שתף קטע נבחר

אז מה בעצם הבעיה עם ההצהרה של טראמפ?

הבעיה היא בעיקר עם מה שלא נאמר בהצהרה. הסוגיה העיקרית אינה מעמדה של ירושלים כבירת ישראל, אלא על איזו ירושלים מדובר

הצהרתו של נשיא ארצות-הברית דונלד טראמפ על הכרה אמריקנית בירושלים כבירת ישראל מעוררת הדים בעולם, ולמרבה הצער, גם אלימות באזורנו. בישראל בירכו באופן גורף על ההצהרה, והיו שציטטו את מנחם בגין ז"ל, שאמר "גם המובן מאליו צריך שייאמר לפעמים". ההצהרה אכן משמחת על אף היותה טריוויאלית ונטולת משמעויות מעשיות. אם ככה, מה בעצם הבעיה איתה?

 

עוד דעות ב-ynet:

מי מכיר, מי יודע?

חזית אמריקנית-אירופית מול איראן - אינטרס ישראלי

טראמפ מחלק את ירושלים

העם רוצה דמוקרטיה אמיתית

בבקשה, בואו לשדרה

 

למעשה, הבעיה היא בעיקר עם מה שלא נאמר בהצהרה. הסוגיה העיקרית אינה מעמדה של ירושלים כבירת ישראל, אלא על איזו ירושלים מדובר.

 

כשמדובר על "ירושלים המאוחדת בריבונות ישראלית" אין הכוונה לשכונות כמו קריית יובל או הגבעה הצרפתית, שהן במערב ירושלים, או לאתרי מורשת כמו הכותל המערבי או הרובע היהודי בעיר העתיקה, שיהיו חלק מירושלים הישראלית בכל הסדר קבע עתידי.

 

המונח "ירושלים המאוחדת" מתייחס לאיחוד ירושלים המערבית עם ירושלים המזרחית שסופחה לירושלים ב-1967 לאחר מלחמת ששת הימים. שטח זה כלל 28 כפרים פלסטינים שלא היו חלק מהעיר, וגם לא חלק ממה שהפלסטינים מכנים אל-קודס, והיום הוא מאוכלס בכ-300,000 פלסטינים, המהווים כ-40% מתושבי העיר. השטחים האלו, שהם פלסטיניים במובהק ומתנהלים ככאלו, אך מכונים "ירושלים" למרות שעיריית ירושלים ורשויות מדינת ישראל נמנעות מלהגיע אליהם - הם למעשה סוגיית ירושלים שטרם הוכרעה.

 

טראמפ אמר דבר נכון כשהצהיר שגבולותיה של ישראל בירושלים ייקבעו במו"מ עתידי עם הפלסטינים. אלא שהוא נמנע מלומר מה יקרה בצידו השני של הגבול. אילו היה מציין שהשטח שלא יישאר בישראל יהיה בירת מדינת פלסטין העתידית, הוא היה מגביר את הסיכוי להשגת הסכם שלום. משנקט בשפה חד צדדית, עודד את המתנגדים להסכם בשני הצדדים, ובכך הפחית את הסיכוי לקיום תהליך מדיני רציני בתקופה הקרובה.

 

הכרה בירושלים כבירת ישראל אפשרית לא רק על ידי ארה"ב, אלא על ידי העולם כולו, לרבות הפלסטינים. גם העמדה הפלסטינית הרשמית של אש"ף היא שבהסכם קבע, ירושלים המערבית תהיה בירת ישראל, לצד ירושלים המזרחית כבירת פלסטין.

 

שתי בירות לשני עמים

מודל יוזמת ז'נבה, המוסכם על בכירים בשני הצדדים, מציג תמונה אפשרית של ירושלים בה שוכנות שתי ערי בירה מוכרות של שתי מדינות: ירושלים המערבית, השכונות היהודיות במזרח ירושלים והרובע היהודי בעיר העתיקה כולל הכותל המערבי - בריבונות ישראלית. השכונות הערביות במזרח ירושלים, שאר רובעי העיר העתיקה ואזור המסגדים על הר הבית - בריבונות פלסטינית, תוך מתן גישה חופשית לכולם בתוך העיר העתיקה כולה והסדרים מיוחדים במקומות הקדושים.

 

עוד אמר מנחם בגין ז"ל: "למדנו מן ההיסטוריה כי המלחמה היא נמנעת, השלום הוא בלתי נמנע. עמים רבים ניהלו מלחמות ביניהם ולפעמים השתמשו במונח האווילי 'אויב נצחי'. אין אויבים נצחיים. לאחר כל המלחמות בא הבלתי נמנע - השלום".

 

לאחר שהמובן מאליו נאמר, וארה"ב הכירה בירושלים כבירת ישראל וביטאה את מחויבותה לשלום באזור, הגיע הזמן לצעדים אמיצים, ולקיום ההבטחות על שלום. הגיע הזמן להסכים על גבולותיה של ירושלים הישראלית ועל גבולות מדינת ישראל, כשלצדה מדינה פלסטינית. פתרון שתי המדינות יחזק את מעמדה של ירושלים כבירת ישראל הלגיטימית, וישמר את אופייה היהודי והדמוקרטי. זהו אינטרס ציוני ראשון במעלה.

 

הכותב הוא תא״ל מיל׳ גיורא ענבר, לשעבר מפקד ״שלדג״, מפקד חטיבת ״גבעתי״ ומפקד עוצבת לבנון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
גיורא ענבר
צילום: גבי מנשה
מומלצים