שתף קטע נבחר

25% מנבדקי ה-HIV בקהילה: "לא השתמשנו בקונדום"

הוועד למלחמה באיידס מפרסם את נתוני הנבדקים לגילוי HIV במרכזי הבדיקות שלו, מהם עולה כי כרבע מהנבדקים חברי הקהילה הגאה קיימו יחסי מין ללא קונדום. בפועל, מעריכים בוועד, המספרים גבוהים הרבה יותר. "אנשים התעייפו מקונדום, וגם השילוב בין סמים וסקס משבש את שיקול הדעת", אומרים בוועד, שיוצא בקמפיין מודעות חדש

על רקע חודש הגאווה, שיצוין ביוני, מפרסם הוועד למלחמה באיידס את נתוני הנבדקים במרכזי הבדיקות שלו מתחילת 2016 ועד היום.

 

 

על פי הערכות של משרד הבריאות, בישראל חיים קרוב ל-10,000 בני אדם שנושאים את נגיף ה-HIV, אשר ללא טיפול תרופתי עלול לגרום למחלת האיידס. גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים הם הקבוצה המובילה בשיעור ההידבקות בנגיף.

 

מהנתונים של הוועד, שהגיעו לידי ynet, עולה כי בשנת 2016 נבדקו במרכזי הבדיקות של הוועד למלחמה באיידס בגן מאיר, בשכונת פלורנטין ובניידות הבדיקות מחוץ למועדוני הקהילה 3,315 נבדקים.

 

קראו גם:

אין גאווה: עלייה במס' ההומואים שנדבקו ב-HIV

HIV בישראל: ירידה בנשאים; עלייה בקרב ההומואים

דיכאון, אנורקסיה ו-HIV: הבעיות הרפואיות של ההומואים

 

כ-30% מהם הצהירו במעמד הבדיקה כי קיימו יחסי מין לא מוגנים. בשנת 2017 שיעור דומה של נבדקים דיווח על קיום יחסי מין ללא קונדום – כ-25%, אך כאמור מדובר על נתון מהחלק היחסי של השנה. עוד עולה מהנתונים כי מתחילת השנה כ-20% מהנבדקים הצהירו כי קיימו יחסי מין עם יותר מ-15 פרטנרים בשנה שחלפה. כמו כן, נרשמה עלייה כללית של 21% במספר הנבדקים מהקהילה.

 

יש עוד דרכים להימנע מהדבקה. קונדום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יש עוד דרכים להימנע מהדבקה. קונדום(צילום: shutterstock)

 

עייפים מקונדומים, משתמשים בסמים

41 נבדקים התבשרו במהלך 2016 במרכזי הבדיקות של הוועד למלחמה באיידס כי נדבקו בנגיף. עד תחילת חודש יוני בשנת 2016 קיבלו 21 בני אדם תשובה חיובית לבדיקת ה-HIV שלהם, והשנה נרשמה מגמה כמעט זהה, כאשר 20 נבדקים קיבלו עד כה תוצאה חיובית.

 

"ממה שאנחנו רואים במרכזי הבדיקות שלנו, לרוב אנשים מקפידים על שימוש בקונדום, אבל כאשר מוסיפים לתמונה שימוש בסמים או תחושת ביטחון עם הפרטנר, הם נוטים יותר לוותר על הקונדום", אומר סער מעוז, רכז "בלה דואגת", זרוע ההסברה והמניעה בקהילה הגאה.

 

מעוז אחראי על מערך הבידוק של הוועד בקהילה, ומספר על מה שהוא רואה בשטח. "אנחנו בהחלט רואים לא מעט נבדקים שמעדיפים לא להשתמש בקונדום, על אף שברורות להם ההשלכות". הוא מעיד כי הוא רואה עלייה בכמות האנשים שלא משתמשים בקונדום בצורה קבועה, או במילים אחרות – אלו שתמיד הקפידו, מקפידים היום פחות.

 

מעוז מעריך כי מספר האנשים שקיימו יחסי מין לא מוגנים בפועל גבוה יותר, והנתונים מספקים תמונה חלקית. "קונדום הוא אמצעי המניעה היעיל ביותר נגד HIV, אין ספק לגבי זה. עם זאת, חשוב לזכור כי כיום ניתן למנוע הדבקה גם באמצעים נוספים, ובראשם הטיפול התרופתי שניתן בטרם חשיפה לנגיף (PreP). אנחנו מדברים על קהילה מודעת מאוד שיודעת מה קורה בחוץ".

 

החלק במוח שאמור להגן עליך פשוט לא קיים. סמים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החלק במוח שאמור להגן עליך פשוט לא קיים. סמים(צילום: shutterstock)

 

מה הסיבות המרכזיות לשכיחות הגבוהה של HIV בקהילה?

"אנשים התעייפו מקונדום, וזו השורה התחתונה. לאורך השנים ראינו שהסיבה לשימוש בקונדום הייתה הבהלה מפני הידבקות, אבל אז אנשים ראו את הרפואה מתפתחת בכל מה שקשור ל-HIV, ודברים השתנו. זה הוריד את רמת הפניקה בקהילה".

 

מעוז מוסיף כי אחת הסיבות המרכזיות להדבקה ב-HIV בקהילה הגאה בישראל היא שימוש בסמים. "השילוב בין סקס וסמים הוא ללא ספק אחד הגורמים המשמעותיים להדבקה ב-HIV. בסיטואציה כזאת קונדום לא עומד בראש סדר העדיפויות, כי כשנוטלים סמים החלק במוח שאמור להגן עליך פשוט לא קיים.

 

"בשנים האחרונות גם סוגי הסמים השתנו ולאחרונה אנחנו רואים לצערנו שגם סמים קשים כמו קריסטל מת' הגיעו לארץ, ואנשים נוטלים אותם על מנת להגביר את ההנאה מיחסי המין. הקשר להדבקה ב-HIV הוא הדוק".

 

הנבדקים במרכזי הבדיקות של הוועד למלחמה באיידס נשאלים האם קיימו יחסי מין תחת השפעת סמים או אלכוהול, אך מעוז מסביר כי לנתונים שבידי הוועד לגבי מספרם אין משמעות, משום שרבים מהם פשוט מתביישים להודות בכך. "ברגע האמת, כשבן אדם נמצא תחת השפעת סמים וחושב לוותר על שימוש בקונדום, הקול שאומר לו 'אל תעשה את זה' פשוט לא קיים".

 

"אין רק דרך אחת להימנע מהדבקה"

המגמה בישראל אינה שונה מהעולם המערבי. גם בארה"ב הקבוצה שנדבקת ב-HIV בפער משמעותי יותר מאחרות היא גברים המקיימים יחסי מין עם גברים. המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) העריך כי 55% מכלל האנשים החיים עם HIV בארה"ב הם גברים הומוסקסואלים. בישראל חלה ירידה הדרגתית במספר הגילויים החדשים בקהילה החל משנת 2013, אך עוד מוקדם לקבוע האם מדובר בתחילתה של מגמה חדשה.

 

על רקע הנתונים הללו ולרגל שבוע הגאווה ישיקו בימים הקרובים בוועד קמפיין חדש לקהילה הגאה תחת הכותרת I Choose to B, שהפיקו ליאור אריאב ועידו כהן. "במשך שנים אמרנו לאנשים מה לעשות כדי להימנע מהדבקה, והשנה החלטנו לשנות כיוון", אומר מעוז. "אנחנו רוצים למנוע הדבקות ב-HIV, אבל האמת היא שאין אופציה אחת, אלא כמה. בין אם מדובר בשימוש קבוע בקונדום, בנטילת הטיפול התרופתי לפני חשיפה או בבדיקה שגרתית אחת למספר חודשים – האופציות כולן על השולחן. כל אחד צריך לעשות מה שמתאים לו על מנת להימנע מהדבקה".

 

מה צריך להשתנות כדי שנראה ירידה במספר ההדבקות?

"אנחנו צריכים קודם כל לדבר על זה. גם בקהילה יש קשר של שתיקה סביב הנושא. צריך לשבור אותו ולדבר על הסטטוס שלנו ועל הסקס שלנו. זה המסר שלנו לשבוע הגאווה".

 

צפו: קמפיין הוועד למלחמה באיידס לקהילה הגאה

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יותר נבדקים. הקהילה הגאה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים