שתף קטע נבחר

שורשי המשבר במפרץ: קטאר הפרה הסכמים

בזמן שמזכיר המדינה האמריקני נמצא באזור ומנסה לפתור את המשבר, מתפרסמים הסכמים שחתמו מדינות המפרץ עם אמיר קטאר בשנים האחרונות. "המנהיגים ינקטו כל מהלך שיראו לנכון", נכתב באחד ההסכמים לפני ההחלטה הדרמטית לנתק יחסים

בחודש שעבר ניתקו באופן דרמטי סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות ובחריין את היחסים עם קטאר. אמש (יום ב') מתפרסמים הסכמים שחתמו אותן מדינות עם קטאר לפני כמה שנים - והיא הפרה אותם. העיתוי: בזמן שמזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון מתחיל ביקור במפרץ כדי לפעול לפתרון המשבר החמור.

אמיר קטאר, השייח תמים בן חמד אל ת'אני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אמיר קטאר, השייח תמים בן חמד אל ת'אני(צילום: EPA)
 

כלי התקשורת בסעודיה ובאיחוד האמירויות פרסמו את ההסכמים שעליהם חתמה מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ עם קטאר. הסכמים שקיומם היה ידוע, אך נוסחם המדויק התפרסם אתמול לראשונה ועד כה נשמר בסודיות.

 

"הסכם ריאד" המקורי נחתם ב-2013. מלך סעודיה המנוח, עבדאללה בן עבד אל-עזיז, חתם על ההסכם עם אמיר קטאר, השייח תמים בן חמד אל ת'אני, בתיווך כווית. שאר המדינות הסכימו לנוסח ההסכם המקורי.

 

הסעיפים המרכזיים של ההסכם המקורי נוגעים להפסקת תמיכה של קטאר באחים המוסלמים ובגירוש של פעילים ששייכים לארגון, כלומר לאלה שאינם אזרחי קטאר. בהסכם נקבע שקטאר לא רשאית להעניק מקלט לגורמים ממדינות המפרץ שמעכירים את היחסים בין המדינות, ולא להעניק תמיכה לאף ארגון בתימן שפוגע ביחסים האזוריים.

 

קטאר התחייבה לפעול בהתאם למדיניות החוץ האזורית, ולסגור מוסדות שמכשירים אזרחים במפרץ "להחריב" את מדינותיהם. בהסכם התחייבה קטאר לא להתערב בענייני הפנים של אף אחד ממדינות מועצת שיתוף הפעולה של המפרץ - לא באופן ישיר ולא באופן עקיף.

ההסכמים שעליהם חתומה קטאר ()
ההסכמים שעליהם חתומה קטאר
 

במרס 2014 פרץ משבר גדול בין מדינות המפרץ לקטאר, והן הודיעו על החזרת שגרירים במחאה על התנהלותה של המדינה שנחשבה תמיד ל"ילד הסורר" במפרץ יחד עם השופר שלה – רשת אל-ג'זירה. אותו משבר הסתיים כעבור כמה חודשים, אחרי שקטאר התחייבה לשנות את התנהלותה. בנובמבר 2014, אחרי ההתאוששות מהמשבר, חתמו הצדדים על הסכם משלים שעליו חתמו כל מדינות המפרץ. באותו הסכם נאמר שאם אחת המדינות לא תגלה מחויבות למדינות המפרץ תהיה להן זכות לפעול לפי ראות עיניהן, כדי להגן על הביטחון והיציבות.

 

ההסכם אוסר על המדינות "להעניק מקלט, להשתמש או לתמוך באופן ישיר או עקיף באדם ובכלי תקשורת במפרץ או מחוצה לו עם השקפות שפוגעות באחת מהמדינות. כל מדינה מחויבת לנקוט צעדים משמעתיים, חוקיים ומשפטיים נגד כל מה שמתפרסם מצד אותם גורמים, קרי פגיעה נגד כל מדינה ממדינות המפרץ וזה כולל את העמדתם לדין ופרסום העניין בכלי התקשורת".

רקס טילרסון בכווית עם האמיר השייח סבאח אל-אחמד א-ג'אבר א-סבאח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רקס טילרסון בכווית עם האמיר השייח סבאח אל-אחמד א-ג'אבר א-סבאח(צילום: AFP)
  

ההסכם מ-2014 גם כולל התייחסות לרשת אל-ג'זירה הקטארית - התחייבות שלא לאפשר לארגונים ואישים שמתנגדים לממשלת מצרים להשתמש ברשת למטרות פוליטיות. אחרי שההסכם נחתם סגרה הרשת הקטארית ערוץ שמוקדש לנעשה במצרים. ההסכם המשלים, כך נטען, התבסס על הסכמה שגובשה בין מנגנוני המודיעין של סעודיה, קטאר, איחוד האמירויות ובחריין ובהסכם נאמר כי יש ליישם את הסכם ריאד ואת מנגנון היישום שלו בתוך חודש מהחתימה על ההסכם הנוכחי.

 

בפרסום הערב מראות למעשה מדינות המפרץ שאמיר קטאר לא עמד בהתחייבויותיו. ברשת אל-ערביה הסעודית, שפרסמה את המסמכים יחד עם רשת CNN בשפה הערבית, טענו כי עולה שאמיר קטאר התחייב בכתב ידו ליישם את סעיפי ההסכם המקורי שנחתם כבר ב-2013, קרי לפני החזרת השגרירים, בתיווך של כווית. "המנהיגים ינקטו כל מהלך שיראו לנכון, אם שרי החוץ של המדינות יסבו את תשומת לבן, נגד המדינה שלא תהיה מחויבת למה שהוסכם עליו", נכתב בהסכם הקולקטיבי - שנועד לאגף את קטאר.

 

סעודיה, בחריין, מצרים ואיחוד האמירויות פרסמו הערב הודעה משותפת בתגובה על הדלפת נוסחי ההסכמים שנחתמו עם קטאר ב-2013 וב-2014. בהודעה נאמר: "זה מראה באופן שלא מותיר מקום לספק שקטאר התחמקה ממילוי המחויבות שלה והפרה לחלוטין את מה שהיא התחייבה אליו". המדינות גם הדגישו כי "13 הדרישות שהוצגו לממשלת קטאר היו כדי שתמלא את המחויבויות הקודמות שלה. הדרישות במקור הן אלה שהוזכרו בהסכם ריאד ומנגנון היישום שלו, ובהסכם המשלים. הדרישות עולות לחלוטין בקנה אחד עם הרוח של מה שהוסכם עליו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אמיר קטאר אל ת'אני
צילום: EPA
מומלצים