שתף קטע נבחר

פוארטו ריקו מוכת ההוריקנים מתחננת לעזרה: "גם לנו מגיע יחס שווה"

האי הקריבי שנמצא תחת חסות אמריקנית כמעט ונחרב בסופות ההוריקן האחרונות שפקדו אותו בחודש האחרון. המושל רוסלו מתחנן להסרת המגבלה על ספינות זרות באזור כדי להגביר את קצב הגעת הסיוע. תושבת הבירה סן חואן: "לאן מגיע הסיוע שהם שולחים? למה עדיין לא קיבלתי כלום?". ישראלים הגיעו לסייע

  

 

שבוע אחרי שהוריקן "מריה" הפך את פוארטו ריקו, טריטוריה אמריקנית בקריביים, לעיי חורבות - התושבים זועמים על הסיוע המועט שמגיע לאי לאט מדי לטענתם. הרשויות המקומיות מנסות ללחוץ על הממשל האמריקני להסיר את המגבלה על תנועת ספינות זרות בין הנמלים, כדי להגביר את קצב הגעת הסיוע. על אף שרשויות החירום והצבא האמריקני שלחו סיוע נרחב, חלק נכבד מ-3.4 מיליון תושבי האי זועמים על הפסקות החשמל הממושכות, המחסור במי שתייה ובציוד בסיסי נוסף.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בארגוני הרפואה הביעו חשש מהתפרצות של מגיפות ומפגיעה קשה בבריאות הציבור בשל הנזק למקורות המים והביוב. משרד התקשורת האמריקני אמר הלילה (יום ה') כי יותר מ-91 אחוזים ממתקני התקשורת הסלולרית יצאו מכלל שימוש, וכי הדבר מערים קשיים על צוותי ההצלה לתאם את הגעת הסיוע לאזורים הפגועים.

 

סופת ההוריקן "מריה" הייתה העוצמתית ביותר שפגעה בפוארטו ריקו ב-90 השנים האחרונות. יותר מ-16 בני אדם קיפחו את חייהם במהלך השבוע שעבר, ומאות אלפים ללא קורת גג אחרי שהסופה החריבה את בתיהם, הרסה את תשתיות החשמל והביאה לשיטפונות קשים ברחבי האי. המושל ריקרדו רוסלו אמר כי "מדובר באסון טבע חסר תקדים".

 

תושב פוארטו ריקו מרוקן את ביתו ממים (צילום: AP) (צילום: AP)
תושב פוארטו ריקו מרוקן את ביתו ממים(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

המושל רוסלו הרעיף שבחים על הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, ודאג להגן בכל הזדמנות על הממשל נגד הביקורות שנשמעו אודות ההתעלמות מהתושבים והסיוע שמגיע לאט מדי לטענתם. רוסלו פנה אתמול לממשל בוושינגטון בבקשה להסיר את המגבלה שמאפשרת רק לספינות אמריקניות להעביר ציוד בין הנמלים במדינה.

 

פוארטו ריקו מוצפת (צילום: AP) (צילום: AP)
פוארטו ריקו מוצפת(צילום: AP)
יאכטות שהתעופפו ליבשה בעקבות הרוחות העזות (צילום: AP) (צילום: AP)
יאכטות שהתעופפו ליבשה בעקבות הרוחות העזות(צילום: AP)

 

"גם אנחנו אזרחים אמריקנים, מגיע לנו יחס שווה"

התושבים הנואשים נאלצים להמתין במשך שעות ארוכות להגעת משלוחי הדלק לטובת הפעלת הגנרטורים ומילוי מכלי הדלק ברכביהם. גם משאיות המים שמצליחות לצלוח את הכבישים המשובשים כפרים נתקלות בהמון שמתנפל על בקבוקי ומכלי המים.

 

"אני בטוח שאפשר להתאמץ יותר", אמר חואן קרוז, תושב העיירה קאנובנס שנמצאת כ-25 קילומטרים מהבירה סן חואן. קרוז הוא רק אחד ממאות התושבים שהתגודדו עם כלי קיבול שונים מסביב למכלית מים שהגיעה לעיירה. "זאת הפעם הראשונה שתושבי השכונה מקבלים אספקת מים מאז ההוריקן. גם אנחנו אזרחים אמריקנים, מגיע לנו לקבל יחס שווה כמו שמקבלים בשטח ארה"ב", אמר קרוז.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ג'וסלין ולאסקז, תושבת הבירה גם טוענת שהסיוע מגיע לאט מדי. "הם אומרים שהסיוע מגיע מארה"ב. אני לא מבינה למי הם מחלקים את הסיוע אם אני עדיין לא קיבלתי כלום? אף אחד לא הקיש בדלת שלי והציע לי אורז".

 

הסוכנות הפדרלית לניהול מצבי חירום הודיעה כי יותר מ-4.4 מיליון ארוחות הגיעו לאי, וכ-6.5 מיליון ליטר מים הועברו לפוארטו ריקו, ולאיי הבתולה האמריקניים מאז הוריקן "מריה". הקולונל מייקל וייל מחיל האוויר האמריקני שהוצב באי אחרי הסופה אמר כי יותר מכול הוא מודאג מרמת הייאוש של התושבים שעלולה לעלות אם אספקת הדלק לא תשוב לסדרה בשבועות הקרובים.

 

משרד ההגנה האמריקני הודיע כי ספינת חיל הים תצא לפוארטו ריקו ביום שישי לטובת סיוע רפואי. הספינה נושאת על סיפונה כ-1,000 מיטות חולים, 12 חדרי ניתוח, יחד עם אחת מיחידות הטראומה הגדולות בארה"ב. הספינה צפויה להגיע לאי הקריבי במהלך השבוע הבא בשל הזמן שלוקח להעמיס את כל הציוד עליה.

 

בוושינגטון סירבו להיענות לפנייה של רוסלו וטענו כי יש מספיק ספינות אמריקניות שיכולות להעביר ציוד לפוארטו ריקו, אך טראמפ רמז כי הוא שוקל בכל זאת לאשר את הבקשה. הנשיא אמר לכתבי הבית הלבן: "יש הרבה מאוד אנשים שעובדים בספנות שלא מעוניינים בהסרת המגבלה. יש לנו המון ספינות באזור".

 

פוארטו ריקו מקבלת את אספקת הדלק בשגרה דרך הים, אך כאמור נתקלה במחסור חמור לאחר שאחד מהנמלים הגדולים בארה"ב אינו פעיל, ונמל גדול נוסף עובד רק בשעות היום. המושל רוסלו אמר לרשת CNN כי הוא וחברי קונגרס משתי המפלגות תמכו בהסרת המגבלות כבר אחרי הוריקן "אירמה".

 

מנהיגי המפלגה הרפובליקנית אמרו כי הם מוכנים להגדיל את תקציבי הסיוע, וכי הם ממתינים לבקשה מסודרת מהבית הלבן. הממשל העביר 5 מיליארד דולר לקרן סיוע עבור שיקום הנזקים, והקונגרס אישר תקציב נוסף של 7 מיליארד דולר שיועבר רק ב-1 באוקטובר.

 

הסיוע הישראלי

80 מתנדבי ארגון הסיוע ההומניטארי הישראלי IsraAID מספקים בימים אלה סיוע הומניטרי במקביל בשש זירות של אסונות טבע בעולם: מכסיקו, פלורידה, יוסטון, נפאל, סיירה ליאון והחל מהלילה גם בפאורטו ריקו.

המתנדבים הישראלים בפעולה (צילום: ישראייד) (צילום: ישראייד)
המתנדבים הישראלים בפעולה(צילום: ישראייד)

 (צילום: ישראייד) (צילום: ישראייד)
(צילום: ישראייד)

 (צילום: ישראייד) (צילום: ישראייד)
(צילום: ישראייד)

 (צילום: ישראייד) (צילום: ישראייד)
(צילום: ישראייד)

הארגון שלח צוותי סיוע לטקסס, פלורידה ופוארטו ריקו לאחר שההוריקנים אירמה ומריה גרמו להרס באיים הקריביים ובדרום פלורידה. צוות נוסף יצא למכסיקו שנפגעה ברעש האדמה. בנוסף, צוותי חירום עדיין פועלים ללא הרף לסייע לקורבנות השטפונות בנפאל ומפולות הבוץ בסיירה לאון.

 

לפוארטו ריקו הגיע צוות המתנדבים לאחר שחודשה חלקית הגישה לאי והיה מארגוני הסיוע הבינלאומיים הראשונים שהגיעו ונתקל בהרס רב. נבונאל גליק, מנכ"ל שותף בישראייד, אמר: "ההתמודדות עם שישה אסונות עוקבים, תוך המשך הפעלתן של תוכניות ארוכות טווח ב-16 מדינות בעולם, היא אתגר משמעותי. רק לאחרונה גייסנו אנשי צוות בערב ראש השנה שיצאו בתוך כמה שעות למקסיקו, הישר מארוחת החג. על אף האתגרים הרבים אנשי המקצוע והמתנדבים של ישראייד מגיבים למשברים הומניטאריים בכל מקום ובכל זמן שבו הם מתרחשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים