שתף קטע נבחר

מדריך: איך להיפטר מפטריות הציפורניים

איך מאבחנים את הבעיה הטורדנית הגורמת לעיוות והצהבה של הציפורניים, מה שיטות הטיפול היעילות, ואיזה מעקב צריך לבצע במהלך הטיפול?

אלפי ישראלים סובלים מפטרת הציפורן, בעיה שעלולה להימשך שנים ארוכות וגורמת להצהבה ועיוות של הציפורן. שיטות רבות שצצות בשוק מבטיחות לחסל את הבעיה. אז איך מאבחנים את הפטריות, ומה הטיפול שבאמת יעיל?

 

קראו עוד:

אבחנו בעצמכם: מחלות שתוכלו לגלות ע"פ מראה הציפורניים

כסיסת ציפורניים: מחדירה לגוף וירוסים וחיידקים צואתיים

למה הציפורניים ממשיכות לצמוח אחרי המוות? חידון גוף האדם

 

בסיועה של ד"ר אלה אגוזי, מומחית לרפואת עור, הנה המדריך המלא:

 

מה זה?

פטרת ציפורניים היא זיהום בציפורן הנגרם על ידי פטריות, לרוב ממשפחת ה"דרמטופיטים" אך לעתים גם פטריות מסוג שמרים ועובשים.

 

פטרת ציפורניים. עלולה להיות נטייה גנטית (צילום: shitterstock) (צילום: shitterstock)
פטרת ציפורניים. עלולה להיות נטייה גנטית(צילום: shitterstock)

 

מי בסיכון גבוה ללקות בפטרת הציפורן?

הבעיה שכיחה יותר באוכלוסיות הסובלות ממערכת חיסון מוחלשת, ובהם קשישים, מדוכאי חיסון, חולי איידס, מטופלים בכימותרפיה או סטרואידים. גם אלה ששוהים במקומות המרטיבים את כף היד כמו שחיינים, מעצבי שיער, עובדי מטבח ופועלי נקיון נוטים יותר לסבול מהבעיה.

 

פטרת הציפורן שכיחה יותר גם אצל חולי פסוריאזיס, סוכרת, אצל אלה שחיים לצד בני משפחה הסובלים מפטרת הציפורן או אלה שבמשפחתם נטייה גנטית ללקות בפטרת.

 

למה זה קורה?

"בניגוד למה שנהוג לחשוב, הציפורן אינה בנויה כולה מתאים מתים", מסבירה ד"ר אגוזי ריינמן, "בסיס הצמיחה של הציפורן - המטריקס, ממנו הציפורן גדלה וכן מיטת הציפורן מכילים תאים חיים שפגיעים גם לזיהומים.

 

"אצל אנשים בריאים, מערכת החיסון מונעת לרוב הדבקה של הציפורן במזהמים שונים. אולם אצל אלה הסובלים מדיכוי חיסוני הפטריות עלולות לזהם את המטריקס ולגרום לצמיחת ציפורן פטרייתית".

 

מה השכיחות של ציפורן פטרתית?

על פי הדיווחים בספרות הרפואית, אצל כ-50% מאלה הסובלים משינויים ועיוותים בציפורניים, הגורמים הם פטריות.

 

 ( ) ( )

 

כיצד הפטריה משתלטת על הציפורן?

כדי להבין, נכיר תחילה את מבנה הציפורן המכיל שלושה חלקים עיקריים:

 

1) פלטת הציפורן (NAIL PLATE ) - החלק הקשה של הציפורן, עשוי מחלבון הנקרא קרטין ומספר שכבות של תאים מתים שנותנים לציפורן את הנוקשות שלה.

2) מיטת הציפורן (nail bed ) - היא העור שנמצא מתחת לפלטת הציפורן.

3) המטריקס - הוא  בסיס הצמיחה של פלטת הציפורן המייצר את פלטת הציפורן (החלק החיצוני הנוקשה).

 

תאים חדשים נוצרים במטריקס שמכיל עצבים וכלי דם, והם דוחפים את התאים המתים מעלה לכיוון קצה הציפורן. כך למעשה היא גדלה.

 

בפטרת ציפורניים יש חדירה של הזיהום הפטרייתי לחלק או לכל חלקי הציפורן – מטריקס, מיטת הציפורן ופלטת הציפורן.

 

המטריקס כאמור מכיל תאים חיים רבים בדומה לתאי העור, והם רגישים גם לזיהומים חיצוניים ובהם פטרת. הפטריות חודרות דרך מיטת הציפורן וגורמות להיווצרות דלקת.

 

זו מגרה את פלטת הציפורן ומביאה לייצור עודף של חלבון הקרטין. התוצאה היא עיבוי של הציפורן, והצטברות של חלקי קרטין מתחת לפלטת הציפורן, מה שמוביל לשינויי הצבע האופיינים.

  

מהם הסימפטומים?

הסוג השכיח ביותר של פטרת ציפורניים כולל זה שינוייים בחלק החיצוני של הציפורן (זה שקרוב לקצה), בעיקר באחת הפינות, והנפוץ ביותר הוא בבוהן הגדולה.

 

השינויים כוללים שינוי צבע ללבן צהוב או חום בתחילה בפינה בקצה הציפורן ומשם הזיהום מתפשט מטה לבסיס הציפורן. בהמשך נראה לעתים גם עיבוי של הציפורן (היפרקרטוזיס) והיפרדות של הציפורן ממיטת הציפורן.

 

צורות נפוצות פחות כוללות פטרת המתבטאת בהלבנה של פלטת הציפורן, פטרת המתחילה בחלק הציפורן הקרוב לאצבע, או צורה מעורבת של כל סוגי הפטרת.

 

צורות שונות של פטרת הציפורניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צורות שונות של פטרת הציפורניים(צילום: shutterstock)

 

אילו מחלות נוספות יכולות להיראות כפטרת?

פטרת בציפורניים אחראית רק על 50-60% מהשינויים בציפורן. ישנו מגוון רחב של הפרעות ציפורנים שיכול להתייצג דומה ולבלבל עם פטרת:

 

פסוריאזיס בציפורן – עיבוי של הציפורן והפרדתה ממיטת הציפורן אופייני גם לפטרת וגם לפסוריאזיס הכוללת גם שינויים אחרים שאינם אופייניים לפטרת כמו גומות בציפורן או נקודות צהובות על פלטת הציפורן.

 

חשוב לציין כי לעתים קיימת גם פטריה על הציפורן הפסוריאטית ויש לאבחן ולטפל בה. אם כי טיפול בפטרת לא יחזיר את מראה הציפורן לתקין.

 

טראומה לציפורן: עלולה לגרום לשינויים רבים בציפורן.

 

מחלות עור שונות: ליכן פלנוס דרמטטיס או ממאירות בציפורן עלולים לעוות את המבנה שלה ולהיראות כפטרת.

 

מה הסכנה בציפורן פטרייתית

למרות שלרוב פטרת בציפורנים נחשבת דאגה אסתטית, יש לעתים סיבוכים אפשריים:

 

  • כאב כרוני באיזור הציפורן הנגועה שמגביל באורח החיים: כאב בנעילת נעליים, גזירת ציפורניים מאוד מעובות היא בעייתית לעלולה גם לגרום לציפורן חודרנית.

 

  • הפטרת עלולה להתפשט מהציפורן למקומות אחרים בעור כמו כפות רגליים ומשם למפשעות ולשאר הגוף.

 

  • הפטרת גורמת לפגיעה בציפורן ובעור מסביבה, שממנו יכול לחדור זיהום חיידקי ולגרום לצלוליטיס - זיהום חיידקי בעור . זיהום זה, במיוחד בחולי סכרת ומדוכאי חיסון, עלול להתפשט ולגרום לשינויים קבועיים בעור הרגל הכוללים נפיחות , שינויי צבע . בנוסף הזיהום יכול להתפשט לזרם הדם ולגרום לסכנת חיים במקרים נדירים ביותר.

 

איך מאבחנים?

האבחון מתבצע אצל רופא עור, שבמקרה של חשד שולח דגימה מעבדתית לשתי בדיקות: משטח ישיר הכולל צביעה מיוחדת, בו ניתן לדעת תוך ימים ספורים אם יש עדות לפטרת, ללא איבחון סוג הפטריה. בנוסף נשלחת תרבית בה מגדלים במעבדה את הפטרת על מצע מיוחד. תהליך זה אורך כחודש עד לצמיחת הפטרייה.

 

איך מתבצע הטיפול?

לאחר אישור מעבדתי לנוכחות פטרת לרוב יש צורך בטיפול בכדורים אנטי פטרייתים. "גם אם לא ידוע לנו סוג הפטרייה אנו יודעים שלרוב בציפורני רגליים מדובר בדרמטופיטים ולכן הטיפול המתאים ביותר הוא בכדורי טרבינפין 250 מ"ג ליום למשך 3-4 חודשים לציפורני רגליים וחודש וחצי עד חודשיים לציפורני ידיים", מסבירה ד"ר אגוזי ריינמן.

 

"בציפורני ידיים יתכן גם דרמטופיטים וגם קנדידה ולכן יש צורך לרוב בטיפול בכדורי איטרקונזול בטיפול פעימה של 400 מ"ג ליום למשך שבוע, הפסקה של שלושה שבועות ושוב עוד 2-3 מחזורים כאלו".

 

את הטיפול התרופתי מפסיקים לאחר 3-4 חודשים, אך החומר מצטבר בתוך הציפורן וממשיך לבצע את פעולתו כנגד הפטרת למשך 9 עד 11 חודשים לאחר תום הטיפול.

 

"במידה שיש מעורבות של ציפורן אחת בלבד, שינוי צבע בלבד, ללא עיבוי משמעותי והשינויים מהווים פחות מ-50% משטח הציפורן או שהמטופל לא מעוניין או לא יכול לקחת טיפול בכדורים ניתן לנסות טיפול מקומי בתכשירים אנטי פטרייתיים, אלא שתכשירים אלה אינם חודרים טוב לציפורן המעובה ולפיכך משלבים חומר הממיס את הקרטין בשילוב עם החומר האנטי פטרייתי".

 

לדברי אגוזי ריינמן, לא קיימים מספיק מחקרים רפואיים נרחבים שמוכיחים כי טיפולים כמו לייזר או טיפול פוטודינמי אכן יעילים לטיפול בפטרת הציפורניים. בשיטת הלייזר מחממים את הציפורן כדי להשמיד את הפטרת, אולם על פי ההערכות לא ניתן להגיע במכשיר הלייזר לטמפרטורה מספיק גבוהה הנדרשת להשמדת הפטריה, בשל הכאב הרב שכרוך בטיפול, ולפיכך הוא יעיל פחות מתרופות. גם כאשר ישנו שיפור בעקבות הטיפול בלייזר, לרוב סובל המטופל מחזרה של הפטרת לאחר הטיפול.

 

במקרים קיצוניים שאינם מגיבים לטיפולים בכדורים וטיפולים מקומיים, ניתן לעבור ניתוח לעקירת הציפורן ולאחריו להמשיך בטיפול תרופתי בכדורים או מקומי. חסרונה של שיטה זו היא שלעתים עקירה הכירורגית פוגעת במטריקס הציפורן וגורמת לצמיחה מעוותת קבועה שלה.

 

בדיקת מעבדה שתקבע שאכן מדובר בפטריה (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
בדיקת מעבדה שתקבע שאכן מדובר בפטריה(צילום: shutetrstock)

 

אילו בדיקות יש לבצע לפני הטיפולים?

תחילה יש לאשר בבדיקת מעבדה שאכן מדובר בפטרת ולא במחלה אחרת. לפני תחילת הטיפול בכדורים אנטי פטרייתים יש צורך בביצוע בדיקות דם לספירת דם ותפקודי כבד . לא ניתן ליטול את הכדורים במידה שקיימת הפרעה בתפקודי כבד.

 

בנוסף, במשך 3-4 חודשי הטיפול יש לבצע בדיקות תפקודי כבד מדי חודש. במידה שקיימת הפרעה בתפקודי הכבד יותר מפי 2 מהערך העליון, יש צורך להפסיק את הטיפול התרופתי.

 

מתי יש לצפות לתוצאות חיוביות?

לאחר תום הטיפול, צומחת ציפורן תקינה בציפורני הרגליים לאחר כשנה עד שנה וחצי, ולאחר כחצי שנה בציפורני הידיים.

 

איך להימנע מהדבקה חוזרת?

לאחר סיום הטיפול בכדורים לאותו אדם עדיין יש נטייה להדבקה חוזרת ולכן יש צורך בשמירה הכוללת מריחת קרם נגד פטריות כל לילה על כפות רגליים ובין האצבעות, טלק אנטי פטרייתי בנעליים, שימוש בכפכפים בבריכות ומקלחות ציבוריות, אוורור כפות הרגליים ככל שניתן, וכיבוס גרביים ונעליים בטמפרטורה של 60 מעלות.

 

ומה קורה לכם כשאתם כוססים ציפורניים?

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כולם רוצים ציפורניים בריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים