שתף קטע נבחר

היום לפני 129 שנה: הפג הראשון הוכנס לאינקובטור

התאריך הוא 7 בספטמבר 1888, והרופאים בבית החולים בניו יורק מכניסים תינוקת שרק נולדה במשקל 1.1 ק"ג, אל תוך מכשיר ששימש עד אז כמדגרה לביצי עופות נדירים. כך הגיע האינקובטור לעולם

היום לפני 129 שנה הוכנס התינוק הראשון לטיפול באינקובטור בבית חולים במדינת ניו יורק שבארצות הברית. הפגה, אידית' אלינור מק'לין, אשר שקלה 1.1 קילוגרמים בעת לידתה, הוכנסה לאינקובטור - חממית, בעברית. המכשיר שימש עד אותה עת כמדגרה לביצי עופות נדירים. האינקובטורים הראשונים חוממו באמצעות מים רותחים שמוקמו בתחתית המכשיר.

 

האינקובטורים משמשים כעריסה לתינוקות שנולדו בטרם עת או לתינוקות שעקב מחלה או מצב רפואי זקוקים למרחב סטרילי. האינקובטור מסייע לשמירה על טמפרטורה מיטבית עבור התינוקות הרכים ומרחיק זיהומים.

 

הטמפרטורה באינקובטור נקבעת על פי גודלו של הפג. מידת החום המיטבית עבור פגים שנולדו במשקל של עד קילוגרם למשל, יכולה להגיע ל-37 מעלות צלזיוס.

 

חוממו באמצעות מים רותחים. האינקובטרים הראשונים ( ) ( )
חוממו באמצעות מים רותחים. האינקובטרים הראשונים

 

שימוש נוסף של האינקובטורים הוא הזרמת חמצן לפגים במטרה לסייע להם לנשום בקלות רבה יותר. האינקובטורים המודרניים כוללים גם מוניטורים שמראים את לחץ הדם והדופק של היילוד, מיכשור אשר עוקב אחר פעילותו המוחית של התינוק, מספר הנשימות שלו בדקה ועוד.

 

למרות שעלותם לא הייתה יקרה, בתי חולים סירבו בהתחלה להשקיע בפיתוח ורכישת האינקובטורים בשל היעדר מוטיבציה להפנות משאבים בטיפול במה שכינו הרופאים כ"יילודים חלשים".

 

השימוש באינקובטורים הפך שכיח בבתי חולים רק בשנות ה-50 של המאה הקודמת. להתפתחות שיטות הטיפול ביילודים במשקל נמוך הייתה השפעה ניכרת על תמותת תינוקות – משנות ה-60 ועד שנות ה-80 סיכויי הישרדותו של תינוק שנולד מתחת לקילו וחצי זינקו מ-40 אחוזים ל-80 אחוזים.

 

שרידות הפגים הוכפלה. תינוק באינקובטור מודרני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שרידות הפגים הוכפלה. תינוק באינקובטור מודרני(צילום: shutterstock)

 

השימוש באינקובטורים בבתי חולים הפך לנפוץ בזכות הרופא הגרמני מרטין קוני. ד"ר קוני, שלאחר מותו, הועלה ספק אם כלל עבר הכשרה של רופא, קיים בין השנים 1896 לשנות ה-40 של המאה הקודמת תערוכות מסחריות בהם הוצגו למבקרים פגים באינקובטורים. מופעי התינוקות של ד"ר קוני הוצגו ברחבי העולם והמבקרים שילמו 25 סנט כדי לחזות בתינוקות הרכים.

 

האינקובטורים של ד"ר קוני היו בגובה של מטר וחצי והיו עשויים ממתכת וזכוכית. צינורות הזרימו מים חמים למכשיר ושמרו על הטמפרטורה הגבוהה בהם. צינורות אחרים הזרימו אוויר מחוץ למבנה לתוך האינקובטורים.

 

תשלום של 25 סנט למבקר. תינוקות פגים בתערוכה ( ) ( )
תשלום של 25 סנט למבקר. תינוקות פגים בתערוכה

 

ד"ר קוני לא גבה תשלום מהורי התינוקות בעבור הטיפול הרפואי בהם ועלות הטיפולים מומנה באמצעות תשלומי המבקרים. למרות שהרופא נחשב כפורץ דרך בהתוויית שיטות טיפול בתינוקות שנולדו בטרם עת, רופאים רבים האשימו את ד"ר קוני בניצול התינוקות והוריהם.

 

ד"ר קוני עצמו טען כי במהלך חייו הוא הציל כ-6,500 תינוקות. אחת "מתינוקיו של ד"ר קוני", קארול בויס שנולדה בשנת 1942 והוצגה בתערוכת תינוקות שקיים הרופא באטלנטיק סיטי שבארצות הברית, אמרה בראיון ל-BBC אחרי מותו כי "מרטין קוני היה אדם מופלא. הוא צריך לקבל הכרה בגין פועלו. הוא הציל אלפי תינוקות".

 

בת' אלן, שנולדה בברוקלין בשנת 1941 והוצגה בתערוכה בקוני איילנד אמרה לאחר מותו של ד"ר קוני כי "אף אחד אחר מלבד ד"ר קוני לא הציע שום עזרה כדי להציל אותי. בלעדיו לא הייתי שורדת".

 

לאחר שבית החולים של מדינת ניו יורק פתח מחלקה שטיפלה בפגים באמצעות אינקובטורים סגר ד"ר קוני, שכונה בזכות פועלו "ד"ר אינקובטור" את מופעי התינוקות שלו.

 

ד"ר קוני הלך לעולמו בשנת 1950 והוא בן 80.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים