שתף קטע נבחר

ארה"ב: חוקרים פיתחו "רחם מלאכותי" שנשא עוברי בע"ח

רחם מלאכותי שפותח בבית חולים בפילדלפיה הצליח לשאת עוברי כבשים שנולדו במועד התואם לשבוע 23 להריון אנושי. העוברים נשמרו בחיים והתפתחו באופן תקין במתקן, המכיל מי שפיר ומכשיר שמעביר חמצן וחומרי תזונה לחבל הטבור. החוקרים: הפיתוח יסייע להציל פגים אנושיים שנולדו בשבוע מוקדם מאוד

התקדמות מדעית משמעותית שעשויה לשפר את סיכוייהם של פגים: חוקרים הצליחו לגדל עוברי כבשים בתוך רחם מלאכותי. העוברים שחו בנוזל דמוי מי שפיר שהוזרם אל השק, וחבל הטבור חובר למכשיר המעביר חמצן ומסלק חומרי פסולת. כל העוברים התפתחו באופן תקין. החוקרים מאמינים שהרחם המלאכותי יהיה מוכן לניסויים בבני אדם בעוד שלוש עד חמש שנים.

 

הניסוי בוצע בבית החולים לילדים בפילדלפיה. שישה עוברי כבשים הוצאו מרחם אמם בניתוח קיסרי במועד המקביל לשבוע ה-23 בעוברי אדם. בתוך דקות מהלידה, הכבשים נאטמו בשק ביו-רפואי אליו הוזרם נוזל דמוי מי שפיר שבו שהו העוברים.

 

חבל הטבור חובר למכונה המזרימה חמצן לדם ומסלקת את הפחמן הדו חמצני, ובנוסף מעבירה חומרי תזונה בדומה לשליה. נוזל מי השפיר אפשר לעוברים להתפתח באופן דומה לרחם אמם. החוקרים דיווחו כי העוברים התפתחו באופן תקין, חלק מהם עברו בתקופה של ארבעה שבועות ממצב של עוברים ורודים ללא פרווה, לכדי עוברים מפותחים לבנים.

 

 

חלק מהעוברים הומתו במהלך הניסוי ועברו נתיחה שלאחר המוות שהראתה כי איבריהם הפנימיים וגם מוחם התפתחו באופן זהה לחלוטין לעוברים שהתפתחו בהריון רחמי רגיל.

 

קראו גם:

סיפורו של הפג ששקל 1,500 גרם – והפך לרופא פגים

צפו: נולד הפג הקטן ביותר בישראל - בשבוע 22 להריון

"רק מי שחווה לידת פג יכול להבין את עוצמת הרגשות"

 

לדברי החוקרים, הפיתוח יאפשר לשפר את הישרדותם של פגים אנושיים גם בשלבים מוקדמים מאוד של ההריון. כיום, סיכויי ההישרדות של עובר בשבוע ה-22 הוא אפסי. בשבוע ה-23 להריון סיכויי הפג לשרוד מחוץ לרחם מגיעים לכ-15%, בשבוע ה-24 סיכויי ההישרדות הם 55% ובשבוע ה-25 להריון סיכוייו של הפג לשרוד הם 80%.

 

מעוברים ורודים ללא פרווה, לעוברים מפותחים לבנים בארבעה שבועות. הרחם המלאכותי בפעולה (צילום: Partridge et al/Nature Communications) ()
מעוברים ורודים ללא פרווה, לעוברים מפותחים לבנים בארבעה שבועות. הרחם המלאכותי בפעולה (צילום: Partridge et al/Nature Communications)

 

גם לאחר ששרדו, סובלים הפגים שנולדו בשבוע מוקדם להריון מבעיות רפואיות שונות הכוללות מחלות ריאתיות, בשל היעדר התפתחות תקינה של מערכת הנשימה.

 

ד"ר אלן פלייק, החוקר הראשי מבית החולים לילדים בפילדלפיה, הסביר כי הפיתוח החדש עשוי לסייע להציל את חייהם של פגים שנולדו בין השבוע ה-23 ל-28 להריון. "אם נוכל לתמוך בבשלות איברי הגוף למשך כמה שבועות, נוכל לשפר דרמטית את הסיכוי שלהם לשרוד" הסביר. 

 

ישראל: מעצמת טיפולי הפוריות ולידות הפגים

מדי שנה באים לעולם בישראל כ-16 אלף פגים שנולדים לפני השבוע ה-37 להריון, מתוך כ-160 אלף לידות בשנה. אחת הסיבות המרכזיות ללידת פגים היא טיפולי הפוריות. על פי נתוני משרד הבריאות, מתבצעים מדי שנה בישראל קרוב ל-40 אלף מחזורי טיפולי פוריות, מה שהופך את ישראל למעצמה בתחום. מכלל טיפולי הפוריות, רק כרבע מסתיימים בהריון, ורק חמישית מסתיימים בלידת תינוק חי.

 

אחרי לידתם, נשארים הפגים פעמים רבות גם חודשיים שלמים בפגייה, כשגופם שברירי ומצבם הגופני עלול להחמיר בכל רגע. פג בשבוע 24 יישאר מאושפז בפגייה במשך 12 שבועות כשהוא מחובר לעירויים, מכונות הנשמה ומוניטורים מהבהבים ומצפצפים מכל עבר. מערכות גופו של הפג אינן בשלות, ובעיות בהן שכיחות יותר ככל שהפג נולד בשבוע מוקדם יותר. למשל, גופו של הפג חשוף לזיהומים בשל מערכת חיסון שלא השלימה את התפתחותה.

 

עורו דק, וחוסר יכולתו לווסת כהלכה את חום הגוף חושף אותו לתנודות קיצוניות של חום גבוה או תת חום, שניהם מסכני חיים. גם ריאותיו של הפג אינן בשלות ומביאות לא פעם לקוצר נשימה, תמט של הריאות וצורך תכוף בהנשמות וטיפול בחמצן - טיפול שמסכן כשלעצמו את העובר. הכליות הצעירות של הפג אינן מיומנות עדיין בסילוק הפסולת הרעילה מהגוף ואיזון המלחים, מה שעלול להשפיע כמעט על כל רקמה בגופו.

 

אחת הסכנות המרכזיות העומדות בפני פגים היא IVH - דימום בתוך חדרי המוח. עד השבוע ה-34 להריון עטופים חדרי המוח ברקמה עשירה מאוד בכלי דם, שנוטים לדמם בשל מצבים לא יציבים שבהם מצוי הפג, כגון תנודות לחץ דם, זיהומים, נמק של המעיים, צורך בהנשמה מסיבית או התפתחות חזה אוויר. שכיחות הדימום התוך מוחי עולה ככל שיורד שבוע ההריון. כ-40% מהדימומים מתרחשים בשבוע ה-28.

 

 צפו: הפג שהגיע לחגוג את בר המצווה שלו עם צוות הפגייה הנרגש

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפיתוח ישפר את הישרדותם של פגים בשלבים מוקדמים מאוד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים