שתף קטע נבחר

חשיפה: שוק התרומות של התרופות ההורמונליות בפייסבוק

התרופות ההורמונליות שנוטלות נשים לפני הריון לא תמיד מסובסדות על-ידי המדינה, ומחירן יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים. מספר קבוצות סגורות ברשתות החברתיות מצאו פתרון זול ויעיל לעניין. האם מדובר בסיכון בריאותי?

תרופות הורמונליות עבור נשים שעוברות טיפולי פוריות לא מסובסדים, עולות כסף רב. מחיר תרופות הפוריות יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים אם האישה אינה זכאית למימון ההליך.  העלות הרבה של התרופות מחד והכמיהה העזה של נשים רבות להביא צאצא מאידך, הביאה להיווצרותן של קבוצות ברשתות החברתיות של נשים אשר תורמות לנשים אחרות תרופות פריון שהן אינן צריכות.

 

עוד בנושא:

טיפולי פוריות: איך זה מתבצע, מי זכאי ואיך מתחילים

טיפולי פוריות: מה הנזק שנגרם לתינוקות?

מהם אחוזי הצלחה בטיפולי הפוריות? מדריך

 

ההתגייסות המרגשת של נשים המבקשות לסייע לאחרות היא אסורה. התרופות ניתנות על פי מרשם וחלקן אף ניתנות בהזרקה. הקבוצות הללו מונות אלפי חברים שתורמים את התרופות במחיר עלות או ללא תמורה. "אני לא יודעת מה הייתי עושה בלי הנשים שתרמו לי תרופות. בעיני הן מלאכיות. החוק בעניין הזה לא מעניין אותי", מצהירה חברה בקבוצה.

 

 

פוסט של תורמת (צילום מסך) (צילום מסך)
פוסט של תורמת(צילום מסך)

הסוגיות הנוגעות לשוק התרומות שנוצר סביב התרופות ההורמונליות הן מורכבות – המדובר בתרופות שניתנות על פי מרשם רופא אשר בודק כי מקבלת התרופה אינה מסתכנת בנטילתה. חלק מהתרופות מצריכות תנאי אחסנה מיוחדים, בעוד שאחרות ניתנות בהזרקה, ולכן העברה של תרופות ללא בקרה טומנת בחובה סיכונים.

 

"זוג שרוצה ילד ימכור גם את אמא שלו"

מנגד, הקבוצות הללו נוצרו במטרה לסייע לזוגות להביא צאצא לעולם. עבור חלקם הגדול התרומות הן הסיכוי האחרון לחבוק תינוק. "זוג שרוצה להביא ילד לעולם יהיה מוכן למכור את אמא שלו כדי להגשים את החלום, אז מה זה להזריק תרופה ממזרק שלא נרכשה בבית המרקחת?", מתארת ד', אשר אינה זכאית למימון המדינה לטיפולי פוריות.

 

"האחווה וההתגייסות של הנשים בקבוצות הללו היא משהו שטרם נתקלתי בו. זו גמילות חסידים לכל דבר ועניין. בעלי ואני כבר לקחנו הלוואה כדי לממן את הטיפולים שעברנו, ובלי התרומה של הנשים הללו לא הייתי יכולה להמשיך בהליך. פרסמתי את סוג התרופה שאני צריכה בכמה קבוצות ותוך דקות קיבלתי פניות משש נשים שאני כלל לא מכירה. יש תחושה של שותפות בצרה במצבים הללו".

 

הפריית ביצית, אילוסטרציה (צילום: index open) (צילום: index open)
הפריית ביצית, אילוסטרציה(צילום: index open)

 

באחת הקבוצות מפרטת המייסדת שלה את התנאים לחברות בקבוצה: "קבוצה זאת נוצרה כדי לסייע לנשים שעוברות טיפולי פוריות ונשארו בידן תרופות, ללא שימוש". בהמשך מסבירה המייסדת כי "קבוצה זאת נועדה לסייע לנשים שעוברות טיפולים ואין ידן משגת לרכוש את התרופות, ומכיוון שמדובר בתרופות, אבקש מכל מי שמציעה, לבדוק כי התרופות בתוקף ונשמרו בהתאם לכללי האיחסון הרשומים בהם. ובכל מקרה האחריות על טיב ואיכות התרופות, וכן על השימוש והמינונים המתאימים, תחול על המבקשת בלבד". בקבוצה חל איסור על פרסום שירותים בתשלום.

 

פוסט של מחפשת תרומה (צילום מסך) (צילום מסך)
פוסט של מחפשת תרומה(צילום מסך)

 

 

ד' לא סבורה שהיא נוטלת על עצמה סיכון גדול בקבלת התרופות: "אישה שנמצאת בטיפולי פוריות עוברת הדרכה מפורטת לגבי השימוש בתרופות. היא גם עוברת בדיקות מקיפות כדי לוודא שאין לה מחלות. ש', חברה אחרת בקבוצה להחלפה ותרומת תרופות הורמונליות טוענת כי הקבוצות הללו ממלאות את החלל שהותירה המדינה. "הקבוצות הללו הוקמו בגלל הוואקום שהשאירה המדיניות הדרקונית של המדינה ביחס לזכאות למימון טיפולי פוריות", מטיחה ש', "זה מקומם ומתסכל שחברה שלי, שיכולה להיות צעירה ממני בשבוע, נדרשת לשלם עשרות שקלים בעבור התרופות הללו בעוד שאני צריכה להוציא עליהם אלפים רבים של שקלים". ש' מוסיפה ומתארת כי קיומן של הקבוצות להחלפה ותרומת התרופות הינה בגדר סוד גלוי: "הרופא שלי הפנה אותי לאינטרנט לחפש אותן. כולם יודעים עליהן. אין תחושה שאת עושה משהו לא חוקי".

 

החברות בקבוצות מתארות כי בין הנשים בהן נרקמות חברויות. "עם אחת התרומות שמרתי על קשר הרבה אחרי שהיא הביאה לי את התרופה. היא המשיכה להתעניין במצבי ולתמוך בבן זוגי ובי. בין הנשים נוצרת תחושה של שותפות גורל. אין לי ספק שגם אני אעביר הלאה תרופות אם יישארו לי. אין דבר שישמח אותי יותר מאשר לגלות שתרומה שלי סייעה לזוג להביא תינוק לעולם. לא יכולה להיות מצווה גדולה מזו".

 

 

שאיבת ביציות, אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שאיבת ביציות, אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

משרד הבריאות: סכנה אמיתית לבריאות הנשים

העברת תרופות בין חולים נזקקים ובין מטופלים לשעבר שכבר אינם צריכים את התרופות איננה דבר חדש. עמותת "חברים לרפואה" שמה לעצמה למטרה לשדך בין החולים הנזקקים ובין התורמים. מנכ"ל העמותה, ברוך ליברמן, מפרט כי בעמותה מקפידים על כללים שיבטיחו עד כמה שניתן את בטיחות ההליך: "אנחנו מקפידים שהתרופות שעוברות דרכנו יבדקו על ידי רוקחים וישונעו בתנאים הולמים. אנחנו מוודאים עם התורם שהוא שמר על התרופה בהתאם להוראות".

 

למרות הפרוצדורה המסודרת של העברת התרופות, ליברמן מתאר כי הוא לא רואה פסול בקיומן של הקבוצות לתרומת תרופות פוריות. "מדובר במעשה חסד. הרגולטור מטווה מדיניות מחמירה, אבל כשמישהו כמהה לילד הוא ייקח על עצמו את הסיכון, שבעיני הוא לא רב", פוסק המנכ"ל ומוסיף: "צריך לוודא שנוטלים את התרופה הנכונה, שהיא בתוקף ושהיא נשמרה בתנאים הראויים. בכל נטילת תרופה יש סכנות. גם בכאלה שמקבלים מהרופאים. אני חושב שמדובר ביוזמה מבורכת. לחסום זה הכי פשוט אבל בסוף מדובר באנשים שזקוקים לתרופות כדי להביא צאצא לעולם. בעיני אסור לעצור את זה".

 

ממנהלת של אחת הקבוצות נמסר בתגובה: "בקבוצה חברות נשים שלא שפר עלהן גורלן, ולא מצאו בן זוג שעימו יוכלו להביא ילד לעולם, והמדינה החליטה עבורן שישלמו בן 20-30 אלף ש"ח על מנת להקפיא ביציות או לממן לעצמן טיפול באופן פרטי. בקבוצה חברות נשים שלא שפר עלהן מזלן הפוריותי, והן אינן מצליחות להכנס להריון בדרך שציוותה התורה, פרו ורבו, בחינם ובתוך מיטה חמימה והן נאלצות להגרר ימים, חודשים ושנים, ליחידות הפוריות הפזורות ברחבי הארץ. הן מזריקות הורמונים, בולעות כדורים וסטרואידים, מסניפות תרסיסים, ומכניסות תמיכות וגינליות בכדי שיהיה להן סיכוי להכנס להריון. ואלו עולים אלפי שקלים בחודש.

 

"הן קמות ב-5 בבוקר על מנת להגיע מוקדם לבדיקת דם, כל יומיים, ופותחות רגליים לטכנאית אולטרסאונד, המחדירה להן את המתמר הקר, על מנת שתראה כמה זקיקים יש להן. ופעם בחודש חודשיים הן עוברות ניתוח בהרדמה, קוראים לכך שאיבה. ועל מנת לשמור על פרטיותן, הן נאלצות לשקר לעיתים למעסיקים, להחביא את הדמעות מהחברים שיש להם ילדים, ולקחת הלוואות על מנת לממן את קניית התרופות שעדיין לא מבטיחות ילד.

 

"במקום שהמדינה שלנו שחרטה על דגלה עידוד ילודה, תסייע, היא מקשה ומחוקקת חוקים שבן היתר מגבילים לנו את מספר הילדים לשניים וקובעות למי לממן ולמי לא. ובמקום בו ההבניה הפטריאכלית משתיקה ומצמצמת אותנו, שם צומחת אחוות נשים. בקבוצות הללו חברות נשים אמיצות המסייעות אחת לשניה להצליח, בקבוצות הללו נמצאות נשים אמיצות התומכות בחברותהן תמיכה נפשית מצמיחה. נשים שעברו ועוברות טיפולי פוריות ומקבלות הוראות אך ורק מרופאי הפוריות ביחידה בה הן מטופלות מה להזריק וכמה. נשים אלו לעולם לא יכשילו את חברותהן".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בהתאם להוראות פקודת הרוקחים יש לרכוש אך ורק תרופות משווקות המגיעות בשרשרת אספקה המוסדרת כחוק ונרכשות על ידי הצרכן בבית מרקחת. כמו כן יש ליטול תרופות מרשם רק בהתאם למרשם רפואי ותחת פיקוח רפואי מלא. רק שמירה קפדנית על צעדים אלו מבטיחים את איכות התרופות ואת בטיחות המטופלות בהן.

 

"שיווק תכשירים שלא בהתאם לתנאי החוק, העברתם מיד ליד על ידי מטופלות וזאת ללא השגחה ומבלי לדעת את מקור התרופה, תנאי האחסון שלה, ואיכותה וכן נטילתם ללא פיקוח רפואי ראוי גורמים לסכנה אמיתית לפגיעה בבריאות הנשים אשר עושות שימוש בתכשירים אלו, פגיעה שתוצאותיה יכולות להיות בלתי הפיכות.

 

"למשרד הבריאות לא ידוע על הרשתות המתוארות בפניה, וככל שיועברו אלינו כתובת האתר וכמו גם שמות הרופאים המעורבים הרי שנפעיל האמצעים העומדים לרשותנו על מנת לאכוף את החוק ולהפסיק מיידית שיווק לא חוקי של תרופות.

 

"אנו קוראים למטופלות להימנע מנטילה של תרופות שמקורן ואיכותן לא ידועים, ולהקפיד לרכוש תרופות אך ורק בבתי מרקחת ובמקומות המאושרים לכך, ועל פי מרשם רופא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נשים תורמות תרופות לנשים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים