שתף קטע נבחר

המוציא לחם מן הארץ: בקרוב אסטרונאוטים יוכלו לאכול לחם בחלל

מאז שנת 1965 אסטרונאוטים נאלצים לאכול רק טורטיות, זאת מפני שפירורי לחם הם סכנה של ממש בחלל. פיתוח חדש של "לחם ללא פירורים" עשוי לשנות את השגרה הקולינרית בתחנת החלל הבינלאומית

הפעם האחרונה שבה כריך מצא את עצמו בחלל החיצון הייתה בשנת 1965. אז, שני אסטרונאוטים בצוות משימת "ג'מיני 3" הגניבו אל כיס חליפת החלל שלהם כריך קורנביף, ונשנשו ממנו בזמן שהמעבורת נכנסה למסלול.

 

שובו של הלחם (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
שובו של הלחם(צילום: Shutterstock)

 

כשהשניים חזרו לכדור הארץ - הם ננזפו בחומרה. המיקרוגרביטציה גרמה לכך שפירורים מפרוסות הלחם התפזרו לכל עבר, מה שיכול היה להיגמר בצורה מסוכנת. בין תרחישי האימה, פירורי לחם שיכלו להכנס לעיניהם של האסטרונאוטים, וכאלה שיכלו לגרום לדליקה אם היו מוצאים דרכם אל מתחת ללוחות אלקטרוניים. מאז התקרית ההיא, אסטרונאוטים ניזונים אך ורק מטורטיות בחלל.

 

עכשיו כל זה עומד להשתנות: חברה הממוקמת בגרמניה תחת השם "אפיה בחלל" עומלת על פיתוח חדש - "לחם ללא פירורים". החברה ייצרה תערובת להכנת לחם וכן מספר עיצובים של תנורי אפיה, שייבדקו במהלך השנה הבאה בתחנת החלל הבינלאומית. מייסד החברה, סבסטיאן מרקו, אמר כי "תיירות החלל נמצאת על סף נסיקה, וכשאנשים מבלים יותר ויותר זמן בחלל, יש צורך לדעת להכין לחם מאפס".

 

הבעיה הראשונה שעמה מתמודדים המהנדסים היא עיצוב התנור. תנורים פועלים בדרך כלל באופן שמזרים ומפזר את החום, אבל מיקרוגרביטציה הופכת את השיטה הזו לבלתי יעילה. בנוסף, תנורים צורכים אנרגיה - מצרך נדיר בתחנת החלל. אחד הפתרונות האפשריים הוא זה של אפיה בוואקום, כשהטמפרטורות בתוך התנור נמוכות. גישה זו צפויה להיבדק בתחנת החלל הבינלאומית, לצד פתרונות יצירתיים נוספים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים