שתף קטע נבחר

כחלון על ביטול מס דירה שלישית: "עשרות אלפי זוגות צעירים מאוכזבים"

בסרטון שפרסם בפייסבוק מחה שר האוצר על החלטת בג"ץ לבטל את החוק שאותו יזם: "נמשיך להיאבק במשקיעים ולמען הזוגות הצעירים בכל הדרכים שעומדות לרשותנו". הוא שוחח עם יו"ר ועדת הכספים וביקש לחוקק בהקדם את החוק מחדש

 

 

שר האוצר משה כחלון הביע הערב (יום א') את אכזבתו מהחלטת בג"ץ לבטל את חוק מס דירה שלישית, שאותו יזם. בסרטון שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו מסר כחלון: "אני מביע צער ואכזבה עמוקה מהחלטת בג"ץ ובטוח שיש איתי עשרות אלפי זוגות צעירים שהתאכזבו מההחלטה הזאת". שר האוצר כבר פנה ליו"ר ועדת הכספים משה גפני וביקש לקיים בהקדם דיון כדי לאשר את החוק מחדש.

 

לעיון בהכרעת בג"ץ - לחצו כאן

 

כחלון לא ציין האם בכוונתו לחוקק את החוק מחדש והוסיף: "עברנו המון קשיים - מבעלי ממון, מבנקים, ממוסדות פיננסיים, מאינטרסנטים שרוצים שמחירי הדירות יעלו ושהזוגות הצעירים יתרחקו מדירה. אבל אני מתחייב כאן, אנחנו נמשיך להיאבק במשקיעים, זה לא יעלה על הדעת שאדם יחזיק 4 ו-5 ו-6 דירות, ולאחר לא תהיה דירה וגם לא יהיה לו את החלום הזה לדירה. נמשיך להיאבק למען הזוגות הצעירים בכל הדרכים שעומדות לרשותנו".

 

מנגד, במחנה הציוני הביעו סיפוק מהחלטת בג"ץ. מיקי רוזנטל, יוזם העתירה לביטול החוק, מסר כי מדובר "בניצחון אדיר של הדמוקרטיה ביום שבו בית המשפט מניף דגל אדום ומחזיר אל הכנסת חוק שהועבר על ידי הקואליציה בהליך בריוני ואנטי דמוקרטי באישון לילה".

 

שר האוצר כחלון. לא ברור מה יעלה בגורל החוק (צילום: שמיר אלבז) (צילום: שמיר אלבז)
שר האוצר כחלון. לא ברור מה יעלה בגורל החוק(צילום: שמיר אלבז)
 

ח"כ מרב מיכאלי הוסיפה: "בג"ץ קבע היום שמה שאמרה האופוזיציה הוא נכון: ככה לא מעבירים חוק. בג"ץ שם היום גבול לממשלה שחצתה גבולות במחטפים וזלזול בציבור ובנציגיו. חוקי מדינה חורצים גורלות של אנשים ולא ניתן לממשלה להעביר אותם בדורסנות, בלי דיון ובלי שחברי הכנסת יודעים על מה הם מצביעים. דמוקרטיה היא לא שלטון הרוב, היא שמירה על זכויות כל אזרח ואזרחית ואני שמחה שבג"ץ הבהיר את זה לממשלה היום".

 

בחודש פברואר הוציא בג"ץ צו על תנאי נגד המדינה והכנסת, בעקבות העתירות נגד החוק. כמו כן הורה בית המשפט למדינה לנמק מדוע אי אפשר לבטל את החוק. במסגרת הדיון הקודם בעתירות בבג"ץ אמר שופט בית המשפט העליון, נועם סולברג: "המדינה מודה שהיה פגם רציני מאוד בחוק מיסוי דירה שלישית, אין ספק".

 

ח"כ מרב מיכאלי, אחת העותרות  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ מרב מיכאלי, אחת העותרות (צילום: גיל יוחנן)

 

בחודש אפריל הגישו הכנסת והמדינה את תגובותיהן לבג"ץ, בהן ביקשו מהשופטים שלא לבטל את החוק למרות השתלשלות הליכי החקיקה. בתשיעי במאי דן העליון בהרכב שופטים מורחב בעתירות נגד החוק. החוק, שנכנס לתוקף בחודש ינואר, קובע כי מי שמחזיק זכויות ביותר מ-2.5 דירות מגורים יצטרך לשלם מס על הדירה השלישית ומעלה - 1% משווי הדירה ועד תקרה בגובה של 18 אלף שקל בשנה. הדיון התקיים בעתירות השונות שהוגשו נגד החוק עם אישורו של חוק ההסדרים, בין השאר בטענה כי נפלו פגמים בהליך החקיקה. השופטים הציעו להחזיר את החוק לוועדת החקיקה.

 

נציגת המדינה, עו"ד שוש שמואלי, טענה במהלך הדיון כי "זה לא המקרה לביטול הליכי חקיקה". היא הוסיפה וציינה כי "גם במקרים חמורים יותר לא התערב בית המשפט בהליכי חקיקה". עו"ד שמואלי התייחסה גם לעובדה שחברי הכנסת קיבלו את השינויים בחקיקה לקראת המשך הליכי החקיקה רק שעתיים לפני הדיון.

"האם היתה להם אפשרות מעשית לעבור על החומר הזה?", תהתה השופטת אסתר חיות בדיון. הנשיאה מרים נאור הוסיפה: "גם אנחנו לפעמים צריכים לתת פסקי דין בחצות הליל, אבל זה כשהחרב מונחת על צוואר. מה קרה שזה מוכרח להיעשות בצורה כזו? זה הרי לא פיקוח נפש. למה הכנסת צריכה לשבת בלילות עד הבוקר? לחכות יום ראשון לא היה מספיק טוב?".

 

עו"ד שמואלי אמרה בהקשר זה: "ברור שדיון טוב ואידיאלי לא כך מתקיים. עדיף היה להעביר קודם, אבל האם לא ניתן היה לקיים דיון? לפעמים שינויים עולים בשעות שקדמו לדיון". הנשיאה נאור שאלה את שמואלי, "חברך העלה רעיון נכון וראוי לשיקול. מה עמדתכם?". עו"ד שמואלי ענתה: "עצם החלופות שמנסות לחזור אחורה הן שתיים. לחזור לאותו דיון זה כמו לבטל את החוק. כל מה שחסכנו הוא הדיון הראשון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
משה כחלון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים