שתף קטע נבחר

5 תרופות שלא עובדות – כי אתם משתמשים בהן לא נכון

הדלקת בעין חזרה, העור עדיין שורף והתקף קוצר הנשימה לא חלף? כנראה שאתם משתמשים בתרופות שלא על פי הנחיות היצרן. ד"ר איתי גל מסביר כיצד יש ליטול נכון את התרופות כדי שישפיעו

צפו: כך משתמשים נכון בתרופות כדי שישפיעו

 

 

התרופה לא עובדת? אולי אתם פשוט לא משתמשים בה נכון: כל תרופה דורשת שימוש בהתאם להוראות היצרן המדויקות, ואם אינכם משתמשים בה כהלכה, התרופה פשוט לא תשפיע.

 

מהו השימוש הנכון בחמש קבוצות התרופות השכיחות הללו?

 

טיפות עיניים

אתם מטפלים בדלקת, באלרגיה או ביובש בעיניים בטיפות המתאימות, אבל הן פשוט לא עושות את העבודה? כנראה שאתם פשוט לא משתמשים בהן נכון.

 

אם הרגשתם בטעם של התרופה לאחר שטפטפתם אותה לעיניים, היא כנראה נוקזה החוצה מהעין דרך בלוטת הדמעות בצדי האף, ישירות לחלל הפה. ייתכן גם שהטיפות פשוט זלגו מהעיניים והכמות המתאימה לא יצרה את האפקט הנכון.

 

להפעיל לחץ על בלוטת הדמעות - ולטפטף (צילום: מתן טורקיה) (צילום: מתן טורקיה)
להפעיל לחץ על בלוטת הדמעות - ולטפטף(צילום: מתן טורקיה)

 

הדרך הנכונה היא לטפטף את הטיפות לתוך העפעף תחתון של העין תוך הפעלת לחץ קל על בלוטת הדמעות. לאחר הטפטוף יש לעצום את העיניים למשך דקה או שתיים. הנוזל שבטיפות יתפשט על פני החלקה החיצוני של גלגל העין ולא יתנקז החוצה.

 

טיפות אוזניים

אם טיפות האוזניים שלכם גלשו החוצה מתוך האוזן, הן פשוט לא יעשו את העבודה.

 

את הטיפות יש לטפטף בשכיבה. תחילה שוכבים על צד אחד, מטפטפים כשתי טיפות לאוזן ומאפשרים להן לחלחל פנימה. לאחר כשתי דקות מתהפכים לצד שני, וחוזרים על התהליך.

 

משאפים

ונטולין, פליקסוטייד, סימביקורט ומשאפים אחרים יכולים להציל חיים במקרים מסוימים אצל חולי אסתמה ושימוש לא נכון בהם עלול לגרור התקף חמור ולסכן את חייכם.

 

לנסות להחזיק את האוויר בפנים אחרי כל לחיצה (צילום: מתן טורקיה) (צילום: מתן טורקיה)
לנסות להחזיק את האוויר בפנים אחרי כל לחיצה(צילום: מתן טורקיה)

 

שימוש נכון במשאף מתחיל בניעור טוב של המשאף לפני השימוש. לאחר הניעור יש ללחוץ לחיצה אחת לפחות, עד שרואים את התרסיס מתפזר החוצה. אחר כך יש לאטום היטב את הפיה, לנשום נשימה עמוקה, ותוך כדי השאיפה פנימה ללחוץ על המשאף. כעת יש לנסות לעצור את הנשימה כמה שאפשר, לפחות למשך 20 שניות, ולאפשר בכך לחומר להתפזר היטב.

 

אם חשתם בטעם התרופה או בריח שלה, כנראה שהיא התפזרה בחלל הפה או האף, ויש לחזור על הפעולה בשנית.

 

תרסיס לאף

אין צורך להטות את הראש אחורה (צילום: מתן טורקיה) (צילום: מתן טורקיה)
אין צורך להטות את הראש אחורה(צילום: מתן טורקיה)

 

השימוש בתרסיס לאף נראה פשוט וטריוויאלי, אבל סתם ללחוץ זה לא מספיק, כי התרופה פשוט תזלוג למטה לנחיריים והחוצה, ולא תעשה את העבודה.

 כדאי להימנע גם מהטיה של הראש אחורה, כי כך התרופה לא משפיעה על חלל האף אלא עוברת מיד לחלל הפה - תוכלו לדעת שזה קרה כשתרגישו בטעמה המר.

 

הדרך הנכונה להתשמש בתרסיס לאף היא להביט קדימה, ללא כל הטיה של הראש, לסתום נחיר אחד, להפנות את פתח המתקן לנחיר השני וללחוץ עליו תוך כדי שאיפה פנימה. על הפעולה הזו חוזרים גם בצד שני.

 

משחה

אם מרחתם שכבה עבה או דקה של משחה רפואית מסוג כלשהו, אל תהיו בטוחים שהיא תעשה את העבודה. כדי שהמשחה תעבוד באופן אפקטיבי יותר, צריך לעסות אותה אל העור בתנועות מעגליות. הפעולה גם תגביר את זרימת הדם למקום, תחדיר את התרופה לשכבות עמוקות יותר ותגביר את ספיגת המשחה פנימה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אולי פשוט לא השתמשתם בצורה נכונה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים