שתף קטע נבחר

המרכז לפיתוח נשק להשמדה המונית שהורחב משמעותית. זה היעד שהותקף בסוריה

רק בכירי משטר אסד בעלי גישה לאתרי הפיתוח של המרכז למחקרים מדעיים (CERS) המפתח נשק כימי וביולוגי שאחד מהם כנראה הותקף בלילה. לפי בלוג מודיעין, האתר שהותקף עבר הרחבה משמעותית בשנתיים האחרונות שכללה סככות להוצאת משלוחים. התקיפה והאיתות לרוסיה, לסוריה ולחיזבאללה

 

 

צבא סוריה כבר מפנה אצבע מאשימה כלפי ישראל באחריות על תקיפת מתקן פיתוח של המרכז למחקריים מדעיים (CERS) של משטר אסד. זו לא הפעם הראשונה שמיוחסת לישראל תקיפה של מתקן פיתוח השייך למרכז, שהיה גם אחראי לבניית הכור הסורי שהושמד, לפי פרסומים זרים, על-ידי ישראל בשנת 2007.

 

בדיקה של בלוג המודיעין "אינטלי טיימס" ביולי השנה, בעקבות פרסום באתר "זמאן אל וואסל" של האופוזיציה הסורית, העלתה כי מדובר במתחם צבאי באזור מאסייף שבמחוז חמה שהיה מוכר עד היום כאחד מאתרי הנשק הכימי המשמש לצורכי אחסון פצצות כימיות פגות תוקף ולוגיסטיקה. המתחם עלה לכותרות במסגרת תחקיר עיתונאי גרמני מהימן כבר בשנת 2012, שלפיו שימש את המכון למחקרים מדעיים של סוריה גם לצורך אחסון והטמנה של חומרים לא קונבנציונאליים כמו תוצרי אורניום שנאספו או נותרו לסורים לאחר תקיפת הכור הגרעיני שניסתה סוריה להקים בדיר א-זור.

המתקן במאסייף  (צילום: "אינטלי טיימס") (צילום:
המתקן במאסייף (צילום: "אינטלי טיימס")
 
 (צילום: "אינטלי טיימס") (צילום:
(צילום: "אינטלי טיימס")


בשנתיים האחרונות נצפתה באתר הרחבה משמעותית של בניית משרדים, מתקני אחסון מאווררים וסככות והמיועדות בדרך כלל לקליטה והוצאת משלוחים. כל אלו נבנו בוואדי מבודד ושמור בצלו של רכס ההרי לצד שטחי מטמנות של חומרים מסוכנים. האזור נחשב מבודד ומגודר וממוקם במרחב המרכז מתקני צבא ומתקנים תעשייתיים. 

 

פרשננו רון בן ישי מוסיף כי התקיפה המיוחסת לישראל, לפי מקורות זרים, הייתה מכוונת לסכל פיזית הקמת תשתית ייצור משותפת לאיראנים ולסוריה של נשק מדויק שחלקו מיועד גם לחיזבאללה. התקיפה גם נועדה לאותת לסורים ולחיזבאללה שישראל לא תשלים עם השתקעות והתבססות איראנית ביטחונית וכלכלית בסוריה.

 

המרכז הגדול של CERS בא-ספיר נכבש על-ידי דאעש לפני כמה שנים, וכתוצאה מכך עבר לפי דיווחים הייצור למפעלים בפריפריה, כמו המפעל ליד חמה שהופצץ הלילה. רק לאחרונה המתקן בא-ספיר נכבש מחדש על-ידי המשטר הסורי.

 

 (צילום: "אינטלי טיימס") (צילום:
(צילום: "אינטלי טיימס")

למורדים בסוריה יש עניין להדגיש את הנשק הכימי והנשק להשמדה המונית, אבל נראה שמבחינת ישראל זה לא העניין. מטרתו של המפעל היא ייצור מתוחכם, מדויק, כולל גם נשק כימי וביולוגי. ניתן לכנותו למעשה "רפאל הסורי".

 

האיראנים מעורבים עמוק בעבודת CERS, עוד לפני שדובר בישראל על החשש ממפעלים לייצור נשק מדויק. הם העניקו לסורים ידע וקנו עבורם ידע מצפון קוריאה.

 

התקיפה היום נראית קשורה מאוד לעניין האיראני. אם אכן עשתה זו ישראל כפי שמייחס לה המשטר הסורי, התקיפה נועדה גם להשיג מטרה מבצעית, וגם להעביר מסר לסורים ולרוסים - אנחנו רציניים. המסר, אולי גם לארצות הברית בהקשר של הסדר כולל בסוריה: אמרנו שלא נאפשר לאיראנים להקים תשתיות של ייצור ופיתוח אמצעי לחימה בסוריה, וגם לא תשתיות כלכליות, ואנחנו עומדים מאחורי האמירה. 

מטרת המרכז, שהוקם בשנת 1971, הייתה לפתח נשק כימי וביולוגי. ככל הידוע הטילים יוצרו באמצעות מידע שהועבר מצפון קוריאה ומאיראן. לפני פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה בשנת 2011 נטען כי המרכז הפעיל לפחות ארבעה מפעלי ייצור באזורים שונים ברחבי סוריה, בהם בלטקיה, שניים בחמה כולל המתקן במסאייף שהותקף הלילה (ה') ובדמשק, שלפי התקשורת הערבית הותקף גם כן על-ידי ישראל בינואר האחרון. ברשת BBC דווח בעבר כי המרכז מפעיל עוד מתקני אחסון והפצה של אמצעי הלחימה ב-50 ערים ועיירות ברחבי סוריה.

 

הבכירים ביותר במשטר הסורי הם היחידים שמקבלים גישה למתקני המרכז, בהם הנשיא בשאר אסד עצמו ובכירי משטרו מהעדה העלאווית בלבד. לפי גורמי מודיעין בעולם, CERS מוגדר כלב ליבה של הניסיון והמאמץ הסורי לפתח נשק להשמדה המונית.

 

הכור הסורי לפני ההפצצה (צילום: ISIS Online) (צילום: ISIS Online)
הכור הסורי לפני ההפצצה(צילום: ISIS Online)

הכור הסורי אחרי ההפצצה (צילום: ISIS Online) (צילום: ISIS Online)
הכור הסורי אחרי ההפצצה(צילום: ISIS Online)

המרכז למחקרים מדעיים אחראי לפיתוח של נשק כימי מסוכן בדמות הגזים סארין, VX וחרדל. האו"ם הציג הוכחות רק בחודש שעבר כי נעשה שימוש בגז סארין נגד אזרחים סורים בח'אן שייחון בחודש אפריל השנה. במתקפה נהרגו יותר מ-1,400 סורים, בהם 400 ילדים, והקהילה הבינלאומית הטילה את האחריות על המשטר הסורי. אותו גז סארין, כך לפי הערכות המודיעין, יצא מאחד ממתקני מרכז הפיתוח.

המראות מהתקיפה הלילה ()
המראות מהתקיפה הלילה

ילד שנפגע במתקפה הכימית בח'אן שייחון בחודש אפריל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ילד שנפגע במתקפה הכימית בח'אן שייחון בחודש אפריל(צילום: EPA)

 

מומחה במרכז ללוחמה בטרור וחבר במועצה למדיניות חוץ בוושינגטון טען כי הפעולות של CERS הובילו לכך שסוריה היא בעלת הארסנל הכימי והביולוגי הגדול ביותר באזור המזרח התיכון. עדיין לא ברור כמה נותר מהארסנל של אסד לאחר שהאו"ם פעל להוצאת הנשק הכימי מהשטח הסורי. למרות פעולת האו"ם, דווח על מתקפות כימיות נגד אזרחים סורים לאחריה.

 

המומחה מסביר בדברים שכתב לרשת "אל-ערבייה" כי מאז 2007 תקפה ישראל לפחות ארבע פעמים מתקנים של המרכז הסורי. מלבד התקיפה הלילה, ביצעו מטוסים ישראליים הפצצה, לפי פרסומים זרים, של מתקני CERS בינואר האחרון בדמשק ובמאי בג'ומראייה.

 

ב-24 באפריל השנה הטיל משרד האוצר האמריקני סנקציות נגד 271 מעובדי המרכז הסורי למחקרים מדעיים בעקבות התקיפה הכימית בח'אן שייחון. "עובדים אלה מומחים בכימיה ופועלים לטובת תוכנית הנשק הכימי של אסד משנת 2012 לפחות", נכתב בהודעת משרד האוצר האמריקני.

 

בתוך כך, בעקבות התרגיל הצה"לי בצפון השטח האווירי כשישה קילומטרים מגבול ישראל-סוריה, ושלושה קילומטרים מגבול ישראל-לבנון, נסגר לטיסות החל מהיום ועד לתחילת השבוע הבא. ההחלטה פורסמה בצהריים על ידי מודיעין טייס ברשות שדות התעופה שהונחה על ידי גורמי הביטחון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: "אינטלי טיימס"
המתקן שהותקף
צילום: "אינטלי טיימס"
מומלצים