שתף קטע נבחר

מחקר מצא: הזמנים הטובים ביותר לאכול ולא להשמין

חוקרים אמריקנים מצאו כי אכילה בשעות שקודמות לשכיבה לישון, כאשר רמות ההורמון מלטונין, "הורמון השינה", מגיעות לשיא, תורמת להשמנת יתר, ללא קשר לשעה ביממה שעליה מצביע השעון. "תזמון האכילה ביחס לשעון הביולוגי האינדיווידואלי לכל אדם משפיע על המשקל והבריאות יותר מאשר השעה ביממה שבה אוכלים", אומרים החוקרים

רוצים לשלוט במשקל שלכם? אולי אתם צריכים סופר ביסים. לצפייה: 

 

כמה זמן לפני שאתם שוכבים לישון אתם אוכלים? התשובה עשויה להשפיע על המשקל שלכם: חוקרים אמריקנים מצאו קשר בין השעון הביולוגי שלנו לבין הסיכון לעלייה במשקל. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת האמריקני לתזונה.

 

עלייה במשקל והשמנת יתר כבר תוארו כמגפות בעולם המערבי. מחקרים קודמים הראו קשר בין דיאטה לא מאוזנת לבין עלייה במשקל ושומן גוף גבוה, ואכילה בסוף היום תוארה גם היא כגורם סיכון לעלייה במשקל. אבל ההשפעה המדויקת של השעון הביולוגי האינדווידואלי של אדם, ללא קשר למועד צריכת המזון במהלך היממה, על ההשמנה, עוד לא נבדקה לעומק.

 

במחקר החדש ביקשו חוקרי המרכז הרפואי בריגהם בארצות הברית לבדוק את הקשר בין שומן הגוף ומדד ה-BMI, ואת תזמון האכילה, לבין "השעון הפנימי" של כל אחד מאיתנו. זוהי למעשה הפעם הראשונה שבה נבדק גורם תזמון הארוחות כגורם להשמנה בהקשר של מנגנון יצירת המלטונין - ההורמון שמכוון את השינה.

 

מתי המלטונין נכנס לפעולה? זו השעה שבה כדאי להפסיק לאכול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתי המלטונין נכנס לפעולה? זו השעה שבה כדאי להפסיק לאכול(צילום: shutterstock)

"מצאנו שהתזמון שבו נצרך המזון ביחס לתזמון עליית המלטונין בגוף, שמסמלת את תחילת הלילה הביולוגי של האדם, קשורה לאחוז שומן גבוה בגוף ומדד BMI גבוה, ואיננה קשורה לשעה ביממה, לכמות או לאופן שבו המזון נצרך", ציין ד"ר אנדרו וו. מקהיל, מראשי החוקרים. "הממצאים מצביעים על כך שתזמון צריכת הקלוריות ביחס לשעון הביולוגי האינדיווידואלי לכל אדם עשוי להיות בעל השפעה מכרעת יותר על המשקל והבריאות של אדם מאשר לשעה ביממה בה נצרך המזון".

 

החוקרים ניתחו נתונים שנאספו מ-110 משתתפים צעירים בגילאי 18 ומעלה, שנרשמו למחקר תצפיתי בן 30 יום. המשתתפים תיעדו את זמני השינה וזמני צריכת הארוחות היומיות. יישום בטלפון הנייד סייע להם לתעד את צריכת המזון במשך שבעה ימים רצופים. במשך לילה אחד נבדקו הנחקרים במרכז הרפואי בריגהם כדי לבדוק את תזמון הופעת ההורמון מלטונין, מחזור השינה שלהם והרכב גופם.

 

החוקרים מצאו שאנשים עם אחוזי שומן גבוהים צרכו את רוב הקלוריות שלהם זמן קצר לפני השינה, כאשר רמות המלטונין הגיעו לשיא, בהשוואה לאלה בעלי אחוז נמוך יותר של שומן גוף. החוקרים מציינים כי הם לא הצליחו לזהות קשר בין שעת צריכת המזון, כמות הקלוריות, הרכב הארוחה או משך השינה.

 

השעון הביולוגי הפנימי של כל אחד מכוון קצת אחרת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השעון הביולוגי הפנימי של כל אחד מכוון קצת אחרת(צילום: shutterstock)

מסקנת החוקרים הייתה שתוצאות המחקר מעידות על כך שצריכת מזון בשעות שקודמות לשכיבה לישון (אצל כל אדם זו יכולה להיות שעה אחרת, למשל - עובדים במשמרות שהולכים לישון בבוקר), כאשר מפרידים אותה מגורמים מסורתיים להשמנה כגון כמות המזון הנאכלת והרכבו או רמת הפעילות הגופנית, משחקת תפקיד חשוב בהרכב הגוף ובאחוזי השומן שבו.

 

מגפת ההשמנה - קטלנית למבוגרים וילדים

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, 2.8 מיליון מבוגרים מתים מדי שנה בעולם כתוצאה מעודף משקל או מהשמנת יתר. אלה לא כוללים את מיליון החולים בסוכרת, במחלות לב וסרטן, מחלות המיוחסות אף הן להשמנה. מעל 40 מיליון ילדים בעולם מתחת לגיל חמש נחשבים כסובלים מהשמנת יתר.

 

על פי מדד ההשמנה העולמי מדורגים תושבי האי נאורו שבמיקרונזיה בראש הטבלה, עם שיעור השמנה של מעל 93%. אחריהם איי קוק, הסמוכים לניו זילנד, עם 91%. ארצות הברית, שהובילה את הטבלה עד לפני מספר שנים, מדורגת במקום התשיעי, עם קצת יותר מ-73% השמנה.

 

ישראל מדורגת במקום ה-38 בטבלה, קצת אחרי אוסטרליה ובריטניה. את הטבלה חותמות מדינות עולם שלישי ובהן הודו, אפגניסטן, נפאל ובנגלדש, בהן שורר עוני קשה, המוביל לרעב ולתת תזונה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא רק כמה אוכלים, גם מתי. השמנה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים