הממלכתיות בצד, וקורא להם להפוך לחסרת משמעות את החלטת בית המשפט באמצעות חקיקה. "אין דבר העומד לפני הרצון", אמר, והמליץ כי ייקחו לעצמם דוגמה דווקא ממשלת רבין, שבה "לא היה אפילו דתי אחד".

 

"בשביל כמה בעלי מרכולים בודדים אתה לוקח משפחות שלמות, ולא מאפשר להן את הליכוד המינימלי הזה אפילו יום אחד בשבוע?" דו"חות לעסקים בשבת (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"בשביל כמה בעלי מרכולים בודדים אתה לוקח משפחות שלמות, ולא מאפשר להן את הליכוד המינימלי הזה אפילו יום אחד בשבוע?" דו"חות לעסקים בשבת(צילום: מוטי קמחי)

 

"כאשר בג"ץ החליט בשנת 1994 להתיר ייבוא נבלות וטרפות לארץ, רבין לא היסס, ובלי בושה, על דעת עצמו – בלי שתהיה מפלגה דתית בקואליציה - הבין שצריך לעשות חוק עוקף בג"ץ שאוסר לייבא בשר לא כשר, למרות שזה סותר את חוק יסוד חופש העיסוק".

 

"כששאלתי אותו: 'יצחק, למה עשית את זה?' הוא נתן לי שתי תשובות", סיפר לאו, "אחת, הוא אמר בחיוך, 'יש פה מספיק נבלות בארץ, לא צריך לייבא עוד מבחוץ'. ואז ברצינות: 'אנחנו בכל זאת מדינה יהודית'". הרב הוסיף על דברי רבין: "דמוקרטית אני שומע שיש. אבל במה תתבטא היהדות שלה?"

 

"תל אביב זה לא מה שחושבים", הוסיף הרב לאו, "זו עיר שתמיד שמרה על השבת. כל פתיחת העסקים היא רק בשנים האחרונות. הסטטוס-קוו מאז קום המדינה היה שהמסחר סגור בשבת. ומי שבר אותו? אנשים שעברו גם על חוק העזר העירוני וגם על חוק שעות עבודה ומנוחה. אז עכשיו נותנים להם פרס?"

 

רבה של תל אביב מוחה גם על המסר שההחלטה משדרת לתושבי העיר שומרי המסורת: "אני מרגיש כאילו דוחקים אותנו לפינה, ואומרים לנו: פה אין לכם משקל. אבל יש לנו בעיר 547 בתי כנסת פעילים, שאליהם צועדים יהודים בוקר וערב, פעמיים בכל יום, ולמעלה מ-200 שיעורי דף יומי. לאנשים אלה אין שום משקל? זה חלק מעם ישראל! הם חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית!"

 

מדירים את החרדים ואת השכבות החלשות

הרב לאו התייחס אף למשמעות החברתית של החלטת בג"ץ: "מי עובד במרכולים כקופאית או כמאבטח? לא האנשים מהאלפיון הגבוה, ואפילו לא מהמעמד הבינוני. לילדים שלהם מגיע יום אחד בשבוע להיות עם אבא ואמא - אבל הם לא בבית, כי גם אז הוא צריך לעבוד כסבל והיא כמנקה".

 

"בשביל כמה בעלי מרכולים בודדים אתה לוקח משפחות שלמות, ולא מאפשר להן את הליכוד המינימלי הזה אפילו יום אחד בשבוע? תחשבו על זה. תחשבו גם על ה'מכולתניקים' שפרנסתם מתקפחת כליל בגלל המתחרים שלהם שפותחים בשבת".

 

"מדברים הרבה על שילוב חרדים במעגל התעסוקה", הוסיף הרב, "ההחלטה של בג"ץ תלתה שלט על 164 מרכולים בתל אביב, שאומר לציבור הזה: אין לכם פה דריסת רגל, אנחנו לא נקבל אתכם לעבודה, לא נעסיק מי שלא מוכן לעבוד בשבת וחג, כי זה 60 יום בשנה, אז לא אצלנו, זו לא הכתובת עבורכם".

 

"הבה נהיה לפחות כאומות המתוקנות", סיכם רבה של העיר. "אם תיסע באירופה ביום ראשון ותנסה לקנות חליפה או שמלה לרעייתך - לא תמצא חנות אחת פתוחה, לא בשוויץ, לא בגרמניה, לא באוסטריה. ושם אפילו אין המוטיב הדתי. למה אנחנו לא יכולים להנהיג יום מנוחה – אפילו אם מתעלמים ממסורת אבותינו? הכל בשביל לגרוף עוד יום עבודה? מה רע ב24/6?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי הר צבי
הרב ישראל מאיר לאו
צילום: קובי הר צבי
מומלצים