שתף קטע נבחר

אישום נגד בכירי התנועה האיסלאמית: קיבלו מיליונים מטורקיה ובריטניה

לפי כתבי האישום שהוגשו לבית המשפט המחוזי בירושלים, בכירי הארגון - שהוצא מחוץ לחוק לפני כשנתיים - המשיכו לפעול בסודיות בעזרת "עמותת מדף" שהקימו מבעוד מועד. בעזרת מימון בגובה מיליונים מארגונים בטורקיה ובבריטניה הפעילו עשרות מיזמים - ושלשלו עמלות גבוהות לכיסם

 

 

שבעה פעילים בכירים בפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, שלפני כשנתיים הוצאה אל מחוץ לחוק, הואשמו היום (ה') בגין עבירות נגד ביטחון המדינה ובראשן חברות ופעילות בארגון טרור, ביצוע פעולות ברכוש אסור למטרות טרור, הלבנת הון ועוד - זאת לאחר שנחשף כי המשיכו לפעול בסתר באמצעות עמותה חלופית שאותה הקימו מבעוד מועד. הנאשמים נעצרו בסוף מרס ובתחילת אפריל, והיום הותרו לפרסום, בהסכמת שני הצדדים, פרטי הפרשה.

 

המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה הגישה לבית המשפט המחוזי בירושלים כתבי אישום נגד סלימאן אגבריה (מבכירי הנהגת התנועה ולשעבר ראש העיר אום אל-פחם), פואז אגבריה, מוסטפא אגבריה, מחמוד ג'בארין ומחמד מחאג'נה מאום אל-פחם, עומר גריפאת מזרזיר ומוסא סלאמה ממזרח ירושלים, עמותת "אמאן ללאנאסאן ואלבניאן" וחברת "מואססת אלחדאחיק אלמדסייה" בע"מ.

 

שישה מהנאשמים נתונים במעצר זה כמה שבועות, ועם הגשת כתב האישום הגישה הפרקליטות בקשה למעצרם עד תום ההליכים המשפטיים בתיק. בבקשת המעצר נכתב כי "הם מואשמים בפעילות כלכלית ענפה במסגרת ארגון טרור, שבוצעה כלפי אוכלוסייה נרחבת. לא זו בלבד שהארגון רואה בשלטון החוק במדינה יריב, כמו עבריינים אחרים, אלא הוא רואה את המדינה כאויב, ושואף להחריבה.

 

שישה מבין הנאשמים (צילום: שב"כ) (צילום: שב
שישה מבין הנאשמים(צילום: שב"כ)

200 אלף שקלים במזומן שנמצאו בידי הנאשמים (צילום: שב"כ) (צילום: שב
200 אלף שקלים במזומן שנמצאו בידי הנאשמים(צילום: שב"כ)

"המשיבים ידעו היטב כי הארגון שבו פעלו הוכרז כארגון טרור, אך במעשי הסתרה, מרמה וכחש, מצאו להם דרך להמשיך ולהפעיל את ארגון הטרור, תוך שהם מסתתרים במסגרת משפטית אחרת שהוכנה מבעוד מועד, כדי להסוות במסגרתה את פעילות ארגון הטרור, אם יוכרז ככזה. בשל כך המשיבים אינם ראויים לאמון, ויש להגן על הציבור מפניהם באמצעות מעצרם".

 

בנובמבר 2015 הכריז שר הביטחון על "התנועה האיסלאמית" כהתאחדות בלתי מותרת, לפי תקנות ההגנה (שעת חירום) 1945. במסגרת ההכרזה צוינו פעילים מרכזיים, ובהם שמו של הנאשם סלימאן אגבריה, וכן צוין כי ההכרזה תחול על כל גוף, משרד, מוסד, עמותה, קרן, חברה, תאגיד, מועצה, אגודה או מרכז המשתייכים לתנועה. בנובמבר 2016 נכנסו לתוקף הוראות חוק המאבק בטרור שלפיהן התנועה האיסלאמית, מכוח היותה התאחדות בלתי מותרת בעת חקיקת החוק, היא ארגון טרור כמובנו על פי החוק החדש.

הנאשמים בבית המשפט, היום. טוענים שעסקו בפעילות הומניטרית (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הנאשמים בבית המשפט, היום. טוענים שעסקו בפעילות הומניטרית(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
כתב האישום מתאר כיצד הנאשמים, שפעלו באמצעות חברה בע"מ ועמותה רשומה, יזמו, תכננו והוציאו אל הפועל פרויקטים שונים מטעמה של התנועה האיסלאמית – לאחר שזו הוצאה אל מחוץ לחוק והוכרזה כארגון טרור, במטרה להמשיך את פעילות ארגון הטרור.

 

בכתב האישום נטען כי הנאשמים הקימו מבעוד מועד, זמן מה טרם הכרזתה של התנועה כבלתי חוקית, עמותה ששימשה כ"עמותת מדף" שהמתינה לשעת הצורך, וכי לאחר הכרזתה של התנועה כבלתי חוקית החלו לפעול באמצעותה, והוציאו דרכה אל הפועל ברחבי ישראל כ-20 מיזמים שונים של התנועה האיסלאמית.

 

כתבי האישום מפרטים את האופן שבו השיגו הנאשמים כספים כדי להוציא אל הפועל את המיזמים האסורים, ומתואר בהם כי המימון לפעילות האסורה של התנועה האיסלאמית, בסך של מיליוני שקלים, הגיע מעמותות שונות בטורקיה ובבריטניה, שהעבירו לישראל כספים ייעודיים למימון פרויקטים של ארגון הטרור. בנוסף נטען כי הנאשמים ברובם נטלו לעצמם "עמלות" מאותם כספים, שהועברו לרשותם בדרך כלל במזומן. במסגרת החקירה נתפסו שניים מהמעורבים בזמן שהעבירו ביניהם סכום של יותר מ-200 אלף שקל במזומן.

הייתה מהומה בבית המשפט עם בני משפחות הנאשמים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הייתה מהומה בבית המשפט עם בני משפחות הנאשמים(צילום: גיל יוחנן)
 

הפרשה נחקרה על ידי צוותי חוקרים מלהב 433 במשטרת ישראל, שירות הביטחון הכללי ויחידת "יהלום" של רשות המסים, בסיוע הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור.

 

במסגרת החקירה, שלוותה לכל אורכה על ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, נחקרו, מלבד הנאשמים, כ-20 מעורבים נוספים בפעילות האסורה, בהם גם מייסד העמותה, עומר מוחמד אחמד גריפאת, תושב בית זרזיר. עם זאת, על פי ממצאי החקירה, הגורם הדומיננטי בקידום הפעילות האסורה היה בכיר התנועה האיסלאמית סלימאן אגבריה.

 

החשודים, הנמצאים במעצר זה כ-45 יום, פגשו היום לראשונה את בני משפחותיהם בבית המשפט. כמה מהם ניסו ליצור קשר - במגע או בדיבור - עם נשותיהם וילדיהם שישבו באולם הדיונים. המאבטחים הזהירו אותם כי הדבר אסור ועיכבו אישה אחת שלא נשמעה להם. במקום פרצה מהומה שלוותה בעימותים מילוליים קולניים.

 

אחד העצורים אמר עם כניסתו לאולם על כתבי האישום: "זה לא יעצור אותנו בהגנה על אל-אקצא ובדאגה לחלשים". עו"ד רמזי קטילאת, פרקליטו של סלימאן אגבריה, הנאשם הבכיר ביותר מפעילי הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, הוסיף וטען כי גיוס הכספים היה אך ורק לשם מימון פעילות הומניטרית למען תושבי מזרח ירושלים וסיוע לרווחתם של הנזקקים, במקום רשויות המדינה שנכשלו בכך.

 

נציגת הפרקליטות בדיון אמרה כי החומרים שהצטברו במשטרה ובשב"כ כוללים יותר מ-100 קלסרים ועוד קבצי מדיה ב"היקף גדול ונכבד", והחלקים הרלוונטיים יועמדו לרשות ההגנה לקראת הדיון שייערך בתחילת החודש הבא. היא הוסיפה כי העבירות הן כלכליות במהותן, אך מדובר בתיק ביטחוני: הנאשמים גייסו כספים ב"מנגנון מתוחכם", כלשונה, להמשך פעילות הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, אף שבשנים האחרונות הוצא מהחוק והוכר כארגון טרור.

 

נציגת הפרקליטות הוסיפה כי החקירה החלה במעצרם של שלושה חשודים בעת מפגש למסירת כסף מזומן בסכום של 200 אלף שקל – והכל נתמך בגרסאות נחקרים, במסמכים בנקאיים ובהאזנות סתר. עם התקדמות החקירה נחשף היקף גדול שעומד היום על יותר משלושה מיליון שקל. בשל כך, באישור היועמ"ש הוארך מעצרם של שישה נאשמים עד לדיון הבא, ונאשם נוסף שוחרר בתנאים מגבילים.

 

בבית המשפט הוסכם לדחות את הדיון הראשון בתיק, על מנת שהסנגורים יוכלו לעיין בחומר החקירה הרב וללמוד אותו. הדיון הבא נקבע ל-1 ביוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שב"כ
חלק מהכסף שנמצא בידי הנאשמים
צילום: שב"כ
מומלצים