שתף קטע נבחר

כי לכל ילד מגיע כריך לבית הספר

פרויקט "סנדוויץ' לכל ילד" שהקים ארגון "נבט" מספק לתלמידים כריכים בדיסקרטיות בהפסקה הגדולה. מדובר בתלמידים שמגיעים מרקע סוציו-אקונומי נמוך מאוד ועבורם הכריך שהם אוכלים בבית הספר הוא המזון העיקרי במשך כל היום. הצטרפו לפרויקט וסייעו לכך שאף ילד לא יהיה רעב

 

 

אם בית בתיכון שמשתתף בפרויקט 'נבט' מציגה בגוף ראשון את הפרויקט:

שמי דיינה (השם המלא שמור במערכת) ואני אם בית בבית ספר תיכון באיזור המרכז. בית הספר שלנו אינו משמש רק מסגרת חינוכית-לימודית עבור תלמידיו אלא בית של ממש וחלק משמעותי מכך הוא פרויקט "סנדוויץ' לכל ילד" הפועל בבית ספרנו באדיבות ארגון "נבט". במסגרת הפרויקט התלמידים מקבלים כריכים בדיסקרטיות בהפסקה הגדולה. רוב התלמידים שלנו מגיעים מרקע סוציו-אקונומי נמוך מאוד ועבורם הכריך שהם אוכלים בבית הספר הוא המזון העיקרי במשך כל היום.

 

התלמידים הם שותפים מלאים לתהליך ההכנה וזה מעצים אותם ומחזק אצלם את תחושת השייכות למקום. בבית הספר הוכשר חדר מיוחד מסודר ונקי לפעילות ההכנה, והתלמידים שעובדים איתי רואים בפינה זו פינה חמה שבה הם זוכים לאוזן קשבת, חיוך, חום והרבה אהבה.

 

תרומה של 270 שקלים תספק כריכים לילד לחצי שנה (צילום: גילי ניר) (צילום: גילי ניר)
תרומה של 270 שקלים תספק כריכים לילד לחצי שנה(צילום: גילי ניר)

 

תוך כדי ההכנה התלמידים משתפים אותי בבעיות האישיות שלהם, מספרים על המשפחה, על הלימודים ועל החברים שלהם. אני מקשיבה להם תמיד בסבלנות ובאהבה ולא פעם מעודדת ומייעצת. תוך כדי העבודה איתם אני מלמדת אותם בנוסף למלאכת ההכנה גם להעריך את מה שיש ולנהוג בכבוד אחד כלפי השני.

 

אני מרגישה את חשיבותו הרבה של הפרויקט בבית ספרנו יום יום מתוך תגובות התלמידים והכרת התודה שלהם. חשוב לי מאוד שלא יהיו רעבים כדי שיוכלו ללמוד ולתפקד במהלך היום בצורה טובה. אני זוכרת את עצמי בגילם כעולה חדשה בארץ כשהמצב הכלכלי בבית לא היה טוב, ואני מעריכה מאוד את זה שהם לא צריכים לשלם על האוכל, כי אני יודעת כמה זה לא מובן מאליו. אני מאושרת לראות אותם מקבלים את הכריכים, כבר מכירה ויודעת מה כל אחד אוהב ועושה זאת באהבה גדולה.

 

עבורי המפגש עם התלמידים שמחכים לי כל בוקר הוא החלק הכי חשוב והכי כייפי ביום. ההיכרות המעמיקה איתם נותנת גם לי חיבור חזק יותר לביה"ס ואני מרגישה משמעותית מאוד עבורם. אני מתמלאת סיפוק כשאני רואה אותם אוכלים ונהנים ויודעת שבזכות זה הם יהיו רגועים יותר ויהיה להם יום יותר טוב.

 

הגעתי לראשונה לבית הספר הזה לפני 20 שנה בתור תלמידה, עולה חדשה בארץ, ובו גדלתי והתחנכתי. בית הספר זכור לי כבית חם, עוזר ותומך, וכיום, בעזרת ההתנדבות בפרויקט זה, אני מרגישה שאני ממשיכה להעניק לתלמידַי את אותה התחושה שקיבלתי אני.

 

ילדים שבעים להצלחה

קצת רקע על נבט: בישראל עשרות אלפי ילדים ובני נוער הולכים מדי יום לבית הספר רעבים, מבלי שאכלו ארוחת בוקר. ההנחה שהם מגיעים מהפריפריה או ממשפחות נתמכות אינה מדויקת, כפי שתראה בנתונים הנכונים לסוף שנת הלימודים, רבים מהם מגיעים ממשפחות לא מתפקדות, עולים חדשים, הורים חולים או נכים ואחרים.

 

תחושת הרעב מקשה על התלמידים להתרכז בלימודים ורבים מהם נפלטים ממערכת החינוך, בעיקר עקב התנהגות או היעדרויות רבות המשפיעות על הציונים שלהם. כשהתלמידים נפלטים ממערכת החינוך, הם מועברים לידי מחלקות הרווחה במקרה הטוב, או משוטטים ברחובות ובורחים מהבית במקרים חמורים יותר.

 

ארגון "נבט׳" פועל בכל הארץ, בפריפריה החברתית שאינה תלויה בגאוגרפיה. הארגון ממומן מתרומות ונתמך על ידי מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות. כשהמחנכים מזהים ילד רעב, בית הספר מגיש בקשה לארגון, שפונה למחלקת הרווחה ברשות המקומית להשתתף חלקית במימון (כשליש) ואז מקים הארגון מערך פעילות בבית הספר. המערך כולל מתנדבים ובנות שירות המקבלים אספקה תקופתית (גבינות, ממרחים וכדומה – הכל מפוקח על ידי דיאטנית) ובכל יום לחמים טריים.

 

תרומה של 54 שקלים תספק כריכים לילד לחודש (צילום: גילי ניר) (צילום: גילי ניר)
תרומה של 54 שקלים תספק כריכים לילד לחודש(צילום: גילי ניר)

 

מידי יום ולאורך כל שנת הלימודים, מסופקים כריכים ל-8,000 תלמידים ב-120 בתי ספר שונים ובסה"כ כ-1,300,000 כריכים נארזים בשנה, הפרויקט חוצה מסגרות חינוך, מגזרים וגילאים.

 

המתנדבים מכינים את הכריכים לפני תחילת הלימודים והתלמידים הנזקקים יודעים לאסוף את הכריך בדיסקרטיות ממקום קבוע מראש, זאת כדי לא לעורר את חשדם של חברי הכיתה בהפסקת האוכל (הכריך ארוז גנרית ואינו "ממותג").

 

"במהלך שנת הלימודים רוב מאמצי הארגון בבקרה ובשליטה על הנעשה בבתי הספר המשתתפים בפרויקט". מסבירה רותם יוסף, סמנכ״"ל ארגון 'נבט' את עיתוי קמפיין גיוס התרומות, "במהלך הקיץ אנו עושים מאמצים רבים לגייס תרומות, ליצור מודעות ולהיפגש עם כמה שיותר גורמים כדי שנוכל להגיע לראשון בספטמבר עם תקציב עבור בתי הספר הקיימים ולהצליח לפתוח את הפרויקט בבתי ספר חדשים.

 

"כאמור", היא מסכמת "אנו מספקים כ-8,000 כריכים מדי יום, אך עדיין ישנה רשימת המתנה עם 13,000 תלמידים נוספים הממתינים לכריכים ואנו מקווים שכבר בתחילת שנת הלימודים נצליח לצמצם את הפער באמצעות הקמת מפעל הזנה ארצי שיאפשר שוויון הזדמנויות ויביא לצמצום פערים כלכליים וחברתיים. העלות להזין ילד לאורך כל שנת הלימודים עומדת על 540 שקלים, מדובר בסכום קטן יחסית, שביכולתו להשפיע רבות על הילדים הצורכים את הכריכים, שכעת משקיעים את זמנם בלימודים ולא ברעב".

 

לתרומות לפרויקט נבט לחצו כאן  . 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גילי ניר
השף חיים כהן מכין כריך
צילום: גילי ניר
צילום: גילי ניר
צילום: גילי ניר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים