שתף קטע נבחר

ג'ון סנואו? דוד המלך: הקשר היהודי של "משחקי הכס"

חאליסי היא בכלל אסתר, והסטארקים הם בני ישראל: ההשראה ל"משחקי הכס" הגיעה מסופר יהודי-צרפתי, שני התסריטאים הראשיים הם יהודים - והסיפור של הסדרה מלא רמזים לדמויות ואירועים מהתנ"ך. פלא שאנחנו מתרגשים שהעונה השביעית מתחילה? ווסטרוז – הסיפור היהודי

 

מלכים, רציחות, בריתות, כיבוש שטחים, סיפורי אהבה, נבואות שמתגשמות ומורשת של אבות ובנים – האם אנחנו מדברים על סיפורי התנ"ך, או על "משחקי הכס"? הדמיון בין גיבורי התנ"ך ועלילות הסדרה הפופולארית ביותר בעולם הוא אלמנט שמלווה את הסדרה מראשיתה, אבל זהו לא הקשר היחידי בינה לבין מורשת יהודית.

 

<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

במספר ראיונות בעבר, אמר כותב סדרת הספרים "שיר של אש ושל קרח", ג'ורג' מרטין, שעליה מבוססת הסדרה "משחקי הכס", כי את ההשראה לכתיבה שאב מסופר יהודי-צרפתי בשם מוריס דרואן. דרואן כתב סדרה של שבעה ספרים בשם The Accursed king, המתארת מאבקים על השלטון בצרפת במאה ה-14. מרטין אהב מאוד את הספרים הללו ואף כתב עליהם: "זה המקור של משחקי הכס".

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

קפיצה קדימה בזמן אל 1995, מביאה אותנו אל שני סטודנטים יהודים צעירים שנפגשים בקמפוס בדבלין. אחד מהם, דניאל וויס משיקאגו, לומד בטריניטי קולג' על ספרות אירית, והשני, דיוויד פרידמן מניו-יורק, כותב תזה על ג'יימס ג'ויס באותו קולג'. החיבור בין שניהם יוצר מִספר ספרים מצליחים, מחזות וסדרה אחת שבה הם מככבים כתסריטאים הראשיים – "משחקי הכס".  

 

 

בראיון למגזין Vanity Fair תיאר וויס את החיבור עם פרידמן: "היינו שני יהודים אמריקנים בדבלין, בלי שום שורשים איריים אבל עם תשוקה לספרות אירית". פרידמן (שמאוחר יותר שינה את שמו לבניוף), אמר באותו ראיון שאחרי שכתב את התזה שלו הוא הבין שרק שלושה אנשים בכדור הארץ עומדים לקרוא אותה, ושכנראה האקדמיה היא לא המקום בשבילו: "חשבתי שאולי לכתוב על דרקונים יהיה טוב יותר עבורי".

 

פרידמן, אגב, נשוי לשחקנית אמנדה פיט (יהודייה מצד אמה), והם נישאו בטקס יהודי. לפי דיווחים בתקשורת האמריקנית, המשפחות של הכותבים מנהלות אורח חיים יהודי ליברלי וחוגגות את חגי ישראל.

 

"משחקי הכס" - קורס יהדות באוניברסיטה

מאז הצלחת הסדרה נכתבו לא מעט טקסטים ביקורתיים לגבי האלימות, המין והסצנות הקשות. כמובן שהיא איננה עוברת כלל את מבחן הרבנים האורתודוכסים, אבל בארה"ב הבינו חלק ממנהיגי הקהילה היהודית שאם אתה לא יכול לנצח אותם – תצטרף אליהם.

 

במספר מקומות בארה"ב, ניצלו רבנים מזרמים שונים את הפופולאריות של הסדרה כדי ללמד תורה. באוניברסיטה יהודית בלוס-אנג'לס מלמדים קורס בשם "משחקי הכס בתנ"ך – מלכים ומלכות, חובה ואהבה, אמת ושחיתות", כאשר בין המרצים ניתן למצוא רבנים ורבניות מהקהילה המקומית.

 

אבל הדמיון בין הסדרה לתנ"ך לא עוצר כאן: רבים טוענים כי גיבורי הסדרה מבוססים, בהשראה רחבה יחסית, על דמויות מיתולוגיות מהתנ"ך והמורשת היהודית. כך, למשל, הזמרת מדונה, חובבת הקבלה, התחפשה באחד מחגי הפורים לחאליסי תוך שהיא מרמזת שהיא מזכירה בדמותה את המלכה אסתר.

 

ג'ון סנואו הוא משה רבנו?

ניתוח מעמיק יותר שנעשה במגזין Tablet משווה בין "משחקי הכס" לבין גלות העם היהודי. לפי ההשוואה, הסטארקים מסמלים את העם היהודי שחי בווינטרפל (ירושלים, אם תרצו). המקום נכבש לאורך השנים על ידי עמים רבים, ורק אחרי 2,000 שנה (או כמה עונות טלוויזיה) חוזרים הסטארקים לשלוט במקום.

 

 

לפי הניתוח, הסטארקים מתפזרים בעולם כאשר חלק מהם מחפשים את אבותיהם (בראן), אחרים מנסים לחזור לשלטון ונרצחים בדרך (רוב), ואחרים מארגנים כוחות ומחפשים נקמה (אריה). הגיבור האמיתי הוא ג'ון סנואו שמהווה בכתבה שילוב של משה רבנו, הרצל והמשיח.

 

ניתוח אחר שפורסם גם הוא באותו מגזין, משווה בין סנואו לבין המלך דוד. שניהם גדלו מחוץ למחנה ונאבקו כל חייהם כדי להגיע לשלטון ולהנהיג. שניהם נאלצו להפר נדרים ולבצע מהלכים קשים כדי להגיע לפסגה, וגם זכו לתמיכה של בני משפחה שוויתרו על האינטרס האישי שלהם לטובתם.

 

האם בעונה 7 נמצא רמזים יהודיים נוספים? לא בטוח, אבל את החום של אש הדרקונים בטוח מרגישים בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים