שתף קטע נבחר

צפו: עובדי בזק משבשים את פריסת האינטרנט הסופר מהיר

המאבק על תשתיות האינטרנט הסופר מהיר מחריף: עובדי בזק, שעד כה השחילו סיבים אופטיים עבור חברת פרטנר, משבשים עבודת קבלן חיצוני של פרטנר בקרית אונו. הרקע: הוראת משרד התקשורת לאפשר מיידית לכל קבלן לבצע עבודות בתשתיות בזק עבור ספקיות תקשורת אחרות

האם בזק מנסה לפגוע בתחרות או שפרטנר וסלקום פוגעות בהסכמי עבודה עם העובדים שלה? קבלן חיצוני של פרטנר הגיע הבוקר לקריית אונו במטרה לפתוח את הגובים של תשתיות בזק (הפתחים במדרכה, שניתן להשחיל דרכם סיבים אופטיים), אך אנשי בזק עומדים על הגובים ולא מאפשרים לקבלן לעבוד. העובדים הגיעו לאתר בתואנה שיש להם עבודות לבצע במקום.

 

עוד בערוץ הקריירה

 

אנשי רשות ההגבלים מתחקרים את האחראי מטעם בזק על העבודות הפתאומיות שנזכרו הבוקר לבצע, בדיוק במקום בו היו אמורים להשחיל סיבים:

 

 

עד כה בזק השחילה את הסיבים האופטיים עבור פרטנר, אך לאחרונה החליטה פרטנר שבכוונתה להשתמש בקבלן חיצוני ולא בעובדי בזק, בטענה שבזק מעכבת בכוונה את העבודות. לפי הנחיות משרד התקשורת, בזק יכולה להביא מלווה מטעמה ולפקח על העבודות. במקום זה, עומדים עובדים על הגובים ולא מאפשרים את הפעולה.

 

"יש פה התנהלות בריונית לא חוקית", אומרים גורמים במשרד התקשורת. כבר לפני שנתיים, קבעו במשרד במסגרת רפורמת הפס הרחב, כי מתחרותיה של בזק יוכלו להשתמש בתשתיות הפסיביות של בזק: גובים וקנים (צינורות הפלסטיק בתוכם מושחלים הסיבים).

 

הסיבה ל"הלאמה" של תשתיות בזק, ומתן שימוש בהן למתחרים שלה, היא חיסכון בעלויות: ניתן להעביר מספר סיבים של מספר חברות בצינורות אלה, במקום לחפור תשתיות חדשות. המטרה: אינטרנט מהיר של 1 גיגה ומעלה כשכיום המהירות הנפוצה בתשתית אינטרנט היא 100 מגה.

 

שלמה כפיר, יו"ר העובדים בבזק אמר: "אנחנו לא מתנגדים לתת שירותים למתחרות כפי שנקבע בחוק ההסדרים, ועד היום נתנו להם את השירותים, אבל עכשיו הם רוצים להתחכם. הם רוצים להשתמש בקבלנים בעלויות יותר נמוכות במקום עובדי בזק כפי שנקבע בחוק. אנחנו לא מוכנים לזה. היו סיכומים עם האוצר ועם ועדת הכלכלה - אנחנו ניתן שירותים ואנחנו לא נדחה אף עבודה. אבל לא יכול להיות שהעבודה תעשה על ידי קבלנים".

 

"החלטנו להפעיל את סכסוך העבודה שאושר לנו על ידי ההסתדרות ואנחנו מתכוונים לעצור את כל הפיתוח בבזק וגם אצל המתחרים".

 

עובדי בזק על הגובים  ()
עובדי בזק על הגובים

"בזק יודעים שהשימוש בקבלן חיצוני יביא לפריסה מסיבית של סיבים"

בזק פנתה הבוקר לביה״ד לעבודה, בבקשה לקבלת צו מניעה כנגד עיצומי העובדים. מהחברה נמסר כי: "העיצומים בהם נוקטים העובדים מכוונים כלפי עבודות הפיתוח בהן עוסקת החברה, אך אין בהן כל פגיעה בפעילות השוטפת ובשירות הניתן ללקוחות החברה וללקוחות ספקי התקשורת האחרים העושים שימוש ברשת בזק. עילת הפנייה לביה״ד היא הצורך בהמשך פעילות הפיתוח, זאת משום שבזק מחוייבת בביצוע העבודות גם לספקי תקשורת אחרים״.

 

גורם במשרד התקשורת אמר לynet: "בזק יודעים שהשימוש בקבלן חיצוני על-ידי פרטנר וסלקום, יביא לפריסה מסיבית של סיבים אופטיים ויגרום לתחרות מאוד קשה לכן החלו לאיים בסכסוך עבודה. יש רגולטור במדינת ישראל ויש לו סמכות והכל מעוגן בחוק. השר איוב קרא עומד מאחורי הצוות המקצועי ועומד יפה בלחצים. אילולא הרוח הגבית שהיה נותן לא היה קורא כלום".

 

הגורם סיפר ל-ynet את הרקע לסכסוך. "לפני שנתיים הוחלט שספקי תקשורת כמו פרטנר וסלקום, יוכלו להשחיל סיבים בתשתיות של בזק. החברות היו אמורות לעשות זאת בעצמן, אך לאור סוגיות ביטחוניות, המשרד יחד עם גורמים ביטחוניים, צמצמנו את היכולת שלהן לעשות זאת. מי שאמור לעשות את זה אלה עובדי בזק או קבלן חיצוני שבזק עבדה או עובדת איתו.

 

"הכי טבעי שעובדי בזק יעשו זאת כי הם יודעים את העבודה הכי טוב. וכך היה. עם זאת, קבענו שאם בזק עושה זאת בעצלתיים והמחירים שלה גבוהים, אזי עומדת לחברות הזכות להשתמש בקבלן חיצוני".

 

"בשנה וחצי האחרונות היו השחלות, אך החברות אמרו: 'זה לא מתקדם. אנחנו רוצים לפרוס, רוצים תחרות, רוצים טלוויזיה. יש לנו קבלן שבזק עבדה איתו שעומד במגבלות של תיק השירות ואנחנו רוצים להפעיל את האופציה הזאת. בדקנו שיש לו הכשר ביטחוני ואין שום בעיה לעבוד איתו'.

 

עובדי בזק באתר ההתקנה בקרית אונו ()
עובדי בזק באתר ההתקנה בקרית אונו

"בדקנו ואין לקבלן הזה מגבלות. אנחנו מאשרים לפרטנר את הבקשה וגם לסלקום. בזק נעמדו על הרגליים האחוריות, הפעילו את ההסתדרות וטענו להפרה של הסדר קיבוצי. אין קשר להסדר הקיבוצי - אלה עבודות של פרטנר וסלקום, לא של בזק. נכון שעד כה בוצעו על ידי עובדי בזק, אבל אם יש עיכובים זכותן של החברות לעבור לקבלן. בעבר דיברנו וסיכמנו שההוראות לא יפגעו בחוקי עבודה. הוחלט שאין שום מניעה להשתמש בקבלן חיצוני ובזק לא אהבו את זה. מחשש שהתחרות תגבר".

 

מרשות ההגבלים העסקיים נמסר כי: "הרשות רואה בחומרה רבה את החסימות מצד בזק ועובדיה אשר אינן מאפשרות לפרטנר להשחיל את סיבי התקשורת שלה. אם בזק לא תנקוט את כל האמצעים הנדרשים על מנת שההשחלה של סיבי פרטנר תתקיים כמתוכנן על ידי פרטנר ומשרד התקשורת, יינקטו נגדה צעדי אכיפה. לבזק חובה מוגברת למנוע שיבושים אשר חוסמים את התחרות בשוק התקשורת".

 

פריסת האינטרנט הסופר מהיר

פרטנר השיקה לאחרונה את פרטנר פייבר, תשתית הסיבים האופטיים של החברה, שאמורה לאפשר גלישת אינטרנט עם מהירות הורדה של עד 1 גיגה – אלף מגה. כיום המהירות הגבוהה ביותר הנפוצה היא 100 מגה. השירות יעלה 100 שקל לחודש לשנה ו-210 שקל לחודש אחרי שנה.

 

למרות שהחברה הכריזה שהיא נמצאת עם השירות בכ-30 אלף בתי אב, רוב הצרכנים בישראל עדיין לא יכולים להתחבר לשירות. היא כבר פרסה סיבים באור יהודה, ירושלים, כפר סבא, תל אביב, ראשון לציון, באר שבע, הוד השרון, פתח תקווה, רמת גן וראש העין.החברה מסרה שעד סוף שנה, תחל פריסה של הרשת ביישובים נוספים: גבעתיים, באר יעקב, גבעת שמואל, גני תקווה, הרצליה, חדרה, חולון, יבנה, נתניה ורמת השרון.

 

חיבור הסיבים האופטיים אמור להגיע עד לבית הלקוח תוך התאמה לבניין ולגובה הבית, על מנת לאפשר גלישה במהירות של מאות מגה לפחות לכל לקוח. הטכנולוגיה של פרטנר היברידית (g fast בבניינים ישנים ו-point 2 point בבניינים גבוהים), על מנת שלקוחות לא יסבלו מהאטת מהירות.

 

גם לבזק יש מיזם דומה (פרסה 60 אלף ק"מ של סיבים אופטיים ברחבי הארץ - מעל מיליון וחצי בתי אב), ונמצאת בפיילוט עם כמה מאות לקוחות. לשאלה מדוע פרטנר לא מנצלת את התשתית הקיימת של בזק, אמר בנבנישתי: "אנחנו בעד תחרות. במקומות בהם ניתן יהיה להשתמש בתשתיות בזק ו-HOT בצורה פסיבית - נשתמש בהם".

 

בנוסף, גם סלקום פועלת בתחום הסיבים האופטיים במספר חלופות ובהן, פריסה עצמאית של תשתית סיבים בפתח תקווה, תל אביב, גבעתיים, כפר סבא רמת גן, ירושלים, ראש העין והרצליה. החברה אף בוחנת שיתופי פעולה נוספים כולל רכישת IBC..

 

ברגע שכל ארבע קבוצות התקשורת בישראל יחלו להציע שירות פס רחב דומה (בטכנולוגיות שונות) תתחולל מהפכה באיכות תקשורת הנתונים בישראל.

 

השתתף בהכנת הכתבה: צחי שדה

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים