שתף קטע נבחר

תכנון בית נגיש לבעלי מוגבלויות

דלתות ומעברים רחבים, ריצוף נגד החלקה במקלחת, תאורה ממוקדת להגדרת חללים וניגודי צבעים - אלו ההתאמות שמומלץ לבצע בדירה כך שתתאים לבעלי מוגבלויות

יש גיל מסויים או למצער ארועים בחיים, שבהם ההתניידות אינה כתמול שלשום. אם אתם מתכננים לקנות דירה, או לעשות שיפוץ נרחב, יש משתנים חשובים שלאחר מכן קשה מאוד לשנות. במידה שמדובר בדירה שאתם מתכוונים להשאר בה לטווח הרחוק, מומלץ לעשות התאמות מסויימות, חלקן מינימאליות. על מה מומלץ לשים דגש?

 

תכנון תרחישים עתידיים

שלב ראשון בתכנון דירה נגישה הוא בחינה מדוקדקת של כמה שיותר תרחישים עמם מתמודד בעל המוגבלות ביום יום ומתן פתרונות בתכנון. 

 

כך לדוגמה דלתות ומעברים רחבים, התאמת גובה משטחי העבודה במטבח ומיקומי ברזים, ריצוף אנטי-סליפ מונע החלקות, תכנון מקלחון רחב שיכול להכיל ספסל או כסא נייד, ובחירת אסלה גבוהה שתאפשר לבעל המוגבלות לקום ולהתיישב באופן עצמאי.

 

משטחי עבודה נמוכים (באדיבות נתי זיו) (צילום: ניצן הפנר) (צילום: ניצן הפנר)
משטחי עבודה נמוכים (באדיבות נתי זיו)(צילום: ניצן הפנר)

 

בתכנון חשוב להתמקד במתן פתרונות למניעת מכשולים ולהימנע מיצירת פינות חדות, ריהוט במסדרונות, מדפים בולטים וכיוצא באלו.

 

ריצוף נגד החלה ואסלות גבוהות (צילום: מלנית גל) (צילום: מלנית גל)
ריצוף נגד החלה ואסלות גבוהות(צילום: מלנית גל)

אם הדירה אינה ממוקמת בקומת קרקע, חשוב לוודא כי יש בבניין מעלית או לחשוב על תכנון מקום יעודי עבורה וביצוע הכנות לטובת התקנתה בהמשך.

 

תאורה מנחה לבעלי לקויות ראייה

תכנון המותאם לבעלי לקויות ראיה שונה בין אדם עיוור לחלוטין לבין בעל מוגבלות חלקית. רוב בעלי העיוורון החלקי עדיין מעוניינים בתנועה מלאה ללא עזרה ולתאורה תפקיד חשוב בכך. העיקרון מתבסס על יצירת תאורה ממוקדת שמגדירה חללים ותאורה מנחה.


תאורה להגדרת חללים (צילום: ג'ון סלו) (צילום: ג'ון סלו)
תאורה להגדרת חללים(צילום: ג'ון סלו)

 

כך לדוגמה ספוטים שקועים ברצפה, שיוצרים נקודות ציון - ספוט רביעי מהכניסה מייצג את חדר השינה, ספוט חמישי את חדר הילדים וכן הלאה.

בנוסף חשוב ליצור קונטרסט צבעים שיגדיר עבורם כל פרט בחלל, צבע שונה לקירות ולדלתות, גוון אחר לארונות המטבח הגבוהים ועוד.

 


קונטרס צבעים ( צילום: מלנית גל) ( צילום: מלנית גל)
קונטרס צבעים( צילום: מלנית גל)

 

התאמת ריהוט

חשוב להתאים את הריהוט לסוג המגבלה. כך למשל בחירת מיטות מתכווננות ומערכות ישיבה במידות המתייחסות לארגונומיה ומאפשרות התנהלות עצמאית, ארונות בעלי דלתות עם פתיחה חשמלית ועוד. יותר ויותר חברות ומותגים נותנים דגש לנושא ומציעים פרטים שמיוצרים בייצור המוני ואינם מצריכים ליצור פרטי custom made יקרים.

 

חישוב עומק וגובה מערכות הישיבה (אליה ליוינג) (צילום: אלן דונץ') (צילום: אלן דונץ')
חישוב עומק וגובה מערכות הישיבה (אליה ליוינג)(צילום: אלן דונץ')

 

פתרונות טכנולוגיים

טכנולוגיות חדישות  מהוות פתרון להתנהלות בחללי הדירה השונים. כיום ניתן לתכנן מערכות בית חכם במחירים סבירים יחסית והן מקלות משמעותית על בעל המוגבלות בכל הקשור לשליטה על תרחישי תאורה, פתיחת וסגירת החלונות אוטומטית ועוד.

  

הכותב הוא הנדסאי אדריכלות מורשה נגישות


פורסם לראשונה 01/08/2017 22:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים