שתף קטע נבחר

ראש העיר טהרן פרש מהמרוץ לנשיאות איראן

מוחמד קליבאף הסיר את מועמדותו, ארבעה ימים לפני הבחירות לנשיאות וקרא לתומכיו לתמוך במועמד השמרן, איש הדת איברהים ראיסי שמקורב למנהיג העליון חמינאי. "הדבר החשוב בשלב הזה הוא לשמור על האינטרסים של העם, של המדינה ושל המהפכה ועל אחדות הכוחות המהפכניים"

יצא מהמרוץ. קליבאף בעצרת בחירות בעיר וראמין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
יצא מהמרוץ. קליבאף בעצרת בחירות בעיר וראמין(צילום: EPA)

 

ראש העיר טהרן מוחמד באקר קליבאף פרש מהמרוץ לנשאות איראן. כך דיווחה היום (יום ב') הטלוויזיה הממלכתית ברפובליקה האיסלאמית. עוד דווח שקליבאף הודיע שיתמוך במועמד השמרן איברהים ראיסי, איש דת בכיר שמקורב למנהיג הרוחני העליון עלי חמינאי. "הדבר החשוב בשלב הזה זה לשמור על האינטרסים של העם, של המדינה ושל המהפכה", וכן על "האחדות של הכוחות המהפכניים", אמר קליבאף. "אני קורא לכל תומכיי לתמוך באחי איברהים ראיסי".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

האיראנים יבחרו את נשיאם ביום שישי הקרוב, 19 במאי. קליבאף פרש כנראה מהמרוץ לאחר שראה כמה סקרים והבין שאין לו ממש סיכוי לנצח. עם פרישתו נותרו במרוץ חמישה מועמדים ולא מן הנמנע שעוד מועמדים יפרשו בימים הקרובים.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הבחירות לנשיאות איראן נתפשות כמשאל עם על כהונתו של הנשיא המתון חסן רוחאני וכן על הסכם הגרעיני שעליו חתם עם שש המעצמות ביולי 2015. במסגרת ההסכם הסכימה איראן להגביל את תוכנית הגרעין שלה בתמורת להסרת הסנקציות הבינלאומיות עליה. פרישתו של קליבאף תעביר כנראה קולות שמרניים רבים לראיסי, אבל ייתכן שהיא גם תמריץ יותר רפורמיסטים לצאת מהבית, ללכת לקלפי ולהצביע לרוחאני.

 

אם אף אחד מהמועמדים לא יקבל יותר מ-50 אחוזים מקולות הבוחרים, ייערך ב-26 במאי סיבוב שני בין שני המועמדים המובילים. מספר בעלי זכות ההצבעה עומד על 55 מיליון איראנים, 2.5 מיליון מהם מתגוררים בחו"ל.

 

הנשיא האיראני עומד בראש הזרוע המבצעת, אבל הוא כפוף למנהיג העליון. כמה מוסדות ממשלתיים לא נמצאים תחת שליטתו, בהם רשות השידור הממלכתית ומשמרות המהפכה - שני גופים שנתונים למרותו הישירה של חמינאי.

 

איש הדת השמרן ראיסי, בן 56, חובש לראשו טורבן שחור ומחזיק בתואר הכבוד "סייד" הניתן לצאצאי הנביא מוחמד. בעבר מילא שורה של תפקידים במערכת המשפט האיראנית, בהם שופט ותובע כללי, וכיום מכהן בתפקיד מנהל קרן הצדקה האיסלאמית העשירה "אסטן קודס רזאווי". כאמור, ראיסי נחשב למקורב מאוד למנהיג הרוחני העליון חמינאי, שהיה גם זה שמינה אותו לתפקיד ראש קרן הצדקה. ראיסי הודיע רק בחודש שעבר שהוא רץ לנשיאות איראן, וקודם לכן היה בין האישים הבכירים ששמם הוזכר כמועמדים לרשת את חמינאי בן ה-77.

 

ראיסי ממקד את קמפיין הבחירות שלו בכלכלה, מבטיח להביא לצמיחה כלכלית אם יהיה נשיא, ומדגיש בנאומיו את העובדה שהוא עומד בראש קרן צדקה ושאכפת לו מאוד מהעניים ושהוא מבין את צרכיהם.

 

מועמדים נוספים במרוץ לנשיאות איראן הם: מוסטפה מיר סלים (פוליטיקאי שמרן ומהנדס), מוסטפה האשמי טאבא (פוליטיקאי רפורמיסט, שר התעשיות לשעבר) ואישחק ג'הנגירי (סגן הנשיא). לא מן הנמנע, כאמור, שמועמדים נוספים יפרשו, ג'הנגירי למשל שעשוי להעביר את תמיכתו לנשיא רוחאני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים