שתף קטע נבחר

הדרך היעילה ביותר לשמור על יכולות המוח מעל גיל 50

מחקר מצא כי שעתיים וחצי של פעילות גופנית מתונה ושיגרתית בשבוע מובילה לשיפור ביכולות הזיכרון, הקריאה, החשיבה והארגון ככל שאנחנו מתבגרים. המחקר שאסף נתונים מ-39 מחקרים בתחום מצביע על שיפור היכולת גם אצל אלה שכבר סובלים מירידה בתיפקודי המוח

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"


מחקר חדש מצא: תרגול מתון של מספר פעמים בשבוע הוא הדרך הטובה ביותר לשמור על יכולות המוח מעל גיל 50. המחקר שסקר 39 מחקרים בתחום מצא כי מיומנויות החשיבה והזיכרון השתפרו באופן ניכר אצל אנשים שעסקו בפעילות גופנית על בסיס קבוע.

 

המחקר המסכם הוסיף וקבע כי התוצאות הטובות בעקבות שיגרת האימונים נשמרו גם אצל מבוגרים שכבר הראו סימנים של ירידה קוגנטיבית.  כמו כן ציינו החוקרים כי הפעילות המומלצת לבני ה-50 ומעלה שלא מסתדרים עם פעילות גופנית מאומצת ומאתגרת, מסיבות שונות, היא: טאי-צ'י.

 

עוד במדור 60 פלוס:

בת 94: האישה המבוגרת בעולם שסיימה חצי מרתון 

אמן הפופ-ארט בן ה-80 שלא ידע שהוא כזה 

"הזקנה לא קשורה בגיל" - המודל לחיים בריאים 

 

חדר כושר (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אימון גופני: השפעה ניכרת על יכולות המוח

מחקרים שונים הוכיחו כבר בעבר כי פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לחלות במחלות שונות כגון סוכרת מסוג 2 ומחלות לב. כמו כן נמצא כי פעילות גופנית שיגרתית מפחיתה את הירידה הטבעית של יכולות המות ככל שאנו מתקרבים לגיל השלישי. 

 

ההסבר שנותנים החוקרים על הקשר שבין פעילות גופנית ויכולות המוח נסוב סביב העובדה שבעקבות הפעילות הגופנית אל המוח מגיעה זרימת דם מואצת ובה חומרי חמצון וחומרים מזינים נוספים השומרים ומחזקים את בריאות ויכולות המוח. ובנוסף מגיע למוח גם הורמון גדילה המסייע בהיווצרות נוירונים וחיבורים חדשים.

 

המחקר האחרון שפורסם בגיליון האחרון של כתב העת British Journal of Sports Medicine, עסק בשאלה איך פעילות גופנית של לפחות ארבעה שבועות משפיעה על תפקוד המוח של מבוגרים.

 

תוצאות המחקר הראו כי תרגילים אירוביים הביאו לשיפור של חשיבה, קריאה, למידה והסקת מסקנות. ומצד שני אימונים העוסקים בחיזוק השרירים, כגון אימון משקולות השפיעו באופן משמעותי על הזיכרון ועל היכולת לתכנן קדימה, לארגן ולבצע.

 

"גם אם מבצעים פעילות מתונה רק פעם או פעמיים בשבוע עדיין יש שיפור בתפקוד הקוגנטיבי", אומר ג'ו נורתי מחבר המחקר. "אבל השיפורים נעשים טובים יותר ככל שמתרגלים יותר".

 

הליכה ברגל ושקיות סופר: נחשבים

"כל פעילות גופנית טובה למוח", מוסיף ד"ר ג'סטין ורני מומחה לבריאות הציבור באנגליה.

 

"בזמן שאפילו עשר דקות של פעילות גורמת לשינוי, 150 דקות בשבוע של פעילות גופנית בשבוע מפחיתים את הסיכון לחלות בדמנציה ודיכאון בשליש. וכמו כן מגבירים את בריאות הנפש בכל גיל".

 

"ביצוע של תרגילים אירוביים בשילוב אימון לחיזוק השרירים מובילים לקשת רחבה יותר של יתרונות בריאותיים", הוא מוסיף.

 

"רכיבה על אופניים או הליכה לעבודה ברגל יכולים להחשב כפעילות אירובית מתונה בעוד שנשיאת שקיות כבדות של מצרכים מהסופר היא דוגמא לתרגיל כוח".

 

בלי לחץ ובשילוב אורח חיים בריא

"פעילות גופנית היא מרכיב אחד בשימור וחיזוק תפקודי המוח, אך לא כל הסיפור". אומר ד"ר דין ברנט, מרצה בתחום מדעי המוח ופסיכיאטריה באוניברסיטת קרדיף באנגליה לאחר פרסום מסקנות המחקר.

 

"המחקר האחרון אכן הראה תמונה ברורה ומרשימה של השפעה מייטביה של פעילות הגופנית על המוח - אך עדיין יש בעיות".

 

"ההמלצה הגורפת העולה מתוצאות המחקר לעסוק באימון גופני עשויה לגרום ללחץ מוגבר על בני הגיל השלישי לעסוק בספורט גם כאשר הבריאות האישית אינה מאפשרת". הוא מסביר את הסגותיו מהמלצות החוקרים. "המחקר מתעלם מהעובדה שככל שאנו מתבגרים קשה לנו יותר ויותר לעסוק בפעילות גופנית באופן אוביקטיבי. הגוף שלנו פשוט לא מסוגל". הוא אומר.   

 

לצד ד"ר ברנט גם ד"ר דייוויד ריינולדס, ממכון המחקר לאלצהיימר באנגליה, מסייג את ההמלצות החד משמעיות של המחקר ואומר כי חשוב לא פחות לשמור ולחזק את יכולות המוח באמצעות פעילות נפשית, תזונה מאוזנת, צריכת אלכוהול מתונה וכמובן, להמנע מעישון.

 

 

הליכה נורדית: פעילות גופנית המשלבת 90% מהשרירים בגוף, נחשבת ליעילה ב-40% מהליכה רגילה ושורפת יותר קלוריות. איך מבצעים ועל מה חשוב להקפיד? צפו: 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shuttestock
אימון מתון: הדרך הטובה לשמור על המוח
צילום: shuttestock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים