שתף קטע נבחר

אישה לאישה - תמונות ממעון לנשים מוכות

"העמותה נוסדה לפני 36 שנה ופועלת במטרה לסייע לנשים שהן קורבנות אלימות במשפחה ולילדיהן. זו עמותה של נשים למען נשים, שקמה מתוך צורך שלא קיבל מענה והוזנח על ידי הרשויות במדינה". עפרה ג'יניאו, יו"ר עמותת אישה לאישה המפעילה מקלט לנשים מוכות בירושלים ואמנית, מזמינה לתערוכה חדשה הכוללת צילומים שצילמו נשים מוכות

וועדת השרים לטיפול במאבק באלימות במשפחה אישרה לאחרונה תכנית שעלותה מוערכת בכ-250 מיליון שקל. אישור התכנית מהווה נקודת אור לאחר תקופה בה התרחשו מספר מקרי רצח מזעזעים של נשים - לצערי רק התרחשותם של מקרים קיצוניים כדוגמת אלה, דוחפים את הרגולטור לדון ולפעול בנושא. המבחן האמיתי יהיה במציאת התקציב הדרוש ובהוצאת התוכנית לביצוע.

 

בעשור האחרון אני מתנדבת בעמותת "אישה לאישה" והיום משמשת בה כיו"ר, זאת לאחר שפרשתי ממשרה תובענית בתחום ההייטק. העמותה נוסדה לפני 36 שנה ופועלת במטרה לסייע לנשים שהן קורבנות אלימות במשפחה ולילדיהן. זו עמותה של נשים למען נשים, שקמה מתוך צורך שלא קיבל מענה והוזנח על ידי הרשויות במדינה.

 

בתחילת שנות השמונים מקלטים לנשים מוכות צמחו כמענה לנושא שהחל לצוף מעל פני השטח. בתקופה ההיא, המקלטים לא הוכרו על ידי המדינה ולא תוקצבו, אך לאורך השנים, עשינו כברת דרך והיום המדינה מכירה בחשיבותם של מקלטים אלה, ומשרד הרווחה הקים אגף מיוחד שמטפל בנושא. ובכל זאת, נראה שדרך ארוכה עוד לפנינו.

 

צילום: ענת דיציאן   ()
צילום: ענת דיציאן

 

תקציב העמותה עומד על כ- 6,000,000 שקלים כשמחצית ממנו ממומן על ידי הרשויות. את החצי השנה אנחנו מגייסות מתרומות. חלק מפעילות העמותה היא הפעלתן של 12 דירות מעבר, המשמשות מקום להתארגנות מחדש לנשים וילדיהם שיצאו מאחיזתם האלימה של בני זוגם.

 

משרד הרווחה מסייע בקיומן של מחצית מדירות אלה, שאר הסכום הדרוש מגויס מתרומות.

הטיפול באישה ובילדים ברגעי האימה הוא רק נדבך אחד בטיפול באלימות כלפי נשים במשפחה. משרד הרווחה חייב לשתף פעולה עם המשרד לביטחון פנים. יש לנקוט ביד קשה ומחמירה בגברים האלימים, לצד פיתוח והשקעה במרכזים למניעת אלימות המסייעים לגברים ולמשפחות.

 

"יוצרות מאין"

גיוס התרומות לעמותה מתקיים במסגרתו של אירוע שנתי המתקיים בתיאטרון ירושלים, בו בדרך כלל מזמינים אמן אורח. האירוע כולו מופק ע"י מתנדבות, שגם מכינות את הכיבוד (למשל, מתנדבות של העמותה אופות את העוגיות יחד עם הנשים מהמקלט). בנובמבר האחרון הגיעו הדודאים, לפני כן יוני רכטר, היה גם שלומי שבן, יהודה פוליקר ועוד.

 

צילום: ורד שדות ()
צילום: ורד שדות

 

במקביל אנו מקיימות אירועים קטנים לאורך השנה כדוגמת התערוכה "יוצרות מאין" שנפתחה  בגלריה ZOA ע"ש דבורה פישר בבית ציוני אמריקה. התערוכה מציגה ציורים אותם ציירתי בהשראת טיול באתיופיה, והם עוד חלק מתרומתי לעמותה.

 

התערוכה היא גם הזדמנות בשבילי להפגיש שני עולמות משמעותיים עבורי – העשיה האמנותית וההתנדבות למען המקלט. לצד הציורים, יוצגו גם צילומים מפרויקט "רסיסי חיים", הנותן ביטוי לחיים במקלט לנשים מוכות, כפי שנקלטו בעדשת מצלמתן של צלמות מתנדבות שהוזמנו למקום.

 

התערוכה תוצג עד ה- 21.07.17,  אני קוראת כאן לקוראים, להגיע ולהתרשם, ומדגישה שמכירות האמנות מהתערוכה הן תרומה לעמותה.

ציור: נורית דוד ()
ציור: נורית דוד
 

 

אלימות כלפי נשים חוצה גבולות ומעמד סוציואקונומי. חשוב לפתוח עיניים, לזהות ולדווח על מצבים של אלימות בין אם היא פיזית או מילולית. המקלט שלנו הוא בית לכל דבר. כל מי שזקוקה ומבקשת יכולה להגיע אלינו ולזכות בהגנה פיזית מידית; לאחר מכן נתחיל את תהליך השיקום בעזרת עובדת סוציאלית.

 

אם יש צורך אנחנו מסייעות גם ביעוץ משפטי עם יועצת שלנו שנפגשת עם הנשים אצלנו במקלט – אנחנו מחבקות ומלוות את הנשים בכל הנושאים, בדרך ליציאה ממעגל האלימות: העניינים הכלכליים, ליווי בהליך הגירושים אם צריך, הסדר ראייה עם הילדים. המקלט שלנו גם מפעיל מעון לילדים, שם הם מקבלים את הסיוע והטיפול לו הם נדרשים, בין אם אלה הם ילדים בגיל הרך או בגיל הגן וילדי בית ספר.

 

  • כדי להגיע למקלט, ניתן לפנות אלינו דרך שירותי הרווחה או המשטרה או להיכנס לאתר.

 

  • הכותבת, עפרה ג'יניאו, היא יו"ר עמותת אישה לאישה המפעילה מקלט לנשים מוכות בירושלים ואמנית.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כרמלה קיט
צילום: ענת גל
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים