שתף קטע נבחר

בשורה למבקשי הקנאביס הרפואי: הקלה על הבירוקרטיה

במשרד הבריאות התחייבו בדיון שנערך בוועדת הסמים של הכנסת כי כוח האדם ביחידה לקנאביס רפואי יוכפל וכי החל מהחודש הבא יוכלו כמאה רופאים שעברו הכשרה לנפק רישיון למטופלים. ח"כ זנדברג: "בשורה מעודדת". בדיון בנושא בועדת הביקורת אמרה יושבת הראש ח"כ אלהרר: "מצפה ממשרד הבריאות לפעול על פי מנהל תקין ושקיפות"

בשורה למטופלים בקנאביס רפואי: נציג משרד הבריאות הצהיר היום (ג') בוועדת הסמים של הכנסת כי החל מהחודש הבא יוכלו כמאה רופאים להנפיק רישיונות לשימוש בקנאביס רפואי.

 

פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, גם הבטיח בדיון בוועדה כי החל משבוע הבא יוכפל מספר הפקידות ביחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות (היק"ר) על מנת להקל על הפלונטר הבירוקרטי ממנו סובלים מבקשי הטיפול.

 

5,000 בקשות שממתינות לטיפול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
5,000 בקשות שממתינות לטיפול(צילום: shutterstock)

 

יו"ר הוועדה, ח"כ תמר זנדברג (מר"צ), אמרה בדיון כי "נראה שבחודשים האחרונים המצב בתחום הקנאביס הרפואי הולך ונהיה מורכב יותר במקום פשוט יותר". זנדברג תיארה כי המסכת הבירוקרטית מהם סובלים מבקשי הטיפול היא בלתי נסבלת: "המטופלים נאלצים לסבול המתנות ארוכות על קו הטלפון, הם נדרשים לשלוח פקסים מספר פעמים ליחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות כי הבקשות שלהם נעלמות. מאכערים שמסייעים למטופלים בקיצור זמני ההמתנה מרוויחים מהקושי הזה".

 

"הבשורה שיצאה הבוקר ממשרד הבריאות מעודדת, ונמשיך לעקוב ולוודא כי היא אכן תיושם, אך היא איננה מספקת", גורסת ח"כ זנדברג. חברת הכנסת מוסיפה ומתארת כי "קנאביס הוא התחום הרפואי היחיד שבו שיקול הדעת מופקע מהרופאים, ומי שמחליט על המרשם שיינתן למטופל הם רופאים בתפקיד מנהלתי שלא מכירים אותו. תחת מעטה בורות ושמרנות הממסד הרפואי מתייחס למטופלים כנרקומנים ולרופאים כסוחרי סמים, בזמן שתרופות נרקוטיות מזיקות, ממכרות וקשות בהרבה מחולקות באופן חופשי ובמינונים עולים".

 

"מתייחסים למטופלים כנרקומנים". ח"כ תמר זנדברג  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"מתייחסים למטופלים כנרקומנים". ח"כ תמר זנדברג (צילום: ירון ברנר)

 

מנכ"ל משרד הבריאות אמר בדיון כי כיום "יש שני צווארי בקבוק למתן קנאביס רפואי – אחד מנהלתי והשני הוא רפואי". הכפלת כוח האדם שמטפל בפניות עליה התחייב פרופ' גרוטו אמור להקל על המצוקה המנהלתית. "אם צריך גם נשלש את כוח האדם", הצהיר פרופ' גרוטו.

 

מאה הרופאים שיוכלו להנפיק רישיונות יקבלו מערכת ממוחשבת ממשרד הבריאות, אשר תהיה מחוברת אל היחידה לקנאביס רפואי במשרד הבריאות. הרופאים יוכלו להזין בעצמם את נתוני המטופל ובכך יחסך השלב בו הרופאים שולחים בפקס את טפסי המטופל והדיגיטציה של הטפסים. החל מחודש אוגוסט, כך התחייב משרד הבריאות, המערכת של היק"ר תוטמע במחשבי הרופאים וכך יחסך ההליך הבירוקרטי. האישור למתן הרישיון ימשיך להינתן על ידי היק"ר.  

 

על פי נתונים שמסר סמנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק, ביחידה לקנאביס רפואי מתקבלות בכל רבעון 40 אלף פניות לחולים המבקשים הוצאת או חידוש רישיון למתן קנאביס רפואי. המענה הטלפוני לחולים ניתן על ידי חברה חיצונית המסתייעת ב-12 מוקדניות. זמן ההמתנה למענה טלפוני עומד כיום על כשעה בממוצע, אך בשעות העומס זמני ההמתנה הארוכים עומדים על כשלוש שעות. על פי הערכות, כיום ישנם כ-5,000 מטפולים אשר ממתינים לתשובה למתן קנאביס רפואי.

 

לאחר הדיון בוועדת הסמים של הכנסת התקיים דיון נוסף בנושא הקנאביס הרפואי בועדה לענייני ביקורת המדינה בראשותה של ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד). בדיון הורתה חברת הכנסת ליק"ר להגיש לוועדה בתוך שבוע לוח זמנים מפורט ביחס ליישום הרפורמה למתן קנאביס רפואי. יו"ר הוועדה העלתה טענות כלפי השימוש של היק"ר בפקסים.

 

להפסיק להשתמש בפקסים. ח"כ אלהרר בועדת הביקורת (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
להפסיק להשתמש בפקסים. ח"כ אלהרר בועדת הביקורת(צילום: גיל יוחנן)

 

בדיון הלינה ח"כ אלהרר כי היק"ר אינו פועל בשקיפות במתן הרישיונות ואמרה כי "אני יוצאת מהדיון הזה מוטרדת מאוד. יש תוכנית ממשלתית אבל הבירוקרטיה פוגעת בציבור ופוגעת במהות. במצב שבו מטופל שלא מקבל את הנימוקים להחלטת הוועדה בעניינו, כמות האנשים הממתינים לתשובה רק תלך ותגדל. גם אם אומרים לא לאנשים - צריך שהסירוב יהיה מנומק. לא יכול להיות שעדיין אנשים מתבקשים לשלוח את הכול בפקסים".

 

אורן ליבוביץ', מייסד קואופרטיב הקנאביס הרפואי, "קנאטיב", אמר בעקבות החלטת וועדת הסמים של הכנסת: "מדובר בהחלט בצעד חשוב ליישום הרפורמה. אנחנו מקווים שזו לא עוד הבטחה. צריך לזכור שבזמן שהדיונים הללו מתקיימים חולים עדיין סובלים סבל רב שלא לצורך".

 

במהלך הדיון העלתה מנכ"לית העמותה לקנאביס רפואי, דנה בר און, טענות לגבי הפרוצדורה של מתן הרישיונות למטופלים והלינה כי הפרוצדורה מסורבלת ומפרה את כללי המנהל התקין. "מונעים ממסורבי הרישיון זכות שימוע", תיארה בר און, "ההחלטה על מתן טיפול רפואי אינה מנומקת ולמטופל ולרופא שלו אין זכות טיעון".

 

בר און הוסיפה ופירטה כי "את ההבטחה לרפורמה ולהקלה בהתנהלות היק"ר שומעים המטופלים עוד מיולי 2015. הלכה למעשה המצב רק הולך ומחמיר, והמשאבים הנדרשים לשינוי לא מוקצים. בשנת 2017 היק"ר עדיין נשען על פקסים, ופועל כעין גוף פקידותי שבהינף חותמת מחליט על חיי אדם, וכל זאת תוך מניעת זכויות מנהליות מן החולים שעל חייהם היחידה אמונה".

 

לדברי בר און בעמותה לקנאביס רפואי חוששים כי הרופאים שיוכשרו על ידי היק"ר ישמשו כשלוחה של היחידה ויהיו נטולי שיקול דעת עצמאי. "כולי תקוה שדרשותיה של חה"כ קארין אלהרר יענו, ותוחל שקיפות על עבודת היק"ר ולרופאים ולמטופלים תהיה אפשרות להביע את עמדתם על החלטות היחידה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמאה רופאים יוכלו לרשום קנאביס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים