שתף קטע נבחר

יבואנים: בקרוב לא נוכל לייבא לישראל איפור וקוסמטיקה מסין, דר' קוריאה וטורקיה

תקנות חדשות מגבילות הייבוא לישראל משום שהן דורשות תעודת מכירה שלטענת היבואנים קשה להשיג. "התקנות מקלות על היבואנים הגדולים וחוסמות כמעט לחלוטין יבוא מסין. יהיו עליות מחירים דרמטיות בשוק". טוענים יבואנים. משרד הבריאות: "ניתן יהיה לייבא תמרוקים בכל מקום בעולם, ובלבד שהם מיוצרים בתנאים נאותים ובמדינה מוכרת"

 
 

סבונים וקרמים מטורקיה, מסיכות פנים מדרום קוריאה ולקים ואיפור מסין, האם כל אלה ייעלמו ממדפי רשתות הקוסמטיקה והאיפור בישראל בשל תקנות חדשות שעומדות לטלטל את עולם התמרוקים?

 

התקנות מקלות על יבוא מ-36 "מדינות מוכרות" - מדינות אירופה, צפון אמריקה, אוסטרליה, ניו זילנד ויפן ומגבילות יבוא מ-156 מדינות אחרות על ידי כך שהן מחייבות להשיג אישור שלטענת היבואנים בלתי אפשרי להשיג.

 

אחד היבואנים אמר ל-ynet: "למרות שהמגמה של הממשלה היא לפשט את הרגולציה, משרד הבריאות ופקידיו מכניסים מתחת לרדאר סעיפים קטנים ותמימים לכאורה שיוצרים חסם מוחלט.

 

"הם הכניסו דרישה להצגת תעודת Free Sale (תעודה שמוכיחה שהמוצר נמכר במדינות "מוכרות" על ידי משרד הבריאות, כמו מדינות אירופה). ומבקשים את התעודה הזאת רק כשיבואן מייבא ממדינה שהם מחשבים ל'לא מוכרת'. אבל זו תעודה שבלתי אפשרי להשיג, אלא אם המוצר שלך.

 

"התוצאה היא שלא יהיה ניתן לייבא מוצרים מדרום קוריאה, סין, טייוואן, טורקיה וברזיל - מדינות שהן מעצמות. אישור התקנות נדחה ב-3 חודשים (התקנות היו אמורות להיכנס לתוקף ב-1 ביולי וכנראה יידחו ביותר מ-3 חודשים. לפי החוק, מותרת רק דחייה אחת), אבל הקטסטרופה הזאת עומדת בפתח. בין היתר מדובר במותגים כמו אנסטסיה, דייסדו, אדג', מוצרים שנמכרים ברשתות כמו wow, ביוטי קר, סקארה וברשתות הפארם, כולל מוצרים שנמכרים בארץ שנים".

 

סבונים מיובאים מטורקיה (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
סבונים מיובאים מטורקיה(צילום: מירב קריסטל)

הייבוא הישיר מסין ייחסם בתהליך של 5 שנים

לי אפללו, אחת מבעלי רשת WOW, מסבירה: "משרד הבריאות הוציא רשימת מדינות מוכרות מהן הוא יאפשר יבוא תחת הרגולציה החדשה שהיא הרבה יותר מחמירה מהמצב הנוכחי.

 

"הוא הוציא גם רשימת מדינות 'לא מוכרות', ביניהן מדינות רבות שאנחנו מייבאים מהן, מה שמאוד יקשה מעתה את הייבוא. שכן עד עתה המדינות האלה קיבלו את אישור משרד הבריאות הישראלי. התהליך הזה יהיה הדרגתי כי משרד הבריאות מנפיק אישורים שיש להם תוקף ל-5 שנים. במהלך השנים הקרובות יבואנים שכבר יש להם אישורים יוכלו להמשיך לייבא עד שצוואר הבקבוק ייסגר".

 

אז זה יקרה רק עוד עד 5 שנים?

"כן. כל מי  שמגיש בקשה למשרד הבריאות מקבל אישור ל-5 שנים. קיבלתי אתמול אישור על שימר פורמולה חדשה ל-5 שנים עד 2022. אוכל לייבא אותה מסין כי יש לי רשיון. משרד הבריאות יהיה חייב לכבד את הרישיון שלו עד מועד פקיעת התוקף. לאחר מועד פקיעת התוקף הוא יאמר לי את לא יכולה לייבא מסין כי היא לא מדינה מוכרת, אלא אם יש לך תעודת Free Sale ממדינה מוכרת".

 

לקים מיובאים מסין (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
לקים מיובאים מסין(צילום: מירב קריסטל)

ומה הבעיה להשיג תעודה כזאת?

"קודם כל הדרישות של התעודה גם הוחמרו. בנוסף, זה מחמיר את תקן המוצרים. צריך להעביר אותם תהליך רגולטורי באחת ממדינות אירופה שלוקח הרבה זמן, כסף, בדיקות מעבדה, ואז יש לקבל מהמדינה הזאת Free Sale. התוצאה: הייבוא הישיר מסין ייחסם.

 

"מבחינת בריאות הצרכן, אם יאכפו את זה, הוא יקבל מוצרים בריאים יותר. במידה ולא יאכפו - יהיה כאוס, כי אנשי משרד הבריאות מעבירים ברגולציה הזאת המון אחריות מהידיים שלהם לידיים של הייבואן או היצרן. ואז אם הייבואן לא יקיים את המוטל עליו ולא יאכפו שהוא יקיים את המוטל עליו, יתכן שנלך אחורה באיכות המוצרים שייכנסו לארץ".

 

"לקח לנו שנתיים והמון כסף להשיג אישורים, מי שלא נערך - זו משימה בלתי אפשרית"

על פי אפללו נדרשה התארגנות מבעוד מועד. "אנחנו צפינו את זה ונערכנו לפני 4 שנים. התחלתי תהליך אישור באירופה, לקח לי שנתיים להשיג אישורים, המון בדיקות מעבדה, עברתי הליכים הרבה יותר מחמירים ממה שמשרד הבריאות הישראלי מבקש.

 

מסירי איפור מסין (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
מסירי איפור מסין(צילום: מירב קריסטל)

מסיר איפור מסיין (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
מסיר איפור מסיין(צילום: מירב קריסטל)

"היום יש לי אישור של משרד הבריאות האירופי אז קל לי להוציא Free Sale (רשת wow נמצאת בתהליך פתיחת סניפים באירופה). כשאומרים לכל היבואנים בארץ להעביר אישורים באירופה, זו כמעט משימה בלתי אפשרית. זה לוקח המון זמן וכסף וגם כי הם יצטרכו לשנות הרבה מהפורמולות שלהם, כי משרד הבריאות האירופי לא בהכרח יאשר אותן. זה עושה המון בלגן בשוק".

 

הבלגן הוא רק במדינות "הלא מוכרות"? 

"גם במדינות המוכרות יש בדיקות שאורכות הרבה זמן ויש להן עלויות לא מבוטלות. זה מחליף את הדרישות הפשוטות יותר שמשרד הבריאות ביקש שנגיש לו עד היום. זה יותר יקר, יותר מסורבל, אבל אפשרי. במדינה לא מוכרת זה הופך להיות משימה לא פשוטה, כמעט בלתי אפשרית, למי שלא נערך לזה".

 

לשון התקנות החדשות

מה אומרות התקנות החדשות שייכנסו לתוקף בעתיד? לפי תקנות הרוקחים (התשע"ז) – 2017 בעמוד 10 סעיף 11 שחובות נציג אחראי טרם הודעה על שיווק תמרוק מיובא יש לוודא כי "1. קיימת לתמרוק תעודה תקפה המעידה על שיווק חופשי של התמרוק במדינה מוכרת - תעודת (Free Sale) לפי הוראת סעיף 55ג1 א לפקודה; 2. קיימת לתמרוק תעודה המעידה על תנאי יצור נאותים מאת רשות בריאות או כל גוף מוסמך אחר במדינת הייצור שהכיר בו המנהל כי הוא עובד בתנאי יצור נאותים כאמור בתקנה 6(א)2".

 

סבונים מיובאים מטורקיה (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
סבונים מיובאים מטורקיה(צילום: מירב קריסטל)

סבונים מיובאים מטורקיה (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
סבונים מיובאים מטורקיה(צילום: מירב קריסטל)

משרד הבריאות הישראלי התבסס על הרגולציה האירופית בנסחו את התקנות, אך אין בה כל אזכור לתעודת Free Sale או מגבלה לגבי מדינות ספציפיות. עוד מבקשים מהיבואנים "תיק מוצר" שיש לייבואנים הגדולים מצפון אמריקה ואירופה, אך אין לייבואנים ממדינות אחרות - מה שלטענת היבואנים יגרור עלות כספית.

  

גם לפקודת הרוקחים בסעיך 55ג1 נוספה החובה על ייבואן מ"מדינות לא מוכרות" להצטייד בתעודת Free Sale, המעידה על שיווק חופשי של התמרוק במדינה מוכרת שניתנה בידי הרשות המוסמכת לכך באותה מדינה, שהמנהל הכיר בה, בפרק זה - תעודת שיווק חופשי;

 

ההוראות האלה יחולו רק על תמרוק חדש המשווק לראשונה בישראל ובשלוש מדינות מוכרות לפחות בו זמנית, לפני שניתנה תעודת השיווק החופשי. כמו גם צורפה לו הצהרה של היצרן בדבר השיווק לראשונה של התמרוק, רשימת המדינות המוכרות שבהן מבוצע שיווק ומועד השיווק, וכן תעודה שניתנה בידי הרשות המוסמכת לכך במדינה מוכרת בדבר אפשרות עקרונית לשיווק חופשי באותה מדינה, גם אם לא נעשה בפועל.

 

על העוסק למסור תעודת שיווק חופשי של התמרוק בתוך 21 ימים מיום הייבוא של התמרוק לישראל. אם התקבלה הודעה על שיווק תמרוק בטרם ניתנה תעודת שיווק חופשי - יבדוק המִנהל את הבקשה ואם הוא סבר כי המוצר עלול להזיק לבריאות הציבור טרם הצגת התעודה, הוא רשאי להודיע על עצירת השיווק של התמרוק. אם לא נמסרה תעודת שיווק חופשי למנהל בתוך התקופה האמורה באותו סעיף קטן, יורה המנהל על עצירת השיווק של התמרוק; עוסק בתמרוקים ששיווק תמרוק בלי שמסר תעודת שיווק חופשי, לא יוכל לשווק תמרוק במשך שלוש שנים.

 

הוראות אלה לא יחולו על יבוא תמרוק על ידי יחיד שאינו מיועד לצורכי אספקה, יצור או מתן שירותים ואינו במסגרת של פעילות מסחרית, ובלבד שהוא מיובא בכמות סבירה לשימושו האישי או המשפחתי של אותו יחיד.

סבונים מיובאים מטורקיה (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
סבונים מיובאים מטורקיה(צילום: מירב קריסטל)
 

" זו חסימה מוחלטת של הייבוא, צריך רעש ציבורי"

יבואן אחר אמר ל-ynet שהוא חושב שרק רעש ציבורי ימנע את המהלך: "ב-2011 חסמו את השוק ליצרנים חדשים מסין, בכך שהגבילו את הייבוא מיצרנים שכבר שיווקו בישראל והיום זה ממשיך בחסימה מוחלטת של הייבוא".

 

יתכן שחוששים מזיופים מסין?

"הרגולציה העבירה את האחריות לנציג אחראי מטעם הייבואן, שנושא באחריות פלילית אם יביא מוצר שלא עומד בתקנות, בדומה לנהוג באיחוד האירופי. אז למה במדינות האיחוד האירופי לא מחייבים להשיג אישור כזה? אם משרד הבריאות ההולנדי מאשר מוצרים למכירה בהולנד, למה בישראל מקשים? מה הועילו חכמים בתקנתם?

יבוא קוסמטיקה איפור wow שימר מינרלי אפוי 35 שקל ()
יבוא קוסמטיקה איפור wow שימר מינרלי אפוי 35 שקל
 

"הרווח היחידי הוא לחסום יבוא מאותן מדינות ומי שסייע לנסח את התקנות שמח בכך, אלה היצרנים הישראלים והיבואנים הגדולים מארה"ב ומהאיחוד שקיבלו הקלות גדולות. ללא רעש ציבורי שיבוא מהציבור עצמו אנו עלולים למצוא עצמנו בבעיה.

 

"זה חסם מטורף. מי שקידם את הרפורמה, קידם אותה כך שיש לו יתרון עצום על האחרים. צריך להסתכל מי היה נציג השוק בדיונים, ולהבין שיש לו אינטרס מנוגד לאינטרס של הצרכן הישראלי. בלי התעוררות ציבורית, החסם שהוכנס יגרום ללא ספק לעליות מחירים דרמטיות בשוק. אנשים שאין להם כסף לקנות מוצרי יוקרה יפגעו. הרשתות שמוכרות איפור איכותי במחיר נמוך ייפגעו".

  

צרכניות רבות קונות היום קוסמטיקה ואיפור אונליין. דרך האינטרנט מאיביי, סין, בריטניה, ארה"ב, פולין. התקנות לא חלות ולא יחולו על יבוא אישי. אז מה אכפת להן? "דווקא ברכישות באינטרנט יש המון זיופים. הצרכן הישראלי לא רגוע כשהוא קונה אונליין. אם יש משהו איכותי והוא זול - ברמה שקרובה למחירים באינטרנט - הן יקנו בארץ. בעבר היה מס קנייה על קוסמטיקה וביטלו אותו כי הבינו שקוסמטיקה זה לא מותרות. יש נשים שיקנו מוצרי קוסמטיקה לפני אוכל".

 

יבוא קוסמטיקה איפור wow מסקרה 24.90 שקל ()
יבוא קוסמטיקה איפור wow מסקרה 24.90 שקל

מה נתח השוק של קוסמטיקה מ"מדינות לא מוכרות"?

לדברי הייבואן, "מבחינת נתח שוק כספי - זה לא דרמטי. אבל מבחינה כמותית זה כבר נעשה דרמטי - מוכרים פה מאות אלפי לקים מסין. מדובר סך הכל במיליוני פריטים וזה הולך ומתחזק. למה דווקא את סין אתם רוצים לחסום? אולי כי היא מאיימת על יבואנים? במקביל, משרד הבריאות מחייב לייבא בושם ברישיון - מה שעוזר לייבואנים רשמיים וחוסם יבוא מקביל. מישהו פה מנסה לחסום את התחרות".

 

משרד הבריאות מסר בתגובה: "התקנות משמרות את המצב הקיים היום, ואף מהוות הקלה. ניתן יהיה לייבא תמרוקים המיוצרים בכל מקום בעולם, ובלבד שהם מיוצרים בתנאי ייצור נאותים ומשווקים במדינה מוכרת.

 

"הדרישה לשיווק במדינה מוכרת נועדה להבטיח רמה גבוהה של איכות ובטיחות המוצרים. מדינה מוכרת היא מדינה שיש בה רגולציה גבוהה המוכרת גם במדינת ישראל.

 

"תעודת מכירה חופשית משמעותה שהמוצרים משווקים בפועל במדינה זו. העובדה כי תמרוק שווק במדינה מוכרת קודם למכירתו בישראל תבטיח כי ציבור הרוכשים תמרוקים בישראל יהנו ממוצר איכותי ובטוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: מירב קריסטל
קוסמטיקה איפור ייבוא טורקיה דרום קוריאה
צילום: מירב קריסטל
מומלצים