שתף קטע נבחר

אחרי חודשים של זיהום בירקון: המשטרה הירוקה פתחה בחקירה

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר, כי המשטרה הירוקה שיגרה לאנשי איגוד ערים דרום שרון מזרחי זימון ראשון לחקירה, ובהתאם לממצאים יוחלט על זימון מעורבים נוספים. בנוסף, המשטרה הירוקה תקנוס את התאגיד בסכום של 6,000 שקל על כל יום שבו מוזרם ביוב

לאחר חודשים רבים של הזרמת שפכים גולמיים לנחל הירקון: סוף סוף המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה פתחה בחקירה פלילית כנגד איגוד ערים דרום שרון מזרחי.

 

מחדל הביוב בירקון לא עוצר, והרשויות עוצמות עיניים

אלפי דגים מתים בירקון: היכונו למתקפת יתושים

תביעה נגד מזהמי הירקון: "התושבים סובלים ממפגעי ריח קשים"

 

הזיהום המתמשך בירקון, אשר מקורו בשפכים המוזרמים מישובים בדרום השרון ללא טיפול ראוי במכון טיהור השפכים (מט"ש) דרום השרון, גורם למפגעי ריח קשים ומכת יתושים אשר פגעו באיכות חייהם של תושבי האזור, וכן לפגיעה סביבתית קשה בחי ובצומח בנחל ובסביבתו. 

 

שפכים ממתקן הטיהור (צילום: עמותת צלול) (צילום: עמותת צלול)
שפכים ממתקן הטיהור(צילום: עמותת צלול)

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר, כי "בשל הזרמות שפכים גולמיים מתמשכות ממאסף השפכים של איגוד ערים דרום שרון, המזהמות את אגן נחל ירקון, ובהמשך להתרעות ולזימון לשימוע שנשלחו בנושא לאיגוד ולמנהליו, המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה פתחה בחקירה פלילית. עובדי ומנהלי האיגוד זומנו למחר לשימוע וחקירה, ובהתאם לממצאי החקירה יוחלט על המשך ההליכים.

 

עוד נמסר, כי "המשטרה הירוקה קנסה ותקנוס את התאגיד בסכום המקסימלי לפי החוק של 6,000 שקל, על כל יום שבו מוזרם ביוב, ומתכוונת להמשיך בהטלת קנסות על התאגיד, כל עוד ההזרמה והזיהום נמשכים".

 

במשרד להגנת הסביבה הוסיפו, כי מוקדם יותר השבוע, ונוכח המשך זיהום אגן נחל ירקון, זומנו מנהלי האיגוד לשימוע דחוף במחוז המרכז של המשרד להגנת הסביבה. השימוע אמור היה להתקיים ביום שני השבוע, טוענים במשרד, אולם נציגי האיגוד הודיעו כי לא יוכלו להתייצב לשימוע מטעמים שונים. במשרד הוחלט לפיכך לא להמתין עוד ולפתוח בחקירה זו באופן מיידי, שמטרתה איתור הגורמים האחראיים לזיהום הקשה שנגרם לנחל והפסקת המפגע לאלתר.

 

צפו: אלפי דגים צפים בירקון

 

"יובהר כי מדובר בנושא סביבתי חמור: האיגוד החליט באופן חד צדדי לבצע הזרמות שפכים גולמיים לרשות הרבים ולנחל הירקון, אף שהחשיבות בשיקומו ובשמירה על ניקיונו ידועה לו היטב. בפעולה זו מסכן האיגוד את הציבור ואת בריאות, והמשרד להגנת הסביבה רואה זאת בחומרה ועל כן יצא לחקירה פלילית זו", נמסר.

 

סרחון ואלפי דגים מתים

נזכיר, כי בסוף חודש אפריל דווח ב-ynet על אלפי דגים שמתו בנחל הירקון, במתחם ההיסטורי של "שבע טחנות". מטיילים באזור העידו על סרחון ומראות של אלפי דגים מתים.

 

בתחילת החודש הוגשה בקשה לתביעה ייצוגית על ידי שני תושבי מושב אלישמע, השוכן סמוך לאחד מיובלי הירקון, בין השאר נגד רשות המים והביוב, איגוד ערים דרום השרון המזרחי, איגוד הערים לאיכות הסביבה שומרון, המנהל האזרחי ועוד. תושבי האזור התלוננו כי הם סובלים ממפגעי ריח קשים, בחילות וכאבי ראש.

 

לאחר חודשים של הזרמת מי קולחים (שפכים אשר עברו תהליכי טיהור) לירקון, גילתה עמותת צלול כי בשבוע האחרון מוזרמים לנחל גם מי ביוב. מעמותת צלול נמסר בתגובה: "הירקון, שהפך לסמל של שיקום נחל, נזנח מחדש בשנים האחרונות וחזר להיות נחל של ביוב שזורם בלב המטרופולין הגדול במדינה.

הצטברות של יתושים במים המזוהמים (עמותת צלול) (עמותת צלול)
הצטברות של יתושים במים המזוהמים(עמותת צלול)
 

"למרות התראות של צלול לאורך השנים, מגעים עם הגורמים האחראים ואפילו תלונה במשטרה, לא נעשה דבר לזירוז הטיפול בזיהום הנחל. חבל שרק כאשר המפגע מחמיר ופוגע באיכות חייהם של התושבים כולם נזעקים. אנו דורשים להפסיק לאלתר את זיהום הנחל ולהתחיל בפעולות ניקוי ושיקום. אנו קוראים לגורמים הרלוונטיים למנוע שיט בנחל ולאסור על הרחצה בחופי הים הסמוכים למוצאו כדי שהדבר ישמש כזרז לטיפול רציני בנחל".

 

מוטי אלמליח, יו"ר ועד הפעולה "השכנים של הירקון" שחבריו פועלים להפסקת הזיהום ועצירת הזרמת השפכים לנחל מסר בתגובה: "אנו מברכים על קריאת ראש העיר חולדאי לשר להגנת הסביבה זאב אלקין להתערב ולפעול להפסקת הזרמת הביוב לנחל. אך למרבה הצער הדבר נעשה מאוחר מידי. מאמצי השיקום של הנחל כבר ירדו לטמיון והירקון חזר להיות תעלת ביוב שורצת חיידקים. אנו מצטרפים לקריאה להתערבותו של השר להגנת הסביבה שעד עתה ממלא את פיו מים וקולו לא נשמע, בזמן שמי הירקון הפכו מורעלים ומסוכנים".

 

חולדאי: "הגיעו מים עד נפש"

מוקדם יותר היום, פנה ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי, המשמש גם כיו"ר רשות נחל הירקון, במכתב חריף לשר להגנת הסביבה, זאב אלקין, וביקש ממנו להתערב מיידית במשבר.

 

צפו: אנשי עמותת צלול לוקחים דגימות מהמים העכורים

  

במכתב, שכותרתו: "זיהום הירקון - הגיעו מים עד נפש!", כותב חולדאי: "במשך שנים אנו ברשות נחל הירקון, שאני יו"ר המועצה שלה, מתריעים על הזיהום הקשה הנגרם לנחל וסביבתו מהשפכים והקולחים המוזרמים ללא טיפול ראוי במכון טיהור השפכים (מט"ש) דרום השרון המזרחי. לצערי הזיהום והמפגעים הקשים – לא רק שאינם נפסקים אלא הולכים ומחריפים ונראה שאין מי שלוקח אחריות ופועל נמרצות שהנדרש יבוצע בזמן ובאיכות הראויה.

 

"שדרוג מכון טיהור השפכים התעכב ונגרר במשך שנים בין הרשויות השונות וגם כעת, כשכבר יצא לדרך, נראה כי הוא מבוצע בעצלתיים. כל זאת כאשר באותה תקופה נוספו אל המכון המיושן עוד ועוד שפכים מיישובים רבים בסביבה - פי 4 מהקיבולת המתוכננת - וגרמו לקריסתו.

 

"המצב הגיע עד כדי כך שכיום מוזרם ביוב גולמי (!!) ללא כל טיפול, בכמויות הולכות וגדלות, דבר המחריף כמובן את הזיהום ואת הנזק הקשה שנגרם לנחל הירקון וסביבתו". 

ראש עיריית ת"א, רון חולדאי (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
ראש עיריית ת"א, רון חולדאי(צילום: אבי מועלם)

השר להגנת הסביבה, זאב אלקין (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
השר להגנת הסביבה, זאב אלקין(צילום: אוהד צויגנברג)

לדברי חולדאי, "אנו ברשות הנחל עומדים חסרי אונים מול התנהלות מזיקה זו, שאינה בשליטתנו, ורואים כיצד ההישגים הרבים שלנו בטיהור הירקון והעבודה הקשה והסיזיפית שהושקעה על ידי כל השותפים לשם כך - יורדים לטמיון. רשות הנחל מובילה כבר למעלה מעשור את תוכנית 'גאולת הירקון' שהינה תכנית כוללת, אשר גובתה בהחלטת ממשלה, לטיהור מי הירקון. התכנית וההשקעה הרבה הפכו את הנחל ממפגע ומקור לזיהום למקום של איכות חיים וסביבה שאפילו בעלי החיים שבעבר נטשו אותו חזרו אליו.

 

לצערי – בכל יום שעובר – אנו נסוגים לאחור וחוזרים לתופעות קשות של תמותת דגים, מפגעי ריחות ויתושים, שכבר היו נחלת העבר בירקון ואשר פוגעים באיכות החיים של הציבור הרחב".

 

חולדאי מסיים את מכתבו בפנייה אישית: "אדוני השר - הגיעו מים עד נפש! אנשי משרדך מכירים היטב את הבעיה הקשה ואף מנסים לסייע. אך נראה כי דרושה התערבותך הדחופה והפעלת מלוא כובד המשקל והסמכות שלך הן כשר הגנת הסביבה והן כשר הממונה על רשות הנחל, כדי להפסיק את הזיהום הקשה ונזקיו הסביבתיים.

 

"אודה לך באם תכנס לעובי הקורה ותזמן דיון חירום דחוף בנושא. ישנן מספר פעולות הניתנות לביצוע באופן מיידי כדי להקל על המצב - הן בהקדמת לוחות הזמנים להפעלת המט"ש החדש והן בפעולות אכיפה ומניעה בתקופת הביניים". 

הפגנת אנשי עמותת צלול לפני כשנה (צילום: באדיבות עמותת צלול) (צילום: באדיבות עמותת צלול)
הפגנת אנשי עמותת צלול לפני כשנה(צילום: באדיבות עמותת צלול)
 

השר אלקין מסר בתגובה: "לאחר בדיקה מקיפה עולה כי לא נמצא מכתב שכזה בלשכת השר ומכאן שלא הגיע לידי. נראה כי מדובר במכתב שהועבר לתקשורת ולצרכים תקשורתיים ואני מצר על כך שראש העיר לא פנה ישירות אלי.

 

"לגופו של עניין, המשרד להגנת הסביבה מודע לזיהום הירקון בתקופה האחרונה שנגרם כתוצאה מהתנהלות חסרת אחריות של איגוד ערים דרום שרון מזרחי הפועל בניגוד מוחלט להיתרים שניתנו לו. המשרד הפעיל את כל הכלים האכיפתיים העומדים לרשותו כולל זימון לשימוע, פתיחת חקירה פלילית והטלת קנסות כבדים על האיגוד. בכוונתנו למצות את כל ההליכים עד תומם.

 

"הצוות המקצועי של המשרד מקבל ממני וממנכ"ל המשרד גיבוי מלא לגישה הבלתי מתפשרת כלפי המזהמים. יחד עם זאת ברור שללא קשר להליכי האכיפה, הפתרון האמיתי להזרמת הביוב לירקון יבוא רק לאחר שדרוג המט"ש, פעולה הנמצאת באחריות רשות המים ודורשת תקציב יעודי ממשרד האוצר.

 

"אני קורא לראש עיריית תל אביב המכיר היטב את תמונת המצב האמיתית להתעסק פחות בחזית התקשורתית ולהצטרף למאבק שהמשרד להגנת הסביבה מנהל מזה תקופה מול האוצר ורשות המים לצורך תקצוב וביצוע כל הפעולות הנדרשות כדי להגן על הירקון. אין לי ספק שבשילוב כוחות ביני לבין ראש העיר נוכל להגיע לפתרון הבעיה הרבה יותר מהר. מה שמצפה מכולנו הציבור זה למצוא פתרון לבעיה כמה שיותר מהר מבלי לבזבז את זמננו בקרבות תקשורתיים מיותרים". 

 

צפו בהצטברות המטרידה של יתושים בעקבות הזיהום במקור הזרמת השפכים: 

 

"היקף עצום של שפכים שמקורם בין היתר מהרשות הפלסטינית"

מאיגוד ערים דרום השרון המזרחי לביוב נמסר הבוקר בתגובה: "בהתאם להנחיית משרדי הממשלה מטפל כיום מתקן טיהור השפכים

בכמות שפכים הגדולה פי ארבעה מכמות השפכים להם תוכנן מלכתחילה. בשל ההיקף העצום של השפכים המועברים למתקן הטיהור שמקורן בין היתר מהרשות הפלסטינית, מהעיר קלקיליה, וכן בשל הרכב השפכים מרשויות אלה שאינן מבצעות הליך קדם טיפול במידה הראויה, נגרמו סתימות בקו ההולכה הדרומי המוביל למתקן הטיהור וכושר ההולכה קטן בשיעור של 50%-60%.

 

"בהתאם לדרישת המשרד להגנת הסביבה ורשות המים, מבצע האיגוד בימים אלה ניקוי ושטיפה של קו ההולכה הדרומי, וזאת כחלק מתנאי צו ההרשאה לביצוע הגלשת קולחין. עבודות הניקוי מתבצעות במקטעים. היקף השפכים הזורמים למט"ש מחייב לצמצם לעיתים את הקליטה במתקן על מנת למנוע את הצפתו כפועל יוצא פגיעה קשה בעבודות השדרוג.

 

"האיגוד פועל בצורה נמרצת על מנת לצמצם את הנזקים ולזרז את השלמת עבודות הניקיון כך שיאפשרו את השלמת עבודות השדרוג במועדן. העבודות לשדרוג המט"ש, המתבצעות כיום בהשקעה של כ-130 מיליון שקל, צפויות להסתיים במהלך 2017. נציבות המים אישרה ביצוע הגלשה המתחייבת מעודפי הקולחין המגיעים למתקן הטיהור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות עמותת צלול
הפגנת אנשי עמותת צלול לפני כשנה
צילום: באדיבות עמותת צלול
מומלצים