שתף קטע נבחר

בעקבות גילוי חיידקי הסלמונלה: כך תימנעו מהידבקות

קניתם ביצים של "יש מעוף" שהתאריך עליהן הוא עד 20 באוקטובר? משרד הבריאות הורה לזרוק אותן לפח. הסיבה: חיידקי סלמונלה שהתגלו בלולים בצפון. למה חיידקי הסלמונלה מסוכנים ואיך ניתן להימנע?

 

 

אחרי הקורנפלקס והטחינה — עכשיו סלמונלה בביצים: אישה כבת 50 תושבת הצפון מאושפזת במצב קשה מאוד לאחר שככל הנראה נדבקה בסלמונלה. עם זאת, עדיין לא ברור אם נדבקה מאכילת ביצים מזוהמות.

 

האישה הגיעה לבית־החולים רמב"ם לפני כעשרה ימים ואושפזה במחלקה לטיפול נמרץ. מבית־החולים נמסר כי היא לקתה בזיהום שמקורו במזון, אולם לא ברור שמדובר בביצים נגועות.

 

הידיעה על מצבה של האישה הגיעה בשעה שמשרדי החקלאות והבריאות עסוקים בהשמדתן של כ־11 מיליון ביצים מלולי הטלה בצפון שהתגלו בהם חיידקי סלמונלה מזן אנטריטידיס. מדובר בביצים שמשווקות תחת השם "יש מעוף", והציבור נקרא שלא לצרוך ביצים ממשווק זה, שהתאריך האחרון לשימוש המוטבע עליהן הוא עד 20.10. את הביצים החשודות יש לזרוק לפח ולא להחזיר לרשתות השיווק.

 

הבדיקה בלולים התבצעה לאחר שלפני שלושה חודשים נמצאה עלייה בשכיחות חיידק הסלמונלה בישראל. במקביל הגיעו דיווחים מאירופה על עלייה בשכיחות החיידק גם שם, ושככל הנראה מקורו בביצים שיובאו מפולין.

 

בישראל הניחו שגם אצלנו מקור הזיהום הוא בביצים והורו על בדיקה מקיפה בלולים. יצוין כי אין זו הפעם הראשונה שנמצא חשד לסלמונלה בלולים ברחבי הארץ, אבל זו הפעם הראשונה שצרכנים התבקשו להשמיד ביצים שקנו ברשתות השיווק. במשרד החקלאות הרגיעו כי מדובר בכמות של 11 מיליון ביצים שיצאו לשווקים ברחבי הארץ, המהוות אחוז זעום בלבד משוק שמגלגל יותר מ־2 מיליארד ביצים בשנה.

 

הביצים הנגועות בסלמונלה ()
הביצים הנגועות בסלמונלה

 

הידיעה על חיידקי סלמונלה בביצים גרמה לתבהלה בקרב צרכנים, שמיהרו להעלות לפייסבוק תמונות של הביצים החשודות כנגועות. בין אלה שקראו את הפוסטים הייתה גם ציפי קוזוכוביץ' (27) מהיישוב תקוע בגוש עציון, אמא לשלושה ילדים הנמצאת בהיריון רביעי, שנדהמה לגלות שהביצים שמהן הכינה חביתה לילדיה עשויות להיות נגועות בסלמונלה.

 

"כשבדקתי במקרר וראיתי שהביצים שיש לנו בבית הן של 'יש מעוף' חשכו עיניי", סיפרה. "אני לא אכלתי מהביצים אבל ילדיי בהחלט כן, וכבר בצהריים בני חזר מהגן מתפתל מכאבי בטן ומשלשל. אומנם הוא אכל חביתה ולא ביצה עין אבל אני מודאגת שיש קשר. איך בכלל קורה דבר כזה? אני בהיריון ומזל שלא אכלתי מהביצים האלה".

 

מ"יש מעוף" נמסר כי "החשד נמצא בבדיקה שהתקיימה בסביבת המשק אך לא בביצים או בעופות. החברה נוקטת משנה זהירות ופועלת על פי ההנחיות של משרדי הבריאות והחקלאות ובתיאום מלא עם השירותים הווטרינריים. החברה חרטה על דגלה את עקרון בריאות הציבור ותמשיך לעשות כן גם בעתיד".

 

ממשרד הבריאות נמסר כי "עם גילוי תוצאות בדיקות המעבדה עצרנו מיידית את שיווק הביצים מתחנת המיון. מספר הביצים החשודות כנגועות מהלול האמור מהווה פחות מאחוז מסך הביצים המשווקות בארץ".

 

ממשרד החקלאות נמסר: "סלמונלה הוא חיידק שכיח בעולם, ומדינת ישראל עושה מאמצים כדי למזער את הימצאותו. במסגרת התוכנית לניטור סלמונלה בלולי הטלה נבדקו כבר 60% ממשקי המטילות, ונמצא כי שכיחות הסלמונלה מזן האנטריטידיס עומדת על פחות מ־3%, שיעור הקטן מאחוז הימצאות זן זה במדינות אירופה".

  

 

איך מטפלים, איך נמנעים

 

מהו חיידק הסלמונלה?

סלמונלה הוא חיידק צואתי עם כ־2,000 תת־זנים, אשר 10% מהם מסוכנים לאדם ועלולים לגרום לפגיעה במערכת העיכול ובמקרים נדירים גם למחלה שעלולה להיות קטלנית.

 

מהם סימני המחלה?

החיידק גורם לחום גבוה, לשלשולים, לכאבי בטן, לבחילות ולהקאות. במקרים נדירים מאוד עלול לחדור גם למחזור הדם ולגרום לזיהום קשה ואפילו למוות.

 

בתוך כמה זמן רואים סימני מחלה?

החיידק מתרבה בקצב איטי, ולכן הסימפטומים יופיעו לרוב בתוך 4-3 ימים מההדבקה.

 

אכלתי ביצה החשודה כנגועה בסלמונלה ואני משלשל. מה לעשות?

ברוב המקרים לא נהוג לטפל באנשים בריאים, וההמלצה היא רק לשמור על היגיינה ולהקפיד לרחוץ ידיים ביציאה מהשירותים. אצל תינוקות מתחת לגיל שנה, קשישים או מי שסובל ממחלות של דיכוי מערכת החיסון נהוג לטפל באנטיביוטיקה כדי להילחם בזיהום.

 

איך צריך לאחסן את הביצים בבית?

יש לאחסן ביצים במקרר, ורצוי להשאירן באריזתן המקורית שמגינה מפני אובדן נוזלים, ספיחת ריחות והתייבשות. אין להשתמש בביצים שבורות, סדוקות או מלוכלכות.

 

איך נימנע מרכישת ביצים עם סלמונלה?

יש לקנות ביצים רק במקומות מורשים ורצוי לא לקנות ביצים שאינן מאוחסנות במדפים מקוררים. יש להקפיד לקנות ביצים באריזות סגורות מכל צידיהן, ויש להקפיד שעל הביצים יופיע שם המשווק, תאריך אחרון לשיווק ותאריך אחרון לשימוש במקרר.

 

איך נימנע מסלמונלה במזון?

קודם כל לא שוטפים ביצים. השטיפה גורמת להעברת חיידקים לתוך הביצה. את הקליפות יש לזרוק לאשפה מיד לאחר שבירת הביצה ולא להשאירן על משטח העבודה, ויש לנקות היטב את המשטח שעליו הונחו הביצים.

 

יש לאכול את הביצים רק אחרי בישול מלא, טיגון או אפייה (הבישול משמיד את החיידקים), ולהימנע כליל מאכילת ביצי עין, ביצה רכה או ביצה שיש בה אזורים נוזליים, וכן מאכילת מזון המכיל ביצים לא מבושלות.



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נזקים של הידבקות בסלמונלה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים