שתף קטע נבחר

תאי מוח של חזירים הושתלו בחולי פרקינסון - ושיפרו מצבם

ניסוי מוצלח בטיפול במחלת הפרקינסון: תאי מוח שנלקחו ממוחם של חזירים הושתלו בארבעה חולי פרקינסון. שנה וחצי אחרי הניתוח - נצפה שינוי לטובה במצבם. בחודש שעבר עברו את הניתוח 18 חולים נוספים

תקווה לחולי פרקינסון: מצבם של ארבעה חולים במחלה הניוונית השתפר לאחר ניתוח שבו הושתלו במוחם תאי מוח של חזירים. לפני כחודש עברו את הניתוח 18 חולים נוספים כחלק מהמחקר עליו מדווח כתב העת New Scientist.

 

מדובר במחקר חדשני שנמצא בשלביו הראשונים. חברת הביוטכנולוגיה האוסטרלית Living Cell Technologies, פיתחה טיפול שעושה לראשונה שימוש בתאי מוח  של חזירים שנלקחים מרקמה במוחם המכונה "כורואיד פלקסוס" ומכילה גורמי גדילה ומולקולות ששומרות על חיות תאי המוח. 

 

בשלב הראשון של הניסוי, ניסו החוקרים להשתיל תאי כורואיד פלקסוס במוחן של חולדות שהונדסו גנטית כך שיחלו בפרקינסון. השלב הסופי של המחקר התרחש לפני כשנה וחצי, כאשר תאי כורואיד פלקסוס ממוחם של חזירים בריאים הושתלו בארבעה בני אדם חולי פרקינסון.

 

שיפור בתפקודי המוח והגוף. תאים של חזירים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיפור בתפקודי המוח והגוף. תאים של חזירים(צילום: shutterstock)

  

כך התבצע מהלך הניסוי: תאי המוח של החזיר הונחו בקפסולה שעשויה משכבת ציפוי מאצות ים ומאפשרת לגורמי הגדילה לנוע בסביבת תאי המוח, ובמקביל למנוע מתאי מערכת החיסון של המטופל לתקוף את תאי המוח של החזיר. הגישה הזו נמצאת בשימוש גם בהשתלת תאי לבלב של חזירים לחולי סוכרת.

 

כל קפסולה, שרוחבה כמילימטר, מכילה כאלף תאי מוח מחזירים. בניסוי הראשון, 40 קפסולות כאלה הושתלו לתוך צד אחד במוחם של ארבעת הנסיינים.

 

ארבעת החולים שעברו את ההשתלה הראו שיפור קליני של 14 נקודות בסולם של 199 נקודות המדרג את חומרת המחלה במדדים כמו כושר הליכה והאופן בו אדם יכול לחתוך לעצמו את האוכל, למשל.

 

עם זאת, סטיבן גיל מאוניברסיטת בריסטול בבריטניה טוען שייתכן כי מדובר באפקט פלסבו, שכן השיפור נראה מיידית לאחר הניתוח. "תאי עצב לא גדלים כל כך מהר", אומר גיל. מחקרים קודמים הראו שתסמיניה של מחלת הפרקינסון רגישים במיוחד לאפקט הפלסבו, שגורם לאנשים להראות שיפור רק מפני שהם מצפים לו כל כך. בנוסף, טוען גיל, שהנסיינים הראו שיפור מהיר כל כך מפני שמלכתחילה הם הגזימו בתיאור הסימפטומים שלהם על מנת להתקבל לניסוי.

 

יחד עם זאת, השיפור נמשך לאורך 18 החודשים מאז ההשתלה, בעוד במהלך רגיל של מחלת הפרקינסון אמורה להירשם החמרה הדרגתית במהלך אותה תקופה.

 

תאים בריאים מחזירים הושתלו במוחם של אנשים חולים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תאים בריאים מחזירים הושתלו במוחם של אנשים חולים(צילום: shutterstock)

 

לפני כחודש עברו את ההשתלה 18 חולים נוספים, והחוקרים מקווים כי התרכובות שייצרו תאי המוח שהושתלו במוחם, יזינו את תאי המוח הפגומים שלהם ויסייעו לגופם לייצר את המעביר העצבי דופמין החסר במוחם. תוצאות שלב הנוכחי במחקר צפויות להתפרסם בחודש נובמבר השנה.

 

פרקינסון: יכולות שיקום נמוכות

מחלת פרקינסון נגרמת עקב חוסר במעביר העצבי דופמין, בשל התנוונות אזור במוח הנקרא "החומר השחור". המחלה מתאפיינת בנוקשות של שרירים, רעד, תנועות איטיות, וקשיים בשיווי משקל ויציבה. תסמינים נוספים כוללים דיכאון ופגיעה בתפקוד המיני.

 

המחלה מתקדמת בחמישה שלבים, כאשר אחד הראשונים שבה הוא שינוי עדין במבנה הקול שלרוב אינו מובחן ביומיום.

 

תסמיני המחלה הבולטים נוטים להופיע כשהמחלה נמצאת כבר בתהליך מתקדם, לכן גם האבחון מתבצע כשכ-60% מתאי העצב באזור במוח השולט על הפעילויות המוטוריות כבר הרוסים. לכן, יכולת הטיפול והשיקום נמוכות.

 

הטיפול במחלה כולל בין היתר את התרופה לבודופה המאזנת את רמת הדופמין במוח, פיזיותרפיה ובמקרים קשים ניתוח או טיפולים בגירוי חשמלי למוח.

 

 

 

 

צפו: חולה פרקינסון מצליח לנוע ולרקוד 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פריצת דרך בטיפול בפרקינסון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים