שתף קטע נבחר

סקר חושף: 37% סירבו ליטול תרופה בגלל מידע ברשת

סקר חדש מגלה עד כמה ד"ר גוגל משפיע על ההחלטות הרפואיות שלנו: 90% מאיתנו מחפשים מידע רפואי ברשת, 36% החליפו רופא בעקבות מידע ברשת ו-37% סירבו ליטול תרופה שהרופא שלהם רשם רק בגלל מידע שיגלו עליה ברשת

עד כמה אנחנו נוהגים להתייעץ עם ד"ר גוגל בעניינים רפואיים? לפי סקר שנערך בקרב 500 נשאלים מסתבר שבאופן נרחב ביותר.

 

יותר מ-90 אחוזים מהמשתתפים בסקר השיבו כי הם נוהגים לחפש מידע רפואי באינטרנט. יותר מ-70 אחוזים מהנשאלים הודו כי הם קוראים על מידע רפואי באינטרנט לפני הביקור אצל הרופא. אחוז דומה מהאנשים גם מחפשים מידע רפואי ברשת לאחר הביקור במרפאה ולפני נטילת תרופה.

 

הסקר, שנערך לקראת כנס במכללה האקדמית לישראל ברמת גן בנושא רפואה בעידן הרשתות החברתיות שיייערך ביום חמישי הבא, מצא גם כי 89% מהאנשים קוראים על מידע רפואי ברשת בעקבות הופעת תסמינים.

 

להתייעצות עם ד"ר גוגל ישנן גם השלכות – 36% מהנשאלים בסקר הודו כי הם החליפו רופא בעקבות מידע שקראו באינטרנט. 37% מהם השיבו כי הם סירבו ליטול תרופה שניתנה להם בעקבות מידע שגילו ברשת. עשרה אחוזים מהמשתתפים החליטו שלא לחסן את ילדיהם בעקבות מידע רפואי שקראו באינטרנט.

 

יותר ממחצית מהנשאלים נוהג לשתף את הרופאים שלהם במידע שליקטו ברשת.

 

אקדמאיים מושפעים יותר מהמידע באינטרט (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אקדמאיים מושפעים יותר מהמידע באינטרט(צילום: shutterstock)

 

מי נעזר יותר בד"ר גוגל?

ומי נוהג להתייעץ יותר עם ד"ר גוגל? על פי תוצאות הסקר נשים מחפשות מידע רפואי ברשת יותר מגברים. 76% מהנשים שהשתתפו בסקר השיבו כי הן בודקות באינטרנט לפני ביקור אצל רופא לעומת 65% מהגברים. יותר מ-80% מהנשאלות ענו כי הן קוראות על מידע רפואי לפני נטילת תרופה לעומת 61% מהנשאלים.

 

נשים, כך עולה מהסקר, גם נוטות להישמע יותר לד"ר גוגל מגברים – 43% מהמשתתפות בסקר השיבו כי הן סירבו ליטול תרופה בעקבות מידע שקיבלו באינטרנט לעומת 30% מהגברים.

 

גם אקדמאים מושפעים יותר מהמידע שמצאו ברשת – כ-41% מבעלי ההשכלה האקדמאית שהשתתפו בסקר הודו כי הם החליפו רופא בעקבות מידע שמצאו ברשת לעומת 28% מבעלי ההשכלה התיכונית.

 

האתרים הפופולאריים לחיפוש מידע רפואי באינטרנט הם אתרי קופות החולים ואתר משרד הבריאות. 64% מהנשאלים השיבו כי הם יעדיפו לחפש מידע רפואי באתרי קופות החולים וכ-46% מהמשתתפים השיבו כי הם יעדיפו לפנות לאתר משרד הבריאות במטרה למצוא מידע רפואי. 42% מהנשאלים קוראים על אודות מידע רפואי בויקיפדיה ורק 19% יחפשו מידע רפואי בפייסבוק.

 

השוואת תוצאות הסקר למחקר שנערך לפני כשבע שנים בנושא מצביעה בבירור על התרחבות התופעה - מהמחקר שנערך לפני שבע שנים באוניברסיטת חיפה עולה כי רק עשרה אחוזים מהנשאלים החליפו רופא בעקבות מידע רפואי שמצאו באינטרנט ורק 65% מהמשתתפים הודה כי הוא חיפש מידע רפואי ברשת.

 

ד"ר גוגל טועה ב-66% מהמקרים

מחקר שנערך בנושא אבחנות רפואיות באינטרנט בבית הספר לרפואה בבוסטון בשנה שעברה גילה כי לחיפוש מידע רופאי ברשת עללות להיות השלכות הרסניות - החוקרים בחנו 30 סיפורי מקרה רפואיים ומצאו כי הרופאים איבחנו נכון את המחלות ב-72% מהמקרים. לעומת זאת, שיעור האבחנות הנכונות שנעשו באמצעות אתרי האינטרנט והאפליקציות הרפואיות עמד על 34% בלבד.

 

נשיא המכללה, פרופ' אהוד קוקיה, אמר בעקבות התוצאות כי "הסקר משקף את תהליך הדמוקרטיזציה של המידע הרפואי שהיה עד כה נחלתו של הרופא כמעט בלבד. לא עוד. המידע יצא מהחושך לאור. החולים אינם מגיעים עוד לרופא חסרי ידע. הם מגיעים מוכנים, מצוידים במידע, ומנהלים עם הרופא דיאלוג, בו גם להם יש מה לומר. הנגישות למידע שינתה את היחסים בין החולה לרופא מקצה לקצה, וכן שינתה דברים רבים נוספים עליהם נדון בכנס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
90% מהאנשים נעזרים באניטרנט לחיפוש מידע רפואי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים