שתף קטע נבחר

מחקר מצא: ריטלין והקשר שלו לתאונות דרכים

חוקרים מצאו כי אלה שסבלו מ-ADHD ולא נטלו את התרופות, היו בסיכון גבוה למעורבות בתאונת דרכים קשה. ההמלצות: אם אתם סובלים מהתסמונת, גשו לרופא והתאימו טיפול מבלי לדלג על מינונים

השפעת הריטלין על הנהיגה: האנשים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז – ADHD סובלים לא רק מבעיות ריכוז ולימודים, אלא גם משיעור גבוה של מעורבות בתאונות דרכים. מחקר חדש שנמשך קרוב לעשור מצא כי הטיפול בתרופות כמו ריטלין קונצרטה או אטנט מפחיתים את הסיכון הזה.

 

החוקרים מעריכים כי אחת מכל 5 תאונות דרכים בהן היו מעורבים מעל 2 מיליון איש שנבדקו במחקר, היו יכולות להימנע בעקבות שימוש בתרופות נגד הפרעות קשב וריכוז, במהלך תקופת המחקר.

 

"המטופלים צריכים להיות מודעים לסיכון לתאונות דרכים קשות בקרב הלוקים ב-ADHD, ולגשת לבדיקות וליטול את התרופה המתאימה לפי הצורך", אמר ראש צוות החוקרים, זנג צ'אנג ממכון קרולינסקה בשבדיה, אותו מכון שמעניק את פרסי הנובל מדי שנה.

 

קראו עוד:

מחקר ישראלי: נוער עם הפרעת קשב? תנהגו עם ריטלין

הפרעת קשב וריכוז: סימנים מקדימים

פרסום ראשון: בקרוב - ריטלין במרשם דיגיטלי

  

ליטול את התרופה על פי המינון הנדרש. ריטלין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ליטול את התרופה על פי המינון הנדרש. ריטלין(צילום: shutterstock)

 

השימוש בתרופות הוריד הסיכון לתאונת דרכים

במהלך המחקר, ניתחו החוקרים טענות על תאונות דרכים שהוגשו לחברות ביטוח בין השנים 2005 ל- 2015. הם ראו כי 2.3 מיליון איש מעל גיל 18 הסובלים מ-ADHD, מחציתם היו מעל גיל 33. כ-1.9 מיליון מהם קיבלו לפחות מרשם אחד לטיפול ב-ADHD במהלך תרופת המחקר.

 

מבין הנחקרים, 11,224 איש הגיעו לפחות פעם אחת לחדר המיון בעקבות תאונת דרכים. בהשוואה לאלה שאינם סובלים מ-ADHD, החוקרים מצאו כי גברים עם ADHD היו בסיכון גבוה ב-49 אחוז להתנגש עם רכבם בתאונת דרכים, ולנשים הגיע הסיכון ל-44%.

 

כשהחוקרים בחנו את המידע לעומק, הם מצאו כי סיכון הגברים לתאונת דרכים צנח ב-38% בחודשים שבהם טופלו בתרופות. באופן מקביל, הסיכון לנשים להיות מעורבות בתאונת דרכים צנח ב-42% בתקופת המחקר בו קיבלו מרשמי תרופות.

 

צוות החוקרים מעריך כי 22 אחוז מהתאונות בקרב הלוקים ב-ADHD מתרחשות במהלך התרופות בהן המטופלים אינם מקפידים על נטילה יומיומית של התרופות על פי המינונים וההוראות הנדרשים.

 

הנחיות לאבחון נכון

ADHD היא תסמונת המאופינת באימפולסיביות, תזזיתיות, הפרעות בריכוז וחוסר מנוחה. למרות הטיפולים היעילים, הורים רבים עדיין נמנעים מלטפל בילדיהם בתרופות מחשש להתמכרות. התוצאה היא הרסנית: הידרדרות בלימודים, נסיגה חברתית ושיעור גבוה של תאונות דרכים, פשיעה והתמכרויות.

 

באחרונה הפיץ משרד הבריאות לרופאים הנחיות לאבחון נכון של הפרעות קשב וריכוז. על פי ההנחיות על האבחון להימשך פרק זמן סביר, של 45 עד 60 דקות.

 

אבחון ילדים מתבצע על פי קריטריונים המבוססים על ספר האבחנות הפסיכיאטרי האמריקני הקרוי (DSM-4) והוא כולל הערכה קלינית בה נלקחת בחשבון ההיסטוריה המפורטת של הילד ומשפחתו, הערכה מלאה של הפרעת הקשב, הערכה של הפרעות אחרות העלולות להתבטא כהפרעת קשב ובדיקה מפורטת, הכוללת בדיקה קלינית, רגשית, התנהגותית ונוירולוגית.

 

לפני האבחון יינתנו שאלונים להורים ולמורים. שאלונים אלו צריכים להיות שאלוני אבחון (אחד מהם קרוי שאלון קונרס). הרופא המאבחן רשאי להמליץ על השלמות האבחון בכלים אובייקטיביים הכוללים הערכה קוגניטיבית, הערכה פסיכיאטרית והערכה תפקודית.

 

בתוך כך מקובל לבצע בדיקות קשב ממוחשבת, כגון TOVA או בדיקת קשב מתמשך (CPT). בדיקות אלה מבוצעות תחילה ללא ריטלין, התרופה הנפוצה לטיפול בהפרעת קשב, ואחר כך עם ריטלין.

 

במהלך הבדיקה נמדדים דיוק, מהירות תגובה והשתנותה, השמטות או תוספות פרטים. תוצאות הבדיקה מושוות לביצוע נבדקים בני גילו של המטופל באוכלוסייה הכללית ובאוכלוסייה עם הפרעות הקשב.


צפו: 60 שניות על הפרעות קשב וריכוז

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להוריד הסיכון לתאונות דרכים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים