שתף קטע נבחר

חוק הלאום עבר בקריאה טרומית בכנסת, זועבי וזחאלקה הורחקו מהמליאה

הצעת החוק, שמבקשת לעגן בחוק יסוד כי ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית, עברה ברוב של 48 תומכים מול 41 מתנגדים. במליאה התפתח דיון סוער ושני חברי כנסת של הרשימה המשותפת הוצאו החוצה. זחאלקה ליוזם החוק דיכטר: "אתה פאשיסט וגזען"

 

הצעת חוק הלאום, המבקשת לעגן בחוק יסוד כי ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית, עברה היום (יום ד') בקריאה טרומית. 48 חברי כנסת הצביעו בעד ההצעה ו-41 התנגדו לה. הצעת החוק תועבר לוועדת החוקה, חוק ומשפט להכנה לקריאה ראשונה.

 

במהלך הדיון הסוער הורחקו מהמליאה חברי הכנסת חנין זועבי וג'מאל זחאלקה, שניהם מהרשימה המשותפת (ומבל"ד שהיא חלק ממנה), בעקבות קריאות ביניים במהלך נאומו של ח"כ אבי דיכטר (הליכוד). "זה אפרטהייד, אפרטהייד, אפרטהייד", צעק זחאלקה, שגם כינה את דיכטר "פאשיסט".

 

ח"כ זהבה גלאון (מרצ) קראה: "זו מדינת הלאום של העם היהודי וכל אזרחיה. למה אין 'דמוקרטית' בחוק?". ח"כ יואל חסון האשים את השר אלקין: "אתה סכנה למדינה היהודית".

זחאלקה קורע את הצעת החוק בדיון במליאה (צילום: ערוץ הכנסת) (צילום: ערוץ הכנסת)
זחאלקה קורע את הצעת החוק בדיון במליאה(צילום: ערוץ הכנסת)

זועבי מורחקת מהמליאה (צילום: ערוץ הכנסת) (צילום: ערוץ הכנסת)
זועבי מורחקת מהמליאה(צילום: ערוץ הכנסת)

במהלך הדיון פנה ח"כ מסעוד גנאים לראש הממשלה ושאל: ״למה צריך יותר ממה שכתוב במגילת העצמאות שהמדינה היא מדינה יותר למה צריך לכתוב את זה בחוק?". הוא תהה "איך אפשר לחוקק חוק ליהודים אם עדיין לא הוחלט מיהו יהודי? זה חוק שמטרתו לפגוע בזכויות הערבים".

 

ח"כ דיכטר אמר מעל דוכן הכנסת: "יש דיסאינפורמציה. בחוק אין פגיעה. החוק קובע כי העברית היא שפת המדינה, ולערבית מעמד מיוחד. מגיע למדינה אחרי 69 שנים להשתחרר מההגדרות המנדטוריות. במשך השנים תמכו בהצעת החוק חברי כנסת כמעט מכל הסיעות למעט מהסיעה המשותפת".

 

על פי ההצעה, שהוגשה לראשונה בכנסת ה-18 יוגדר כי ירושלים היא בירת ישראל וכי עברית היא שפת המדינה. עוד נכתב בהצעה כי לשפה הערבית מעמד מיוחד. לדברי דיכטר, מטרת ההצעה היא "להגן על מעמדה של ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, באופן שהוא מעגן בחוקי יסוד את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית''.

 

מי שלא נכח במליאה הוא ח"כ אחמד טיבי, שנאם היום בפני הפרלמנט האירופי בבריסל. "חוק הלאום מוכיח שיש בישראל שתי קבוצות - אזרחים יהודים בעלי זכויות וערבים מנושלי זכויות", אמר טיבי. "האיחוד האירופי חייב לעצור את ההידרדרות הפשיסטית בישראל המונהגת על-ידי נתניהו עצמו".

 

ביום ראשון האחרון אישרה ועדת השרים את הצעת החוק. על ההצעה היו חתומים 11 חברי כנסת נוספים ממפלגות הליכוד, הבית היהודי, כולנו וישראל ביתנו. השר לוין מהליכוד, המכהן כממלא מקום יו"ר הוועדה, אמר: "החלטתי היום לשים סוף לגרירת הרגליים ולאשר בוועדת השרים לחקיקה את חוק הלאום. כבר זמן רב מדי שאנו מנסים לדון ולקבל החלטה לגבי החוק - חוק בסיסי אשר לא ברור איך לא עוגן בחקיקה עד כה ואשר מטרתו הפשוטה להגן על מעמדה של ישראל כמדינתו של העם היהודי. היום נגמרה תקופת ההמתנה. ההצעה תקודם ותוכן כהצעה ממשלתית עוד במושב הכנסת הנוכחי".

 

ראש הממשלה נתניהו אמר השבוע בהתייחסו לביקורת על החוק: "אין שום סתירה בין החוק לבין שוויון הזכויות של כל אזרחי ישראל. אנחנו מאמינים ודוגלים בזה, הא בהא תליה. שני הדברים תלויים זה בזה. החוק מהווה תשובה מוחצת לכל מי שמנסה להכחיש את הקשר העמוק בין עם ישראל לארצו. החוק מקבע את העובדה שישראל מדינת הלאום של העם היהודי במולדתו ההיסטורית. הוא מעגן את הדגל שלנו, ההמנון שלנו והיותה של ירושלים בירתנו הנצחית".

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
מליאת הכנסת
צילום: עמית שאבי
מומלצים