שתף קטע נבחר

אבסורד: רופאים מתרשלים שגורמים למוות - ממשיכים לעבוד

דווקא על רקע העלייה במספר התביעות על רשלנות, עולות תהיות על רף הענישה הנמוך כלפי הרופאים • בשש השנים האחרונות הורשעו רק 26 רופאים בוועדות משמעת ולאף רופא לא בוטל הרישיון

דו"ח חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שצפוי להתפרסם בתחילת השבוע חושף לראשונה את נתוני מקרי הרשלנות הרפואית בישראל. על פי הנתונים בשנים 2016-2010 הוגשו 10,694 תביעות על רשלנות רפואית נגד מוסדות רפואיים שונים. מספרן של התביעות האזרחיות בגין רשלנות רפואית עלה באופן משמעותי בשנים האחרונות — בעוד שבשנת 2010 הוגשו 1,109 תביעות על רשלנות רפואית, בשנה שעברה טיפס מספרן ל־1,731 תביעות.

 

רוב התביעות הן נגד בתי־החולים הכלליים (82%). תלונות גם הוגשו גם נגד לשכות הבריאות של משרד הבריאות (13%), בתי־חולים לבריאות הנפש (3.3%), משרד הבריאות עצמו (0.75%) ובתי־חולים גריאטריים (0.5%). על פי נוהלי משרד הבריאות חובה על כל מוסד לדווח על אירוע חריג: מקרים כמו גרימת נזק חמור למטופל וכדומה. בשנים 2016-2005 דווח על 3,646 אירועים. בשנים האחרונות נרשם זינוק במספר הדיווחים.

 

  ( ) ( )

 

לנציבות קבילות הציבור במשרד הבריאות הוגשו בשנים 2016-2008 יותר מ־9,000 תלונות על חשד לרשלנות רפואית. אולם במשרד הבריאות הקימו רק 320 ועדות בדיקה.

 

ומה בנוגע לענישת רופאים שהתרשלו? בשנים 2016-2012 הורשעו רק 26 רופאים בוועדות משמעת של משרד הבריאות. שני רופאים ננזפו; שלושה קיבלו התראה; מ־21 רופאים נשלל באופן זמני הרישיון לעסוק ברפואה. לאף רופא לא בוטל הרישיון בגלל רשלנות.

 

"עוד אלפי ילדים ימשיכו למות בשנים הקרובות לשווא"

עמיעד טאוב יו''ר עמותת "אופק חזרה לחיים", העוסקת במניעת רשלנות רפואית, שבנו נפגע כתוצאה מרשלנות רפואית לאחר שהרופאים חיברו אותו לפחמן דו חמצני במקום חמצן: ''הדו''ח שפורסם הוא חשוב אבל אסור שהוא יישאר שוב בגדר נייר השוכב לו כאבן שאין לה הופכין במשרד הבריאות. העובדה שהמלצות מבקר המדינה משנת 2012 לא מיושמות, ושאלפי התלונות של משפחות נפגעי רשלנות רפואית נתקלות במאה אחוזי סובלנות ובתגובות לא ביצועיות מצד משרד הבריאות מאפשרת את המשך הרשלנויות הפושעות, אירועי הטיוח וזיוף רשומות רפואיות במערכת הבריאות ומגן על אותם עבריינים עם תואר דוקטור. זהו לעג לרש שמשמעותו שעוד אלפי ילדים ימשיכו למות בשנים הקרובות לשווא.

 

"יש להוציא את נציבות הקבילות ממשרד הבריאות בדומה למה שנעשה עם מח''ש ולתת לנציבות כלים לחקור, לבדוק לאכוף להעניש ולהרתיע על מנת להגן על החולים ולשקם את אמון הציבור במערכת. אם משרד הבריאות לא יעשה כך מיוזמתו אנחנו נגייס חברי כנסת הגונים מהקואליציה והאופוזיציה ונקדם את הצעת החוק באופן פרטי. הגיע הזמן אחרי עשרות אלפי משפחות שנפגעו לשווא שהמדינה תבער ושכל המערכות יתגייסו לשים סוף לקלות שבה ילדים ומבוגרים מתים או הופכים לנכים קשים בגלל רשלנויות רפואיות שהיה ניתן למנוע''.

 

ח"כ יעל גרמן, שרת הבריאות לשעבר ויוזמת הדו"ח: "מקרי הרשלנות הרפואית הידועים לנו הם רק קצה הקרחון של מקרים שאינם מגיעים לנציבות בגלל חוסר האמון במערכת". ח"כ קארין אלהרר, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה: "המערכת הרפואית לא בודקת את הדברים לעומק ולעיתים תכופות מדי מתנערת מאחריות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לאף רופא לא בוטל הרישיון בגלל רשלנות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים