שתף קטע נבחר

"יש פה טרור נגד חילונים": המאבק על השכונה המתחרדת

בשנים האחרונות חל שינוי דמוגרפי בשכונה המעורבת בחדרה. "החרדים מתנהלים פה כמו באיראן", טוענים בצד החילוני, ומונים הצבת מבנים בשטחים ציבוריים, וגם יידוי אבנים על רכבים בשבת. החרדים מצדם טוענים לחיים משותפים בכבוד הדדי. העירייה: "מעודדים יחסי שכנות טובה"

 

 

יום שישי בשכונת שלמה בחדרה. רגע לפני שהשבת נכנסת, רמקולים שהוצבו במקום לפני כשנתיים משמיעים שירים ביידיש המבשרים לתושבי העיר, החרדים והחילונים, על כניסת השבת. חיים פדלון, חילוני שגר בשכונה זה 27 שנים, טוען כי השכונה השקטה נמצאת תחת השתלטות חרדית אגרסיבית. "נשארתי מאחרוני החילונים ברחוב, כל מי שיכול בורח מכאן", ומאוחר יותר יוסיף: במחירי הפסד.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

לדברי פדלון, "סבלתי מחרדים טרור. נזקים בבית של אלפי שקלים: הפילו לי דוד שמש, שברו לי את הטלוויזיה בחצר, פינצ'רו לי את הגלגלים וניפצו לי את השמשות ברכב". הקוטג' הדו-משפחתי שלו ממוקם מול ישיבת "כנסת יצחק" הנמצאת בתנופת בנייה. השכן שצמוד לפדלון מכר את ביתו לחרדים, וכעת מתגוררים בו אברכים. כמו רבים מהתושבים החילונים של השכונה, גם לפדלון נמאס והוא רוצה למכור את הבית ולעזוב את השכונה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

משה חכימה (35), חילוני, גדל כל חייו בשכונה. לדבריו הוא סובל ממה שהוא מכנה "השתלטות החרדים על השכונה": "הם מתנהלים פה כמו במחשכים של איראן: יש כאן בשבתות זריקות אבנים על רכבים נוסעים וזריקות ביצים על בחורות שמסתובבות בטייץ ועושות ג'וגינג, פשוט טרור נגד חילונים".

 

"זו הייתה תמיד שכונה מעורבת"

על שטח הגינה הציבורית הצמודה לגן הילדים, הוצבו בשורות מבנים ארעיים וקונטיינרים גדולים. חכימה מצביע על המבנים החדשים שהוקפו בגדרות גבוהים ומנעולים, המונעים את כניסת התושבים החילוניים לשטח שהיה, לדבריו, בעבר הלא רחוק - שטח ציבורי.

 

תוקפים צלם ynet בשכונת שלמה (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
תוקפים צלם ynet בשכונת שלמה(צילום: אסף קמר)

 

במהלך צילומי הראיון עמו, יוצאים חרדים זועמים משטח הישיבה ותוקפים באלימות את הצלם של ynet, מה שמביא מרואיינים חילונים נוספים שהיו אמורים להתראיין לכתבה, לבטל את השתתפותם בטענה כי הם מפחדים פן יבולע להם.

 

חשוב לציין כי למרות הטענות הקשות של התושבים החילונים, השכונה תמיד הייתה שכונה מעורבת. הרב דוד בירנבויים, מתושבי השכונה, טוען כי אין השתלטות חרדית על השכונה. "יש פה ישיבה שפועלת קרוב ל-70 שנה", הוא מספר. "בישיבה הזאת למדו תלמידים שהיום נמצאים ברחבי הארץ והעולם בתפקידים מאד מכובדים ובכירים, שמכבדים את העיר חדרה ואת תושבי העיר ככלל".

 

משה חכימה (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
משה חכימה(צילום: אסף קמר)

 

הוא מוסיף כי "החברה המעורבת בחדרה יודעת לחיות יפה לכבד אחד את השני. יש פה ושם קצת חריקות, אבל באופן יחסי למה שקורה בארץ - זה בגבול הסביר".

 

עיריית חדרה: מעודדים שכנות טובה

חרדים אחרים, שכן מודעים לשינוי, מרוצים ממנו. איציק פינס שעבר להתגורר בשכונה לפני 7 שנים, נהנה מהשינוי הדמוגרפי. "ברוך השם השכונה השתנתה והפכה לחרדית. יש פה 20 בתי כנסת במרחק יריקה". בתגובה לתלונות התושבים החילונים על צפירת השבת הוא משיב בגיחוך: "שבת יש רק פעם בשבוע, זה לא כל יום. זאת לא צפירה - זאת מנגינה כך שזה לא רע, זה נחמד".

 

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

מבנים חדשים הוקפו בגדרות גבוהים ומנעולים, המונעים את כניסת התושבים החילוניים לשטח הציבורי (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
מבנים חדשים הוקפו בגדרות גבוהים ומנעולים, המונעים את כניסת התושבים החילוניים לשטח הציבורי(צילום: אסף קמר)

 

תגובת עיריית חדרה: "העירייה לא אישרה הצבת מבנים יבילים בשטחיה בשכונת שלמה ולא שימוש בנכסיה. הפיקוח על הבנייה ערך בדיקות בנכסים, ובעקבות זאת התריע מנכ"ל העירייה יעקב זיגדון במכתב רשום למשתמשים בגן הילדים על שימוש שלא כדין בנכסים העירוניים. מנכ"ל העירייה דרש לפנות את נכסי העירייה תוך 60 יום או שיופעלו כל האמצעים העומדים לרשות העירייה על מנת להגן על זכויותיה. מובן מאליו שהעירייה אינה מעודדת תופעות של אלימות על כל צורותיה, אלא מעודדת יחסי שכנות טובה בין כל המגזרים בכל שכונות העיר.

 

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

לטענת העירייה, לא אושרה הצבת מבנים יבילים בשטחיה  (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
לטענת העירייה, לא אושרה הצבת מבנים יבילים בשטחיה (צילום: אסף קמר)

 

"באשר לצפירת השבת, הדבר אינו מצריך אישור, אולם אם הוא חורג בעוצמת הסאונד יש להעביר את הנושא לידיעת איגוד ערים לאיכות סביבה שמטפל במפגעים מהסוג הנ"ל. העיר חדרה נמצאת בתנופה בנייה חסרת תקדים, ומאות משפחות מכל הארץ מגיעות לגור בעיר ונהנות ממגוון פעילויות התרבות שמציעה העירייה. רק לפני שבועיים, עת צוינו בעיר אירועי סוכות לכלל האוכלוסייה, ניתן היה לראות עשרות-אלפי תושבים, חילונים ודתיים, חוגגים ביחד ומבלים בעיר". למכתב ששלחה העירייה על פינוי המבנים, לחצו כאן.  

פורסם לראשונה 27/10/2017 14:23

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים