שתף קטע נבחר

דו"ח: יותר תלמידים מתחסנים נגד שפעת, פחות נגד פפילומה

המבצע: בשנת הלימודים הקודמת החלו לראשונה להינתן חיסונים נגד שפעת לתלמידי כיתות ב' בבתי־הספר ברחבי הארץ. הנתון: טרם התחלת החיסונים במוסדות החינוך עמד שיעור ההתחסנות בקרב שנתון זה על 10.6% בלבד. הקפיצה: בשנת תשע"ז חל זינוק דרסטי — 55% מהתלמידים התחסנו, אולם בקרב המתחסנים נגד פפילומה נרשמה ירידה. מהשנה: גם ילדי כיתה ג' מתחסנים

תלמידי ישראל רצים להתחסן: בשנת הלימודים תשע"ז, החלו לראשונה להינתן חיסונים בבתי־הספר נגד נגיף השפעת לתלמידי כיתות ב', והחל מהשנה גם לתלמידים בכיתות ג'. מבצע החיסונים החל בחששות כבדים לכך שמערכת החינוך לא ערוכה לספק את השירות. אולם דו"ח בריאות התלמידים בישראל, שהגיע לידי "ידיעות אחרונות", מגלה כי קיימת עלייה דרמטית בשיעור המתחסנים בבתי־הספר.

 

בחורף 2016-2015, טרם התחלת החיסון בבתי־ספר, שיעור ההתחסנות בקבוצת הגיל של תלמידי כיתות ב' עמד על 10.6% בלבד. לעומת זאת, בחורף האחרון שיעור המתחסנים הארצי עמד על 55%, שמהווים כ־87,200 תלמידים בשכבת הגיל הזו. שיעור המסרבים להתחסן עומד על 41.2%.

 

בניתוח הנתונים על פי מחוזות, מתברר שבמחוז ירושלים היה שיעור המתחסנים הגבוה ביותר (66.7%), לאחר מכן מחוז צפון (63.8%) ומחוז חיפה (56.9%). בתחתית הרשימה מחוז תל־אביב (45.8%) ומחוז אשקלון (43.6%). במשרד הבריאות בחנו גם את שיעור המסרבים להתחסן. בראש הרשימה ניצב מחוז תל־אביב (52.8%) ובתחתיתה ירושלים (27.9%).

 

 ( ) ( )

 

שירותי בריאות התלמיד ניתנים על ידי שלושה ספקים: חברת "נטלי", שסיפקה שירותים במחוזות ירושלים, חיפה וצפון, חברת "פמי בריאות" במחוזות תל־אביב ומרכז. משרד הבריאות נתן שירותים באמצעות לשכות הבריאות במחוזות דרום ואשקלון. כאשר בוחנים את שיעור החיסונים על פי הספקיות, אפשר להבחין שחברת נטלי חיסנה במקומות שבהן הייתה אחראית לספק את השירות את השיעור הגבוה ביותר (63.3), לאחר מכן חברת פמי (49.1%) ובסוף לשכות הבריאות של משרד הבריאות (47.8%).

 

החיסון נגד נגיף הפפילומה ניתן משנת הלימודים תשע"ד לבנות בלבד. משנת הלימודים תשע"ו החיסון ניתן בשתי מנות, לבנים ולבנות. לא נמצא הבדל באחוז כיסוי החיסון בין בנים ובנות בכל המגזרים. בשנת הלימודים תשע"ז אחוז הכיסוי נמוך בהשוואה לשנים הקודמות ועומד על 52.1% בלבד. בשנת תשע"ו השיעור היה 65.9% ובשנת תשע"ה 64%. במשרד הבריאות סבורים שאחת הסיבות לכיסוי הנמוך הינה פרסום שלילי ברשתות חברתיות ובתקשורת נגד החיסונים האלו, שכביכול עלולים לגרום לנזקים לבני הנוער שקיבלו את החיסון.

 

בישראל קיבלו בשנה שעברה 52.1% מתלמידי כיתות ז' מנה אחת של חיסון ומתוכם 47.2% את המנה השנייה. במחוז הצפון קיימת ההיענות הכי גבוהה לחיסוני פפילומה — 78.3% במנת חיסון ראשונה ו־75.1% במנת חיסון שנייה. לאחר מכן מדורגת חיפה עם 68.1% מהתלמידים שחוסנו במנה הראשונה ומתוכם 63.1% גם במנה השנייה. בתחתית הרשימה מחוז תל־אביב עם 40.7% תלמידים שקיבלו מנה ראשונה של החיסון ו־36.3% שקיבלו מנה שנייה, וירושלים עם 18.3% תלמידים שקיבלו חיסון במנה ראשונה ו־16.6% שקיבלו חיסון במנה שנייה.

 

 ( ) ( )

 

בחלק מבתי־הספר מסרבת הנהלת המוסד לאפשר לבצע את החיסונים לפפילומה במסגרת הלימודים. על פי הדו"ח 18.6% מבתי־הספר סירבו לבצע את החיסון אצלם, כאשר ירושלים ניצבת בראש הרשימה עם 69% של מוסדות הלימוד המסרבים לבצע את החיסונים. על פי הערכות, בבתי־הספר של האוכלוסיות הערבית והחרדית לא מיידעים אפילו את ההורים על האפשרות של תלמידי כיתות ז' לקבל את החיסון ומקבלים את ההחלטה עבורם. שיעור הסירוב הנמוך ביותר של בתי־הספר נמצא במחוז צפון עם 2% בלבד.

 

בבתי־הספר זכאים התלמידים לקבל גם חינוך לבריאות הניתן בהתאם לגיל התלמידים, במטרה לקדם אורח חיים בריא ולמנוע התנהגויות מסכנות בריאות החל מתזונה נכונה, מניעת פגיעות ותאונות וביצוע פעילות גופנית וכלה בשימוש באמצעי מניעה בעת קיום יחסי מין. הנושאים נבחרים ומתבצעים בשיתוף עם הצוות החינוכי.

 

בישראל 82.1% מהתלמידים קיבלו את שירות החינוך לבריאות. אולם קיימים הבדלים מהותיים בין המחוזות – בעוד במחוזות שבהם ניתנים שירותים על ידי נטלי (ירושלים, חיפה וצפון) השיעור של התלמידים שקיבלו את השירות עומד על 91.9% ואילו במחוזות של חברת פמי (תל אביב ומרכז) שיעור התלמידים שקיבלו את השירות עומד על 93.5%. לעומת מחוזות אלה, במחוזות שבהם ניתן שירות על ידי המדינה באמצעות לשכות הבריאות (אשקלון ודרום) עומד השיעור על 26.5% בלבד.

 

שר הבריאות יעקב ליצמן הגיב על ממצאי הדו"ח: "אנו מרוצים מנתוני הכיסוי להתחסנות ילדי ישראל ונחושים להמשיך בדרך זו לטובת בריאות התלמידים. אני קורא לציבור להתחסן נגד השפעת. גם אני מתחסן כמו בכל שנה".

 

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב הוסיף: "קיימת דיסנאינפורמציה רבה ברשתות החברתיות בנוגע לחיסונים. חשוב להקשיב להמלצות הרופאים המומחים ומערכת הבריאות ופשוט לחסן את הילדים. זו הדרך הבטוחה ביותר להבטיח את בריאות הילדים".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תלמידי בתי הספר מתחסנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים