שתף קטע נבחר

מחקר: חולי אסתמה לא מאוזנים - מבקרים יותר מ-13 פעם בשנה אצל רופא המשפחה

עוד עולה מהנתונים כי חולי אסתמה חמורה שאינם מאוזנים על הטיפולים הקיימים מתאשפזים פי 3 יותר פעמים בשנה מאלו שמחלתם אמנם קשה אבל עדיין נשלטת תחת טיפול קיים. הם גם פונים בשיעור של 50% יותר לחדרי המיון במהלך השנה

ממחקר חדש שנערך על אוכלוסיה של 350 אלף איש בגילאי 20-70 מצא חולי האסתמה החמורה מתאשפזים פי 3 מחולה אסתמה שאינה חמורה; על אף חומרת המחלה רובם כלל אינו מופנה למומחי ריאות והם נוהגים לבקר מעל ל-13 פעמים בשנה אצל רופא המשפחה.

 

המחקר שפורסם בימים האחרונים בכתב העת המדעי הנחשב Respiratory medicine, אסף נתונים ממאגרי הבריאות בישראל על מנת לשפוך אור על מחלת האסתמה והטיפול בה בקהילה ובעיקר על אוכלוסיית החולים הקשים שלה.

 

הוא נערך על ידי ד"ר שבתאי ורסנו, לשעבר סגן מנהל מחלקת הריאות בבית החולים מאיר. שותפים בו גם פרופ' דוד שטרית, מנהל מערך הריאות בבית החולים מאיר וד”ר דוד שגב, מומחה לפנימית ומחלות ריאה, שירותי בריאות כללית.

  

קראו עוד:

הצלה לחולי אסתמה: מכשיר גלי רדיו פותח הריאות

למה השיעול לא עובר? 14 סיבות לבדוק

מועיל או מסוכן? אסתמה בילדים והקשר לספורט

  

רק 25% פונים לרופא ריאות (צילום:shutterstock) (צילום:shutterstock)
רק 25% פונים לרופא ריאות(צילום:shutterstock)

 

מהמחקר עולה שחולי אסתמה חמורה שאינם מאוזנים על הטיפולים הקיימים מתאשפזים פי 3 יותר פעמים בשנה מאלו שמחלתם אמנם קשה אבל עדיין נשלטת תחת טיפול קיים. הם גם פונים בשיעור של 50% יותר לחדרי המיון במהלך השנה.

 

בנוסף המחקר הראה כי רק 25% מחולי האסתמה החמורה ביקרו אצל רופא ריאות בשנה החולפת, אף כי כולם, היו אמורים להיבדק על ידי מומחה. למרות שבקבוצת החולים הקשים יש אחוז גבוה של חולים לא מאוזנים, אשר סובלים מפגיעה קשה באיכות החיים ועל אף שקבוצה זו מהווה מעמסה משמעותית על מערכת הבריאות, אובדן ימי עבודה וכד', עדיין שיעורי חולי האסתמה הפוקדים מומחי ריאות נמוך מדי.

 

עוד עולה מהמממצאים כי חולי האסתמה סובלים מתחלואות נלוות ומעל ל- 60% מכלל חולי האסתמה החמורה פונים לרופא המשפחה יותר מ-7 פעמים ומעלה בשנה ו-40% מקבוצת החולים הקשים הלא מאוזנים מבקרים אצל הרופא מעל ל-13 פעם בשנה.

 

כחצי מיליון חולים בישראל

אסתמה היא מחלה מאד שכיחה, גם בישראל, ועל פי ארגון הבריאות העולמי היא משפיעה על חיי היום-יום של 315 מיליון חולים בעולם. בישראל ישנם לפי הערכות כחצי מיליון חולים מתוכם כ-5-10% מהם אשר סובלים מאסתמה חמורה (Severe Asthma).

 

הנתונים המדעיים מצביעים שלמרות שהחולים באסתמה חמורה, מהווים גרעין קטן יחסית מבין כלל החולים אלו אחראים בעצמם על 50-80% מהעומס הכלכלי המחקר מצא גם שחולי האסתמה הקשה לא נשלחים מספיק לבדיקת תפקודי ריאות.

 

הבדיקה הזו נדרשת על מנת להגדיר ולאבחן את בעיית הנשימה ועל המטופל לעבור בדיקת ספירומטריה (בדיקת נשיפה פשוטה לאבחון תפקודי הריאה שלו). בנוסף, עליו לעבור בדיקה זו באופן תדיר על מנת שהרופא יוכל למדוד תקופתית את יעילות הטיפול ומצבו.

 

"המחקר שלנו מצביע כי השגת שליטה על חולי האסתמה החריפה הינה נקודה קריטית והוא המפתח להפחתת הנטל הרב על מערכת הבריאות", אומר ד"ר ורסנו.

 

"חולי אסתמה חמורה שמצליחים לאזן את המחלה – מבקרים בחדרי מיון ממש כמו שאר הא ולכוסיה ולא נדרשים לאשפוזים הצורה יוצאת דופן".

 

לדבריו, חייבים לאתר את אותה אוכלוסיה שאינה מאוזנת ולזמן אותם לרופא מומחה ולתת להם טיפול. "המידע של החולים על עצמם הוא די לקוי, הם לא מודעים לחומרת המחלה שלהם. הם התאימו את צורה החיים שלהם לסיטואציה שהם הורגלו אבל זה לא נכון והם צריכים לטפל בזה", סיכם ד"ר ורסנו.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מןדעות נמוכה למחלת האסתמה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים