שתף קטע נבחר

בג"ץ: מרכולים בת"א ימשיכו לפעול בשבת

בפסיקתה האחרונה כנשיאת העליון דחתה השופטת מרים נאור את הבקשה לדיון נוסף בבג"ץ המרכולים: "צריך סובלנות לדעה השנייה וכבוד הדדי. חיה ותן לחיות". דרעי: "בג"ץ עושה הפיכה"

 


תל אביב נשארת פתוחה בשבת: בפסיקתה האחרונה כנשיאת בית המשפט העליון דחתה השופטת מרים נאור את הבקשה לדיון נוסף בבג"ץ המרכולים. בעקבות זאת אושר למעשה פסק הדין, ומרכולים ימשיכו להיות פתוחים גם ביום המנוחה. בטקס הפרישה של נאור נאמו מלבדה גם שרת המשפטים איילת שקד, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט וגם מחליפתה של נאור, אסתר חיות, שתושבע אחר הצהריים (יום ה').

 

לקריאת תקציר פסיקת בג"ץ - לחצו כאן

לקריאת פסיקת בג"ץ המלאה - לחצו כאן

 

נאור הדגישה: "הכרעתי אינה מבטאת הכרעה ערכית ואינה מבקשת לשקף השקפה חילונית או דתית. פסק הדין משקף את מה שבעיניי הוא פרשנות נכונה של החוק". הפסיקה חותמת את כהונתה של נאור כנשיאת בית המשפט העליון, שפורשת לאחר כמעט 38 שנות שיפוט, מהן 17 שנים כשופטת בבית המשפט העליון. באופן מסורתי, בטקס הפרישה בוחרים שופטי העליון להקריא פסק דין בעתירה משמעותית שמשקפת את תפיסת עולמם השיפוטית. 

 

משמאל אסתר חיות טקס פרישה מרים נאור נשיאת בית המשפט העליון (צילום: לע
השופטות נאור וחיות, בבית המשפט העליון (צילום: לע"מ)
 

משה כחלון טקס פרישת מרים נאור נשיאת בית המשפט העליון (צילום: לע
(צילום: לע"מ)

איילת שקד טקס פרישת מרים נאור נשיאת בית המשפט העליון (צילום: לע
(צילום: לע"מ)
 

הנשיאה נאור הקריאה את פסק הדין בעתירה בסוגיית פתיחת מרכולים ומתחמי בילוי בשבת בתל אביב. באפריל 2017 קיבל בג"ץ את חוק העזר העירוני בתל אביב שהתיר להפעיל 164 בתי עסק בשבת, לאחר ששרי הפנים דחו שוב ושוב קבלת החלטות בנושא. בעלי עסקים בעיר עתרו נגד חוק העזר בטענה שהדבר פוגע בשעות העבודה והמנוחה שלהם ויוצר לתחרות לא הוגנת.

 

נאור פסקה: "יש לאפשר לכל פרט ופרט לעצב את השבת שלו על פי דרכו. חיים משותפים אינם הכול או לא כלום. סובלנות לדעה השנייה וכבוד הדדי. חיה ותן לחיות".

 

 

על פי הפסיקה, הסמכות להכריע הכרעה ערכית במסגרת חוקי העזר נתונה לעירייה ולא לשר הפנים. החלטת שר הפנים נועדה לפקח על חוקיות החלטתה של העירייה, אך לא להחליף את שיקול דעתה. לגישת הנשיאה נאור, עמדה גורפת שממנה נעדר איזון המשקף את צביונה של העיר, את ייחודם של אזורים שונים בה ואת המרחקים ביניהם - היא בלתי סבירה.

 

איילת שקד טקס פרישת מרים נאור נשיאת בית המשפט העליון (צילום: לע
השרה שקד בטקס הפרישה של נאור(צילום: לע"מ)

"המקרה הנוכחי מדגים התנגשות בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי. בסוגיה החברתית הרגישה של פתיחת בתי עסק בשבת, המחוקק בחר להעביר את הסמכות לרשות המקומית, שתפעל על פי שיקוליה ובהתאם לאופי התושבים והמקום", קבעה.

 

לדבריה, "המשפט הישראלי מכיר באוטונומיה הנתונה לרשות המקומית להפעיל את סמכותה החוקית בהתאם לאופי תושביה ולצביון המקומי. בסוגיות של דת ומדינה, יישום העיקרון מאפשר יצירת מרחב ציבורי שיתאים לאופי הסביבה, לצד צמצום הכפייה על אוכלוסיות תרבותיות שונות".

המרכולים יישארו פתוחים בשבת (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
המרכולים יישארו פתוחים בשבת(צילום: בני דויטש)

לאחר הפסיקה פרסם ⁠⁠⁠⁠⁠שר הפנים, אריה דרעי, את תגובתו: "ברגע עצוב זה אין לי אלא להיתלות באילנות גבוהים, בנשיא ראובן ריבלין, שאמר השבוע, 'לא מהפכה עושה בית המשפט אלא הפיכה'. ומדובר בהפיכה של ממש". 

 

באופן חריג הגיש שר הפנים אריה דרעי בקשה לקיים דיון נוסף בנושא, והמשנה של נאור, שפרש בינתיים, אליקים רובינשטיין, קיבל את הבקשה מאחר ש"ראויה השבת, שעניינה יידון וילובן כשכלל העמדות לפני בית המשפט, בוודאי נוכח השלכות הרוחב".

 

בהרכב המורחב של שבעה שופטים ישבו נאור, השופטות אסתר חיות ודפנה ברק-ארז, שגם ישבו בהרכב הקודם, ואליהן הצטרפו השופטים ניל הנדל, יורם דנציגר, יצחק עמית ונועם סולברג.

 

בתוך כך החלו גורמים בקואליציה בגיבוש שתי הצעות חוק מקבילות שיעקפו את החלטת בג"ץ. בשבוע הבא מתכוונות הסיעות החרדיות לקדם הצעת חוק שתאסור פתיחת עסקים והפעלת תחבורה ציבורית בשבתות ובחגים בצורה גורפת, ואילו חברי כנסת מתונים מכולנו, הליכוד ויש עתיד מקדמים הצעת חוק שתתיר פעילות עסקית בשבתות ובחגים אם כי בצורה מבוקרת ומצומצמת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
השופטת מרים נאור
צילום: לע"מ
מומלצים