שתף קטע נבחר

"לא רוצים רופא רועד או דמנטי": מהו גיל הפרישה הנכון לרופא?

האם בישראל, שבה לא נקבע גיל פרישה לרופאים וחלקם עובדים עד גיל 80 ויותר, ראוי לערוך מבחני כשירות ליכולותיהם הקוגניטיביות והגופניות, או להמשיך לתת להם "לפרוש בראש מורם כשהם מרגישים שהם מוכנים לכך", כמו שנהוג עד כה? מכתב של מומחים בארה"ב, שקוראים להנהיג מבחנים כאלו, מעלה את השאלה

צפו: ד"ר שיגיאקי הינוהרה היה הרופא המבוגר בעולם והמשיך לעבוד עד מותו בגיל 105 בחודש שעבר

 

 

האם אתם בוטחים ברופא קשיש? מומחים בארה"ב מתריעים כי מספר הרופאים הקשישים נמצא בעלייה מתמדת, אך הם אינם נדרשים לעבור מבדקי כשירות. גם בישראל שיעור הרופאים הקשישים בעלייה, ועל פי ההערכות אלפים מהם ממשיכים לעבוד, מבלי לעבור שום מבדק שמאשר את יכולותיהם הקוגניטיביות או המקצועיות.

 

במאמר חדש שפורסם בכתב העת JAMA של ההסתדרות הרפואית האמריקנית, מציינים המומחים כי במשך שנים רבות נותרה סוגיית הרופאים המזדקנים תחת עננה כבדה: גיל היציאה הרשמי לפנסיה הוא אמנם 65, אולם בפועל מרבית הרופאים ממשיכים לעבוד גם אחרי הגיל הזה, אם באופן פרטי או במסגרת ציבורית אחרת.

 

על פי הנתונים המוצגים במאמר החדש, מאז שנת 1975 מספר הרופאים בני 65 ומעלה בארה"ב עלה ביותר מ-375%, כשבשנת 2015 נמצא ש-23% מהרופאים הם בני 65 ויותר. על פי נתוני משרד הבריאות הישראלי, מתוך 18,626 רופאים מומחים רשומים בשנת 2014, 24% מתוכם היו בני 65 ומעלה. מחקרים מראים כי בטווח הגילאים 40 עד 75 שנים, היכולת הקוגניטיבית הממוצעת צונחת בשיעור של יותר מ-20%.

 

גם בישראל עולה מספרם של הרופאים הקשישים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם בישראל עולה מספרם של הרופאים הקשישים(צילום: shutterstock)

 

אף שברור שלזכותם של הרופאים הקשישים עומד הנסיון עתיר השנים ותפקודם במערכת הרפואית, הרי שאין להתכחש לכך שהגיל עושה את שלו ולראייה, מקצועות רבים הכרוכים באחריות על חיי אדם מחייבים את העובדים לעבור מבדקי כשירות, כמו למשל טייסים.

 

עם זאת, המחסור הכלל עולמי ברופאים, הבולט גם בארץ, עשוי לגבות מחיר יקר במערכת הרפואית, שכן על פי הערכות המומחים – חלק מהרופאים הקשישים לא יעברו את המבדקים בהצלחה. התוצאה תהיה ירידה במספר הרופאים, תורים ארוכים יותר בבתי החולים, בקהילה ובחדרי הניתוח, ואולי גם סיכון חיי אדם.

 

בסיכום המאמר, קראו המומחים לבנות מבחני הערכה קוגניטיבית ייחודיים וחסויים לרופאים. המומחים קוראים עוד לגופי בריאות ברחבי העולם לתת את הדעת לאוכלוסיית הרופאים המזדקנת, ולאמץ מדיניות שתבחן את כשירותם גם בגיל מבוגר.

 

 

אין תשובה משמעית בנוגע לגיל הפרישה הנכון

"היום יש נטייה בכל הארגונים להעלות את גיל הפרישה של הרופאים" אומר ל-ynet הפרופ' אבינועם רכס, יו"ר בית הדין של ההסתדרות הרפואית ומומחה לנוירולוגיה בבית החולים הדסה. "למשל, מאפשרים לרופא להמשיך בעבודה עד גיל 75 תחת אישור שנתי של ההנהלה.

 

"כשאוטו פון-ביסמרק בחר את גיל 65 כסמן הזקנה בשנת 1880, תוחלת החיים הממוצעת בגרמניה היתה 45. היום אנשים בגיל 45 עושים טריאתלון, ומגיעים לגיל 100 ויותר. כך שנשאלת השאלה – מהו גיל הפרישה הנכון? על כך אין תשובה חד משמעית" אומר פרופ' רכס.

 

"ברור שהמטופל מבקש לוודא שהרופא שלו הוא כשיר מבחינה קוגניטיבית ובריא מבחינה גופנית - כלומר שאינו דמנטי ואינו רועד. אבל מנגד אנחנו נמצאים בעידן בו תוחלת החיים עולה. בישראל ישנם רופאים בודדים בני 80 ומעלה שממשיכים לעבוד במקצועם, ומהידוע לנו הם שומרים על יכולתם הקוגניטיבית ויכולים לתרום לקהילה גם בגילם".

 

הקשישים היום יותר צעירים מהקשישים של פעם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקשישים היום יותר צעירים מהקשישים של פעם(צילום: shutterstock)

 

לדברי פרופ' רכס, הדרכים המקובלות לסינונם של רופאים קשישים שאינם כשירים לעבוד היא דרך המטופלים ואנשי הצוות: "משרד הבריאות יכול להקים ועדת אד-הוק בכל מקרה של תלונה ביכולת הכשירות של רופא, מטעם מטופל שמתלונן או אנשי צוות החושדים כי הרופא שעובד איתם אינו כשיר.

 

"אני חושב שדרך זו, של סינון טבעי, היא הדרך הנכונה והמכובדת להביא לפרישתו של רופא קשיש שממשיך לעבוד אך אינו מסוגל להמשיך לתפקד. עם זאת, מרבית הרופאים שאני מכיר יודעים את מגבלותיהם, וכשמגיע הרגע שבו יש לפרוש – הם עושים זאת בראש מורם. אנו מאמינים שהרופאים בישראל, שהקדישו את חייהם למען ריפוי והצלת חיים, לא יתעקשו להמשיך ולעבוד אם הדבר יפגע במטופליהם".

 

במשרד הבריאות לא מתכוונים לערוך מבחני כשירות לרופאים. מהמשרד נמסר בתגובה: "כיום אין מגבלת גיל לעבודת רופאים. במרבית המקרים גיל הפנסיה מגביל את העבודה במסגרות ציבוריות, אך הרופא יכול להמשיך לעבוד במסגרות פרטיות. לא ידוע לנו על מקום בו המדינה מגבילה את גיל העבודה של רופאים או מבצעת 'מבדקי כשירות', כך שנראה לנו שעוד רחוק היום בו תאומץ רגולציה בנושא".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מתי צריך לפרוש?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים