שתף קטע נבחר

מחלוקות עם השכנים על חדר הכושר בבניין

האפשרות להתאמן במרחק ירידה במעלית נשמעת קורצת - אבל עלולה להעלות חילוקי דעות בין השכנים. מתי תאלצו לשלם גם אם לא תתאמנו, האם חייבים נוכחות של מאמן ובאילו מקרים אפשר להכניס אורחים? מדריך

 

 

מגדלי יוקרה רבים בארץ כוללים חדר כושר, שנועד לשדרג את חוויית המגורים בבניין ולתת לאנשים אפשרות לשמור על בריאות הגוף והנפש במרחק ירידה במעלית. עם זאת, עצם קיומו של חדר הכושר בבית המשותף מעלה לא אחת חילוקי דעות בין הדיירים בנושאים שונים הקשורים בהפעלתו. ננסה להסביר את חלקן ולמצוא להן פתרון.

 

לא התאמנת - לא שילמת?

הסוגיה שמטרידה לרוב את מנוחתם של דיירים רבים היא עניין התשלום. לעיתים דיירים אינם מעוניינים להשתמש במתקני הספורט בין אם הם אינם מנהלים אורח חיים ספורטיבי, בין אם מסיבות רפואיות או פשוט כי הם מעדיפים להתאמן בחדר הכושר השכונתי המאובזר יותר והתוסס.

 

אז האם העובדה שדייר לא מעוניין או אף לא יכול להשתמש וליהנות פוטרת אותו מתשלום עבור הוצאות האחזקה הקשורות בחדר הכושר? את המענה לשאלה יש לבחון בראש ובראשונה בתקנון בית המשותף אשר הוראותיו מחייבות את כל הדיירים.

 

כל בית משותף מתנהל על פי תקנון אשר אף נרשם בטאבו ומהווה חלק בלתי נפרד ממסמכי הבית המשותף. בבתים שטרם נרשמו בטאבו או שאין להם תקנון רשום, חל "התקנון המצוי" הקיים כתוספת לחוק המקרקעין. התקנון מסדיר את היחסים בין בעלי הדירות, זכויותיהם וחובותיהם וכולל הוראות המתייחסות לענייני הבית המשותף כגון אסיפות דיירים, הצמדת רכוש משותף, אחזקת בית ואופן השתתפות בהוצאות ועוד.

 

בעלי הדירות רשאים לערוך תקנון ולשנות את הוראותיו באמצעות רוב של בעלי הדירות ששני שליש (2/3) מהרכוש המשותף צמוד לדירותיהם. אם יש מנגנון הקובע את אופן השתתפות הדיירים בהוצאות הקשורות לחדר הכושר- הוא שיחייב. אם אין הוראה מיוחדת בתקנון, הכלל בנוגע לתחזוקת הרכוש המשותף הוא שכל דייר צריך לשאת בהוצאות התחזוקה בהתאם לחלקו ברכוש המשותף. העובדה שדייר מסוים לא נהנה מחדר הכושר או מסיבות אובייקטיביות לא יכול ליהנות ממנו - לרוב לא תהיה רלוונטית לשאלת התשלום.

 

במקרה שהגיע לפתחה של המפקחת על המקרקעין בבאר שבע, הוגשה תביעה כנגד זוג דיירים לתשלום חלק יחסי בהוצאות אחזקת מרכז הספורט בבית משותף. התקנון במקרה זה קבע כי כל הדיירים ישתתפו בהוצאות ללא יוצא מן הכלל. הדיירים טענו כי מאחר שהם מנהלים אורח חיים דתי ושואין באפשרותם להתאמן במכון הכושר ללא הפרדה בין נשים לגברים בשעות גמישות, אין להם חובה לשלם עבור הוצאות תחזוקת חדר הכושר.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עוד צוין, כי ועד הבית כן היה מוכן לקבוע שעות הפרדה אך במתכונת מצומצמת ביותר על מנת שלא לפגוע ביתר השכנים. אך עדיין,, הדבר לא הפך את חדר הכושר ל"נגיש" עבורם באופן סביר לנוכח שעות הפעילות המצומצמות והמאוחרות. באותו המקרה נפסק כי אין הדיירים יכולים להתנות את התשלום עבור הוצאות תחזוקת חדר הכושר בשינוי התקנון או בשינוי חוזה השירותים של חדר הכושר ועליהם לשלם את חלקם.

 

האם יש חובת נוכחות מדריך בזמן האימון?

על-פי תקנות מכוני כושר (רישוי ופיקוח) (פטור מנוכחות מדריך בחדר כושר) תשע"ג 2013, מכון כושר המצוי בבניין מגורים יהיה פטור מנוכחות מדריך אם הוא משמש את המתגוררים בבניין באופן בלעדי ואינו פתוח לקבל הרחב.

 

הפטור לא חל על אימוני קטינים בהם יש חובת נוכחות של מדריך כושר. בנוסף לכך, התקנות מחייבות הצבת שלט בו כתוב: "לידיעתך: החוק מחייב נוכחות מדריך לאימון קטינים בעת אימון קטינים בחדר הכושר". בכל עת שאין נוכחות מדריך לאימון קטינים יוצב שלט בנוסח הבא: "לתשומת לבך: כעת לא נוכח מדריך לאימון קטינים בחדר הכושר". התקנות מתייחסות גם לצבעי וגודל השלט וחשוב לעמוד בכל הדרישות.

 

מה שבטוח - ביטוח

הפעילות במכון הכושר טומנת בחובה סיכונים רבים לרכוש ולגוף ועל כן יש חשיבות קריטית לכיסוי ביטוחי מתאים ומקסימאלי ככל הניתן. גם ועד הבית וגם הדיירים חשופים לתביעות אישיות בגין נזקים שחלילה ייגרמו ועל כן עדיף להיות ערוכים מבעוד מועד מבחינה ביטוחית.

 

אורחים במכון הכושר

האם ניתן להזמין חברים או בני משפחה לאימון משותף? מצד אחד, נחמד וחווייתי להתאמן עם חבר קרוב בבניין המגורים. מצד שני אם תתאפשר כניסה על דרך של "חבר מביא חבר", תיפגע ההנאה של הדיירים מחדר הכושר בשל צפיפות ותור לשימוש במתקנים. האם צריך לקבל את הסכמת הדיירים או שניתן לעשות זאת ללא הגבלה? ומי הוא זה שמחליט?

 

ובכן, חדר הכושר, בדומה לחלקים למתקנים אחרים שנועדו לשרת את כלל הדיירים (כמו חניון משותף, לובי ובריכה), הינו חלק מהרכוש המשותף של כלל בעלי הדירות כל עוד לא הוגדר אחרת.

מכיוון שכך, גם בסוגיה זו יש לפנות ראשית לתקנון ולבחון האם מופיעות בו הוראות לעניין אופן השימוש בחדר הכושר, מגבלה על כמות מתאמנים והוראות בעניין אורחים.

 

 אם לא קיימות הוראות בעניין, יש לקחת בחשבון ולתת את הדעת לכך שכל דייר זכאי לעשות שימוש סביר ברכוש המשותף. והשאלה האם מתן אפשרות לכניסת אורחים אשר יש בה כדי ליצור צפיפות או עומס בחדר הכושר תיחשב שימוש סביר ברכוש המשותף, תיבחן בכל מקרה לגופו בהתאם לחדר הכושר, גודלו וכדומה.

 

לכן, חשוב שההחלטות בעניין בחירת מנגנון כניסת האורחים (אם בכלל) ייעשו בצורה מושכלת. כמו כן יש לציין כי השאלה האם חדר הכושר יהיה פתוח לקהל הרחב משליכה על השאלה האם יש חובה בנוכחות מדריך.

 

עורך הדין ד"ר אופיר מילר הינו שותף בכיר במשרד עורכי הדין ד"ר מילר ושות'. הכתבה אינה תחליף לייעוץ משפטי אלא כללית בלבד. בכל הליך משפטי או אחר מומלץ לפנות לעו"ד להתייעצות ולהמשך הטיפול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים