שתף קטע נבחר

למניעת דלקת ריאות: 3 החיסונים שמבוגרים חייבים לקבל

10% מכלל החולים בדלקת ריאות צפויים למות מהמחלה או סיבוכיה, רובם מבוגרים. מנהלת היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים וולפסון מסבירה למה מבוגרים זקוקים לשלושה חיסונים כדי להתגונן מהמחלה ומי זכאי לקבל אותם בחינם

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

דלקת ריאות היא הסיבה המובילה לתחלואה ותמותה של מבוגרים ואנשים עם מחלות רקע בעולם המערבי ועל פי נתוני משרד הבריאות בישראל דלקת ריאות אחראית על כ-2.2% מכלל הפטירות.

 

דלקת ריאות היא מחלה זיהומית, הנגרמת מחיידק או נגיף (וירוס). שכיחות המחלה וחומרתה גבוהה יותר בקרב אנשים עם גורמי סיכון. כך למשל, בקרב אנשים מעל גיל 65 שכיחות התחלואה בדלקת ראות גבוהה פי 14 מאשר בקרב אנשים צעירים ובריאים.

 

גורמי סיכון נוספים לתחלואה בדלקת ראות כוללים סוכרת, מחלת לב, אי ספיקת כליות, מחלת כבד כרונית, מחלות אוטואימוניות, דיכוי חיסוני, וכריתת טחול.

 

למרות ההתקדמות הרבה שחלה במאה השנים האחרונות בעולם הרפואה, שיעורי התמותה מדלקת ריאות נותרו ללא שינוי ועומדים על כ- 10%, וגם כאשר ניתן טיפול אנטיביוטי הולם לא תמיד הוא יעיל במניעת סיבוכי המחלה. לכן, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם המחלה היא למנוע אותה באמצעות חיסון.

 

עוד במדור 60 פלוס:

תת תזונה אצל מבוגרים - איך לזהות ולמנוע 

4 מזונות שנמצאו כמעכבי תסמינים של מחלת האלצהיימר 

בגיל 74: הסוד של טל ברודי לתזונה וחיים בריאים 

 

הדרך הטובה למניעה - חיסון  (צילום: index open) (צילום: index open)
הדרך הטובה למניעה - חיסון (צילום: index open)

 

גורמים רבים: השכיח הוא חיידק ב-90 צורות

לצד גורמי הסיכון ישנם גם גורמים המעלים את השכיחות ללקות בדלקת ריאות, כדוגמת זיהום נגיפי של דרכי הנשימה, שפעת, עישון ואלכוהוליזם. המחלה מועברת באמצעות האוויר על ידי חלקיקי שיעול המכילים את החיידקים או הנגיפים.

 

סימני המחלה הם חום גבוה, שיעול ותחושה כללית רעה. חומרת המחלה משתנה, והיא נעה ממחלה קלה שניתן להחלים ממנה בבית ועד מחלה קשה הדורשת אשפוז בבית החולים וכרוכה בסיבוכים ותמותה. חלק משמעותי מהחולים הנדבקים בדלקת ראות יזדקקו לאשפוז בבית חולים. בקרב קשישים, דלקת ריאות מעלה את התמותה בכ-10%.

  

רשימת מחוללי המחלה האפשריים ארוכה מאוד, אך הגורם השכיח ביותר לדלקת ריאות בכל העולם, וגם בארץ, הוא חיידק הפניאומוקוק (Streptococcus pneumonia), שיכול לגרום גם לדלקת באוזן התיכונה וסינוסיטיס. לעיתים גורם הפניאומוקוק למחלות קשות במיוחד, הכוללות פלישה של החיידק לדם (אלח דם) ולדלקת קרום המוח. בכרבע מהמקרים נלווית לדלקת הריאות גם פלישה של החיידק למערכת הדם, מצב הנקרא דלקת ריאות חודרנית.

 

לחיידק הפנמוקוק יש קפסולה שעוזרת לו לחמוק ממערכת החיסון שלנו. ולא מדובר בקפסולה אחת: ישנן כ-90 קפסולות שונות המגדירות סוגים שונים של החיידק, ולכן אין חיסון אחד שטוב נגד כולם. כאשר אנחנו מחוסנים מפני סוג אחד של החיידקים אנחנו לא מחוסנים מפני סוגים אחרים, ולכן אפשר להידבק בחיידק מספר פעמים לאורך החיים כאשר בכל פעם נדבקים בעצם בסוג אחר של חיידק מאותה משפחה.

 

3 חיסונים למניעה

כיום ישנם שלושה חיסונים היכולים למנוע דלקת ריאות:

 

1: חיסון כנגד שפעת. מחקרים שונים מראים כי אנשים שחלו בשפעת נוטים להסתבך בדלקת ריאות הנגרמת מחיידק הפנמוקוק, וכי חיסון כנגד שפעת מוריד גם את שיעור התחלואה מדלקת ריאות. כך, בחיסון אחד אנו "מרוויחים" גם מניעה של שפעת וגם מניעה של דלקת ריאות כסיבוך של שפעת.

 

2: חיסון "פניאומובקס": קיימים שני חיסונים למניעה של דלקת ריאות הנגרמת מחיידק הפנמוקוק. חיסון אחד הוא חיסון וותיק בשם "פניאומובקס", המומלץ לאנשים עם מחלות רקע ולאנשים מגיל 65.

 

החיסון פעיל כנגד 23 סוגים שונים של החיידק, והוא יעיל למניעה של מחלה חודרנית, בה יש חדירה של החיידק לזרם הדם, ולמניעה של דלקת קרום המח. יעילותו למניעה של דלקת ריאות לא חודרנית מוגבלת.

 

3: חיסון חדש - "פרבנר 13": לאחרונה, התווסף חיסון חדש בשם "פרבנר 13" לסל החיסונים נגד דלקת ריאות. חיסון זה ניתן כבר מספר שנים לכל תינוק שנולד בישראל לצורך מניעה של דלקת קרום המוח בתינוקות. לאחרונה הוכחה יעילותו גם במניעה של דלקת ריאות בקרב מבוגרים, כולל קשישים.

 

פרבנר 13, כפי שמעיד עליו שמו, יעיל כנגד 13 הסוגים הנפוצים ביותר של החיידק. הטכנולוגיה בה פותח החיסון (צימוד – conjugation) מאפשרת לגוף לייצר תגובה חיסונית חזקה וטובה יותר מזו המיוצרת על ידי חיסון הפניאומובקס, ולכן הוא נחשב ליעיל יותר במניעה של דלקת ריאות, במיוחד היות שמדובר בחיסון היעיל גם למניעה של דלקת ריאות לא חודרנית. חסרונו טמון בכך שהוא יעיל כנגד פחות זנים בהשוואה לפניאומובקס.

 

מי זכאי לחיסונים בחינם

בעקבות המחקרים האחרונים החליט משרד הבריאות לאפשר לאנשים בסיכון לקבל את חיסון הפרבנר 13 במימון המדינה.

 

בקבוצת זו נכללים אנשים עם הפרעה אנטומית או תפקודית בפעילות הטחול, בפרט אנשים שעברו כריתת טחול, חולים במחלות ממאירות, אנשים המקבלים טיפול מדכא חיסון, נשאי HIV וחולי איידס, חולים שעברו השתלת מח עצם או השתלת איברים, חולים עם תסמונת נפרוטית, אי ספיקת כליות ממושכת וחולי דיאליזה, אנשים להם שתלים קוכלארים באוזן ואנשים עם דליפה מנוזל עמוד השדרה.

 

גם לאנשים מעל גיל 65 ולאלה הסובלים ממחלות כרוניות כגון סוכרת, מחלות מטבוליות, מחלות לב, מחלות ראה, שחמת של הכבד, ואלכוהוליזם מומלץ להתחסן.

 

חשוב לזכור כי בכדי לקבל הגנה מרבית כדאי להתחסן בשלושת החיסונים - חיסון שפעת מדי שנה, פרבנר 13, מנה אחת מספיקה לכל החיים, ופניאומובקס, מספר המנות תלוי בגיל - וכדאי לעשות זאת כבר עכשיו לפני הגעתו של החורף.

 

 

הכותבת הינה רופאה, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים, המרכז הרפואי וולפסון בחולון

 

 

מחקר חדש שפורסם לאחרונה חשף באיזה שעה ביום מומלץ לקבל את החיסון. צפו בדיון באולפן:

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
דלקת ריאות - מחלה זיהומית שכיחה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים