שתף קטע נבחר

אלו תוספי התזונה שמסוכן לקחת עם תרופות

רבים לא מעדכנים את רופאיהם בכך שהם נוטלים תוספי תזונה בגלל המחשבה שלא מדובר בתרופה. אולם חשוב לדעת שמה שעלול לסכן אותנו אלה האינטראקציות בין השניים. מהם השילובים שעלולים להיות מסוכנים?

תוספי התזונה נמצאים בשימוש נרחב באוכלוסיה, והדעות לגבי יעילותם חלוקות. עמדתי בסוגיה היא ששימוש בתוספי תזונה צריך להיות מושכל, מותאם אישית, אחראי, ובטוח כתלות בתלונות האדם, תזונתו, התרופות שנוטל ומחלות הרקע מהם הוא סובל. זאת על מנת להפיק מהם תועלת ועל מנת לא להינזק מנטילתם.

 

דגש מיוחד צריך להינתן בדבר אינטראקציות בין תוספי תזונה לבין תרופות. שכן תוספי תזונה הם אוסף של מוצרים הכוללים מינרלים, ויטמינים, חומצות שומן, פרוביוטיקה, נוגדי חמצון וצמחי מרפא.

 

חשוב לציין שתוספי תזונה לא אמורים לבוא מלכתחילה במקום תזונה. יש לשאוף לתזונה נבונה, מגוונת, מאוזנת, מופחתת כמה שאפשר בסוכרים המתחבאים בה בשמות שונים, כאשר גם בתזונה ההתאמה האישית חשובה ומובנית היום יותר מתמיד.

 

קראו עוד:

אילו ויטמינים מסוכן לקחת ביחד עם תרופות

10 תוספי התזונה שהוכחו מחקרית כיעילים נגד סרטן

נוטל אנטיביוטיקה? ותר על ברזל: כשתוספים מסוכנים

 

ויטמינים ותוספים. לא במקום תזונה בריאה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ויטמינים ותוספים. לא במקום תזונה בריאה(צילום: shutterstock)

 

תוספי תזונה יכולים להיות במקומות בהם אין פתרון תרופתי יעיל (תסמונת המעי הרגיש), לפעמים יכולים להחליף טיפול רפואי לא הכרחי ( צרבת קלה או טיפול בקדחת השחת) ולפעמים בנוסף לתרופה ( B12 בייחד עם גלוקמין ).

 

רוב נוטלי התוספים לא בוחרים לשתף הרופא שלהם על כך ממגוון סיבות. הם לא רואים בהם מוצרים בעלי פוטנציאל לתופעות לוואי שמחייבים דיווח ואף לעתים חוששים מתגובת הרופא בנושא.

 

תת הדיווח בעניין עלול להיות בעלות תוצאות מסוכנות במיוחד במקרים בהם ישנה התווית נגד בעיקר בגלל אינטראקציה עם תרופות או במצבים רפואיים בהם מסוכן ליטול תוספים כמו אי ספיקת כליות.

 

האינטראקציה יכולה להיות מסוכנת ומבחינת קונטראינדיקציה, אם כי לפעמים ישנה אינטראקציה נוספת בין התוסף לתרופה, זאת אומרת שהתוסף אף עוזר לפעילות התרופה.

 

חלק מהתוספים גורמים לפינוי מהיר יותר של התרופה ובכך להפחתת ההשפעה שלהם לעומת חלק המעכבים את פירוקה ובכך מאריכות את פעילותה.

 

דוגמאות לאינטראקציות מסוכנות

נטילת תרופה פומית לאקנה בשם רואקוטן ותוסף של ויטמין A – עולים לגרום להרעלת ויטמין A.

 

תרופות נוגדות קרישת דם כמו קומדין ונטילת ויטמין K שמצוי לפעמים כחלק ממולטי ויטמין, עלולים לגרום לנטרול פעילות התרופה ולקרישתיות יתר.

 

נטילת נוגדי קרישה הן מדור ישן והן מדור חדש - NOAC עם ויטמין E במינונים גבוהים, אומגה 3 במינונים גבוהים וצמחים בעלי תכונות מדללות דם כמו כורכום, ג'ינקובילובה, תה ירוק, ג'ינג'ר וצמחים נוספים עלולים לגרום לדימום.

 

כורכום.לא מומלץ עם מדללי קרישה מהדור הישן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כורכום.לא מומלץ עם מדללי קרישה מהדור הישן(צילום: shutterstock)

 

תרופות נוגדות דיכאון מסוג SSRI ביחד עם צמח היפרהיקום ורודיולה עלולות לגרום לרמות עודפות של המתווך העצבי סרטונין ולגרום לסרטונין סינדרום.

 

צמח היפרהיקום יכול להאיץ פירוק תרופות נוגדות איידס ובכך להפחית יעילותן.

 

אי הפסקת תוספים מדללי דם לפני ניתוחים עלולים לגרום לדימום בניתוח.

 

נטילת ג'ינסנג קוריאני, צמח אדפטוגני ממריץ, שעלול להעלות לחץ דם, בקרב אנשים הסובלים מיתר לחץ דם לא מאוזן או מהפרעות שינה.

 

תוספים המכילים אשכוליות השכיחים לשימוש נגד מזהמם כמו שמן זרעי אשכוליות מפריעים לפינוי תרופות נגד כולסטרול בינהם את רוב הסטטינים או נגד לחץ דם, האשכולית מעכבת אנזימי כבד שאחראים על פירוק תרופות אלו ויגרמו לכן לעליית ריכוז תרופות אלו בדם.

 

נטילת תכשירים המכילים סיבים שניטלים בסמוך לתרופות מפריעים לספיגת התרופות.

 

צמחים טאנינים כמו תה ירוק כמו פיליפנדולה, פוגעים בספיגת מינרלים כמו ברזל ולכן לא מומלץ לשתות תה סמוך לנטילת תוסף ברזל.

 

נטילת ליקוריץ עם משלשלים, משתנים ותרופות ליתר לחץ דם עלולים לגרור בעיות במאזן המלחים, או לפגוע באיזון הלחץ דם.

 

נטילת חלק מצמחי המרפא מחזקי המערכת חיסון עלולות לשבש פעילות כימותרפיה.

 

מאידך ישנם תרופות שגורמות לחסך במינרלים וויטמינים בשימוש ממושך בהם תיסוף לא רק שאינו מוסכן אלא עשוי להועיל, למשל נטילה ממושכת של מטפורמין (גלוקומין) לסוכרת מורידה רמות בי 12, נטילת ססטינים גורמת למחסור בנוגד החמצון קיו 10, וחלק מהמתספים אותו נהנים מהקלה על כאבי השרירים האופיינים לנוטלי סטטינים רבים.

 

התרופה לאי ספיקת לב בשם דיגוקסין בנטילה ארוכת טווח, בדומה לסותרי חומצה ומשתנים גורמים למחסורים במינרלים כמו במגנזיום, כך שיש היגיון לתסף אוכלוסיה זו במגנזיום.

 

הספרות בנושא אינטארקציות די דלה, הרבה נתונים מבוססי תיאורי מקרה ולא ממחקרים גדולים, חלקם נבדקו במעבדה ולא בבני אדם, ועדיין רב הלא נודע על הנודע, ולכן כדאי לנקוט במשנה זהירות.

 

מומלץ להפריד כשעתיים וחצי בין תרופות ותוספים, להתחיל במינון נמוך ולהעלותו בהדרגה, ובמקרי הצורך לנטר דרך בדיקת דם לתפקודי כליה, אנזימי כבד, תפקודי קרישה ורמות של תרופות מסוימות.

 

ישנן יותר אינטראקציות בין התרופות עצמן לבינם ותוספי תזונה, רק שעם תרופות יש פחות בעיית תת דיווח, וקיימות מערכות ממוחשבות אונליין בקופות החולים שמתריעות על האינטראקציה מה שלא קיים עם תוספי תזונה

   

ד"ר ויינפאס הוא מומחה לרפואת משפחה, רופא סוכרת והרבליסט קליני שירצה בכנס אוכלים בריא 2  בירושלים


פורסם לראשונה 04/05/2017 08:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תוספי תזונה. שילובים מסוכנים עם תרופות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים