שתף קטע נבחר

למרות המשבר במפרץ: הפנטגון אישר מכירת F-15 לקטאר

שר ההגנה האמריקני נועד עם מקבילו מקטאר ואישר את העסקה למכירת 36 מטוסים. שני כלי שיט אמריקניים הגיעו להשתתף בתרגיל עם חיל הים של קטאר. היום: הארגון הבינלאומי לתעופה אזרחית ינסה לפתוח את המרחב האווירי בפני טיסות מקטאר ואליה

 

מטוס קרב אמריקני מדגם F-15 בעת תרגיל עם חיל האוויר הישראלי בנגב  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מטוס קרב אמריקני מדגם F-15 בעת תרגיל עם חיל האוויר הישראלי בנגב (צילום: רויטרס)

 

למרות המשבר הדיפלומטי החריף, שבמהלכו ניתקו מדינות ערביות את יחסיהן עם קטאר, אישר הלילה (יום ה') הפנטגון למכור לקטאר מטוסי F-15 בשווי של 12 מיליארד דולר. באתר "בלומברג" דווח כי העסקה כוללת 36 מטוסי קרב.

 

בחודש נובמבר האחרון העניקה ארצות הברית אישור עקרוני למכירה של עד 72 מטוסי קרב מדגם F-15 לקטאר בשווי של 21.1 מיליארד דולר. משרד ההגנה של קטאר מסר הלילה כי העסקה החדשה תיצור 60 אלף מקומות עבודה ב-42 מדינות בארצות הברית ותפחית את הנטל מכוחות ארצות הברית: "העסקה תוכיל לשיתוף פעולה אסטרטגי הדוק במאבק בקיצוניות ובקידום השלום והיציבות באזור שלנו ומעבר לו".

 

העסקה יצאה לדרך למרות האשמות מצד הנשיא דונלד טראמפ על תמיכה קטארית בטרור. טראמפ צייץ באחרונה ש"במהלך ביקורי במזרח התיכון, אמרתי שלא יוכל להיות יותר מימון לאידיאולוגיה קיצונית. מנהיגים הצביעו על קטאר". בנאום בבית הלבן בשבוע שעבר, אמר טראמפ כי "למרבה הצער, לקטאר יש היסטוריה של מימון טרור ברמה גבוהה מאוד. אנחנו דורשים מקטאר וממדינות נוספות באזור לעשות יותר, ומהר יותר". מזכיר המדינה רקס טילרסון מנסה לתווך בין הצדדים ונועד ביום שני עם שר החוץ הסעודי. הלילה נועד עם שר החוץ של איחוד האמירויות.  

 

 

שר ההגנה האמריקני ג'יימס מאטיס נועד עם עמיתו הקטארי ד"ר חאלד אל-עטיה ודן עמו בצעדים להשלמת העסקה. דובר הפנטגון אמר כי העסקה תגביר את שיתוף הפעולה הביטחוני בין ארצות הברית לקטאר. שר ההגנה מאטיס גם דן עם עמיתו במהלכים הצבאיים נגד דאעש וב"חשיבות של הפחתת המתח עם כל השותפות במפרץ, כך שהן יוכלו להתמקד בצעדים הבאים להשגת היעדים המשותפים", נמסר מהפנטגון.

 

בשבוע שעבר פרסם הפנטגון הודעה שבה חלק שבחים לקטאר שבשטחה נמצא הבסיס הצבאי הגדול ביותר של ארצות הברית באזור. הפנטגון שיבח את קטאר על האירוח הנפלא וכן על "מחויבותה המתמשכת לביטחון האזור". סעודיה, איחוד האמירויות, בחריין ומצרים ניתקו את היחסים עם קטאר, לאחר שהאשימו כי היא מתסיסה את האזור, תומכת בטרור ובארגוני חמאס והאחים המוסלמים ונמצאת ביחסים הדוקים מדי עם איראן.

טראמפ עם אמיר קטאר, אמיר אל ת'אני, בחודש שעבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ עם אמיר קטאר, אמיר אל ת'אני, בחודש שעבר(צילום: רויטרס)
 

סוכנות הידיעות של קטאר דיווחה כי שני כלי שיט אמריקניים הגיעו לבירה דוחא במטרה להשתתף בתרגיל עם חיל הים המקומי. לא נמסר אם מדובר בהחלטה שהתקבלה עוד לפני פרוץ המשבר במפרץ או שמדובר בהבעת תמיכה של ארצות הברית עם המדינה המבודדת.

 

במקביל, נמשך המאמץ לפתוח את ה"סגר האווירי" שהטילו מדינות האזור על טיסות מקטאר ואליה. הארגון הבינלאומי לתעופה אזרחית (ICAO)  יערוך היום פגישה בין נציגים מקטאר וממדינות ערב כדי לנסות לפתור את סגירת המרחבים האוויריים בפני טיסות מקטאר. שרים ופקידים בכירים מקטאר, מצרים, איחוד האמירויות, סעודיה ובחריין יתכנסו במשרדי הארגון במונטריאול שבקנדה במטרה להביא לפתרון מוסכם של הדאגות והבעיות באזור.

מטוס בנמל התעופה בדוחא (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מטוס בנמל התעופה בדוחא(צילום: EPA)
 

ביטול טיסות מדוחא בעקבות המשבר במפרץ (צילום: AP) (צילום: AP)
ביטול טיסות מדוחא בעקבות המשבר במפרץ(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

 

"הארגון הבינלאומי לתעופה אזרחית בוחן את בקשת קטאר להתערב בהגבלות הטיסה שהוטלו עליה על ידי שכנותיה", נכתב בהודעת הארגון. "אנחנו מכנסים את המדינות האלו יחד כדי להביא לפתרון מוסכם שיביא בחשבון את הדאגות האזוריות שלהם, את הצרכים הגלובלים ואת דרישות הנוסעים וחברות התעופה". כינוס המדינות נחשב להחלטה חריגה למדי של הארגון שפועל כגוף רשמי של האו"ם להסדרת הטיסות הבינלאומיות.

 

הגבלת הטיסות מקטאר פוגעת בחברות התעופה המרכזיות באזור, ובמיוחד אלו הקטאריות, מכיוון שמדיניות השמים הפתוחים של קטאר ואיחוד האמירויות עזרה לחברות לפתח את שדות התעופה שלהן כנקודת קישור בין המזרח למערב והגדילה את פעילותן.

 

רשות התעופה של איחוד האמירויות הודיעה כי היא מחויבת באופן מלא לאמנת שיקגו, אך היא שומרת על זכותה הריבונית, לפי החוק הבינלאומי, לנקוט בכל אמצעי זהירות כדי להגן על ביטחונה הלאומי במידת הצורך. סעודיה אמרה כי סגירת המרחב האווירי שלה מפני טיסות מקטאר היא זכותה הריבונית של הממלכה להגן על אזרחיה מפני כל איום.


פורסם לראשונה 15/06/2017 04:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מטוס F-15. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים