שתף קטע נבחר

הרופאים בבג"ץ: "הדסה משקרים". הדסה: "לא ניתן לתת טיפול טוב במרפאה"

שופטי בג"ץ סיימו ללא הכרעה דיון בסוגיית הרופאים שעזבו את בית החולים ובשאלת הטיפול בילדים חולי הסרטן. נציגת המדינה אמרה שהטיפול בילדים צריך להינתן במחלקה בהדסה ולא במרפאה בשערי צדק. נציגת הרופאים: "הם בני אדם חופשיים ושום אדם ושום רשות לא יכולים לכפות עליהם לעבוד בניגוד לרצונם"

 

 

האם הילדים החולים מהמחלקה ההמטו אונקולוגית בבית החולים הדסה ישובו לקבל טיפול ראוי במקום מתאים? שופטי בג"ץ דנו הערב (יום א') שוב בסוגייה, אולם לבסוף חתמו את הדיון ללא הכרעה בשלב זה. נציגת המדינה עו"ד מיטל בוכמן-שינדל, אמרה כי "הטיפול הנכון והטוב ביותר זה טיפול במחלקה המטו אונקולוגית ילדים - מה שלא ניתן לתת במרפאה". נציגת הרופאים, עו"ד ארנה לין אמרה מנגד כי "יש כאן חזרה על שקרים של הדסה וזה לא ישנה את המציאות".

 

נציגת המדינה הוסיפה: "אנחנו קצת מודאגים מהטענות של הרופאים לגבי המעבר לשערי צדק. זה מציב סימן שאלה לגבי אם הם יעמדו בתנאי הרישיון לטיפול בשערי צדק. ברור לנו שכרגע 3-2 רופאים בשערי צדק לא יוכלו לתת מענה מלא".

הדיון בבג"ץ בתיק רופאי הדסה והילדים חולי הסרטן  (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הדיון בבג"ץ בתיק רופאי הדסה והילדים חולי הסרטן (צילום: אוהד צויגנברג)
  

עו"ד ארנה לין טענה בפני השופטים כי "כל העובדות נמצאות מולכם כבוד השופטים ואני מניחה שאתם מבינים את עמדת הרופאים שהם לא יעבדו במקום שבו המנהל מכנה אותם בשמות". עוד אמרה כי "הרופאים הם בני אדם חופשיים ושום אדם ושום רשות, נכבדים ככל שיהיו, לא יכולים לכפות עליהם לעבוד בניגוד מרצונם. אף אחד מהרופאים לא יעבוד בשערי צדק לפי הפרשנות של משרד הבריאות. הם יילכו לעשות רפואה לא טובה בשערי צדק אחרי שהם עזבו את הדסה בגלל רפואה לא טובה? אם העתירה תידחה, לא יהיה טיפול מספיק טוב בבית חולים בירושלים וההורים ייאלצו לנסוע לתל אביב לקבל טיפול". 

 

עו"ד צבי אגמון, המייצג את בית החולים שערי צדק, שהשופטים דנים באפשרות לפתוח בו מחלקה, אמר: "לא הרבה פעמים אני מרים דגל לבן. זו אחת הפעמים. יש כאן ילדים חולי סרטן. טובת הילדים נשכחה, הרופאים נשכחו. פתאום שערי צדק הפך להיות המרכז. היו לנו שלוש הערות על הפתרון: מותר לנו להעסיק את מי שאנחנו רוצים; יש לנו בעיה עם תקופת הזמן עד סוף השנה; יש לנו בעיה עם הגבלת מספר המטופלים. אנחנו לא חורגים מתנאי הרישיון. יש לנו יחידה ואנחנו יכולים לטפל עד תנאים מסוימים. המדינה טוענת שאנחנו ניתן רק ייעוץ. בשביל לתת ייעוץ אנחנו לא נעסיק את הרופאים. אנחנו לא נהיה תחנת ממסר. איפה טובת הילדים? כי גם אם הדסה ישתקם זה ייקח זמן. אם לא רוצים, בוא נגיד לא רוצים. להגיד שזו טובת הילדים זה במקרה הטוב היתממות".

 

 
נציגת ההסתדרות הרפואית אמרה בדיון: "המדינה מבקשת להפוך צו על תנאי למוחלט ולגרום סבל לרופאים, להורים, לילדים ולשערי צדק. יש בלבנו תקווה שאפשר אולי לקדם פתרון זמני אך ישים: לקלוט שלושה רופאים לשערי צדק ללא מגבלה – לא על צורת הטיפול ולא על מספר המטופלים. כל פתרון אחר יגרום לנו לשבת עוד חצי שנה שוב כאן. אני זועקת את זעקת הר"י שרואה מה קורה. בוא נחזר לפתרון המגשר".
 

נציג הדסה עו"ד יורם בונן: "הדסה תהיה מוכנה לסייע ליישום המתווה ללא קשר לכך שהיא סבורה שהמחלקה כיום יכולה לתת מענה רפואי הולם. הסכמנו לאפשר לתת סיוע בשימוש במשאבי הדסה ללא שום תנאי. מבחינתנו זה אירוח שימוש לטובת הילדים".

 

נציג ההורים, עו"ד אליעד שרגא: "הכול נאמר בחדר הזה מלבד הדבר החשוב ביותר – טובת הילד. גם אני שוקל להרים דגל לבן כי המשא להיות בא כוחם ופיהם של ילדים חולי סרטן הוא כבד מנשוא. לראות את עיניהם של הילדים חולי הסרטן הוא משא כבד. זה היה אמור להיות תיק קל כי יש דבר אחד שעליו אין מחלוקת וזה ערך החיים. הדבר היחיד שמתעסקים בו זה האגו של ליצמן. הרגולטור משרה אווירת טרור. יש כאן פעולות שגורמות לאנשים לחיות בפחד. המדינה אצה רצה לחבק את הצו על תנאי תוך שהיא מאיימת בהפעלת סמכויות אחרות נגד שערי צדק. את אף אחד לא מעניינת טובת הילדים שצריכים להיטרטר למרכז הארץ. הילדים לא יכולים שלא לקבל טיפול מחוץ לירושלים".

 

לאחר מכן נמסרה תגובה רשמית מנציגות ההורים, ולפיה: "הפקדנו את חיי הילדים שלנו בידי שופטי בג"ץ, בתקווה שהם יסתכלו לילדים שלנו בעיניים ויבינו כמה הם זקוקים לרופאים שרק טובת הילדים עומדת נגד עיניהם. לא חלמנו שנצטרך להיכנס למאבק הזה אבל אנחנו נחושים לנצח בו. אנחנו נלחמים את המלחמה של הילדים. אנחנו מתכוונים לפרק היום את אוהל המחאה כי לצערנו אזלו האמצעים ואין לנו עוד אפשרות להחזיק אותו. אנו מודים לכל מי שתמך. המאבק שלנו ימשיך עד אשר יימצא פתרון הולם וראוי לילדינו ולילדי ירושלים החולים בסרטן בכלל".

 

הדיון - אחרי כישלון מאמצי הגישור

השופטים דנו בעתירה שהגישו ההורים לילדים חולי הסרטן במחלקה להמטו אונקולוגיה בבית החולים הדסה. בשבוע שעבר, לאחר שנכשלו מאמצי הגישור של השופט בדימוס אליקים רובינשטיין, החלו שלושת השופטים בהרכב – יורם דנציגר, עוזי פוגלמן ונועם סולברג לשרטט את המתווה שבכוונתם לפרסם.

 

השופטים דחו את הבקשה של העותרים - הורי הילדים המאושפזים במחלקה - לתת צו ביניים המורה על פתיחת מחלקה חדשה בבית החולים שערי צדק, ובכך בעצם רמזו שהאופציה ירדה מהפרק ואין בכוונתם לכפות על הרגולטור – משרד הבריאות – לעשות זאת.

הורי הילדים החולים בבית המשפט בשבוע שעבר (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הורי הילדים החולים בבית המשפט בשבוע שעבר(צילום: אוהד צויגנברג)
 

יחד עם זאת ביקשו השופטים מהמדינה לנמק מדוע התנגדה להעברת שניים-שלושה רופאים למרפאה המטו אונקולוגית בשערי צדק. הצעה הזו הועלתה כבר בשלב הגישור על ידי השופט בדימוס רובינשטיין אבל היה אז משרד הבריאות זה שהתנגד לה והרופאים – דווקא הסכימו.

 

מדובר במרפאה ולא במחלקה שפועלת שנים רבות ברישיון בתוך שערי צדק. ההבדלים בין מרפאה למחלקה הן אפשרויות הטיפול. בעוד במחלקה ניתן לתת מגוון רחב יותר של טיפולים, הרי שבמרפאה האפשרויות מצומצמות – ובוודאי לא ניתן לבצע השתלות מח עצם.

 

במשרד הבריאות דנו בנושא לאחר שבג"ץ נתן להם 48 שעות להסביר את התנגדותם – השופטים רמזו למשרד הבריאות שאם ימשיכו להתנגד, יכפה עליהם את המתווה הזה. ביום חמישי הודיעו עורכי הדין של המדינה לשופטים כי הם מסירים את התנגדותם. אך דרשו שהתנאים לכך יהיו כפי שהציע המגשר: שלושה רופאים לכל היותר, למרפאה ולא למחלקה חדשה, הרופאים יטפלו רק בילדי הדסה לשעבר והפתרון יהיה זמני עד סוף השנה הנוכחית. לרגע היה נדמה כי המשבר נפתר, אולם אז הקשיחו הרופאים את עמדותיהם.

 

דרישות הרופאים

עורכת הדין של מתפטרים הודיעה שהרופאים מוכנים לקבל הסדר רק אם שלושה רופאים יעברו לשערי צדק לאלתר ובתנאי שיוכלו להרחיב את השירותים הרפואיים שניתנו במסגרת המרפאה הקיימת בבית החולים. כמו כן דרשו שההסכם יהיה ללא הגבלה של זמן - בניגוד למה שבית המשפט ביקש לקבוע שהמתווה יהיה זמני עד סוף 2017.

 

הרופאים גם דרשו לטפל בכל ילד שיגיע לבית החולים במסגרת המומחיות שלהם, כלומר הם מסרבים לקבל את ההסדר שלפיו יוכלו לטפל רק בחולים קיימים שהיו מאושפזים בהדסה עין כרם והם דורשים לטפל גם בחולים נוספים שיגיעו למרפאה. הם טוענים שלא ניתן יהיה לחייב אותם להפנות ילד לטיפול בבית חולים במרכז הארץ.

 

הרופאים דורשים גם שיוסיפו עוד משאבים על מנת לטפל בילדים החולים. כיום יש בבית החולים מענה חלקי ומצומצם והרישיון שיש בידי המחלקה בשערי צדק הוא למרפאה ולא למחלקה כפי היה קיים בהדסה. צריך לזכור שהפתרון של בג"ץ בו חלק מהרופאים עוברים למרפאה בשערי צדק לא נותן מענה מלא לכל הילדים. חלקם – בעיקר אלו שבמעקב – יוכלו להגיע למרפאה בבית החולים אבל אלו שזקוקים לאשפוז או לטיפולים אינטנסיביים יותר יאלצו לבחור בין בתי חולים במרכז או לקבל טיפול במחלקה עם הרופאים החדשים בהדסה.


פורסם לראשונה 09/07/2017 16:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
הורי הילדים מול מנהל הדסה בדיון הראשון
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים