שתף קטע נבחר

מופע לחג בנתיבות: הגברים רואים, הנשים רק שומעות

תחילה תכננה העירייה לאפשר רק לגברים לצפות בהופעה. אחרי פרסום ב-ynet ופניית שדולת הנשים למשנה ליועמ"ש, גם נשים הורשו לרכוש כרטיס, אך הושבו מאחורי מחיצה - דבר שאסור באירוע עם חסות ממשלתית או עירונית. "אנחנו מרגישות בעונש אבל זה ככה מאז שאנחנו צעירות"

  

 

כך נראה אירוע לחג בנתיבות שהתקיים אמש (ג') במימון ציבורי: מול הבמה יושבים הגברים, רואים ושומעים את הופעת הזמרים החסידיים, ובצדי הבמה, בזווית שלא ניתן לראות ממנה דבר – נאלצות לשבת הנשים שקנו גם הן כרטיסים במיטב כספן. בין הגברים לנשים מפרידה מחיצה גבוהה.

אפליה במופע של זמרים חסידיים בנתיבות  (צילום: דקלה חביביאן)
(צילום: דקלה חביביאן)
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, האירוע, בחסות עיריית נתיבות ומשרד החינוך, תוכנן להתקיים כך שנשים לא יוכלו להשתתף בו כלל. בעקבות פניית שדולת הנשים בישראל למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד דינה זילבר, הממונה על יישום המלצות הצוות למיגור הדרת נשים במרחב הציבורי במשרד המשפטים - היא שלחה מכתב דחוף לגורמים האחראים. בתגובה הוחלט לאפשר לנשים לרכוש כרטיסים, אך לערוך הפרדה מגדרית באירוע - אקט שגם הוא אסור כשניתנת לו חסות ממשלתית או עירונית.

 

בפרסומים לקראת האירוע הופיעה גם חסותו של המשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל, אך מהמשרד נמסר כי אין לו קשר לכך וכי ביקשו מהמארגנים להסיר את לוגו המשרד. ואולם באירוע עצמו נאם השר אריה דרעי, שעומד בראש המשרד, כמו גם סגן ראש עיריית נתיבות.

אפליה במופע של זמרים חסידיים בנתיבות  (צילום: דקלה חביביאן)
כך ראו גברים את ההופעה(צילום: דקלה חביביאן)

אפליה במופע של זמרים חסידיים בנתיבות  (צילום: דקלה חביביאן)
כך ראו נשים את ההופעה(צילום: דקלה חביביאן)
בסופו של דבר באו להופעה כמה עשרות נשים, שהיוו כחמישית מהקהל, והן נכנסו דרך כניסה נפרדת. אחת מהן היא דקלה חביביאן, דתייה ממושב פטיש בנגב, שהגיעה להופעה יחד עם בתה ואחותה. "זה היה לי עצוב", היא מספרת. "אין לי בעיה עם הפרדה, אבל לפחות שאני אראה, שהמחיצה תהיה במקום ראוי. הנשים, כמעט כולן היו מהמגזר החרדי, אמרו שהן מורגלות לזה. שאלתי אותן, 'אתן לא יכולות להגיד כלום? זה בסדר מבחינתכן?' והן ענו, 'אנחנו מרגישות כמו בעונש אבל זה ככה מאז שאנחנו צעירות. חוץ מזה אנחנו אומרות תודה שנתנו לנו להיכנס בכלל. אם כבר נתנו אז נשתוק'. אישה אחרת אמרה שמבחינתה זו הגשמת חלום לראות את ההופעה הזאת".

 

מנהלת תחום הדרת נשים בשדולת הנשים בישראל, אלינור דוידוב, אמרה: "משמח ומרגש לראות את המובן מאליו - אירוע שהיה מיועד לגברים בלבד נפתח לנשים. הן הגיעו לצפות בזמרים שהן אוהבות, רק שהזמרים עמדו מול הגברים בלבד. המחיצה שהוצבה באולם, שעצם קיומה אינו חוקי, מנעה מנשים שהגיעו למופע ושילמו עליו מחיר מלא לצפות בזמרים שעל הבמה".

פוסטר האירוע ()
פרסום האירוע - לפני שינוי ההחלטה

אלינור דוידוב מנהלת תחום הדרת נשים בשדולת הנשים בישראל (צילום: דנה שמעוני)
אלינור דוידוב, מנהלת תחום הדרת נשים בשדולת הנשים בישראל(צילום: דנה שמעוני)

היא הזכירה כי "הפרדה מגדרית היא הדרת נשים לכל דבר והיא מגונה ואסורה על פי חוק. אנחנו שמחות שנשים נכנסו אתמול לראות את הזמר יעקב שוואקי, אך לא מתכוונות לשתוק על כך שהן הופלו והודרו. שדולת הנשים תמשיך לעקוב אחר פעולתם של הרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה אשר בחסותם ובמימונם נערכים אירועים לא חוקיים בהפרדה מגדרית או ללא נשים כלל".

 

עיריית נתיבות מסרה בתגובה כי "המחיצה הנמוכה שהוקמה הייתה דרישה של גברים ונשים מהמגזר החרדי, ללא יוצא מהכלל, כתנאי הכרחי לקיום האירוע. גם נשים רוצות על פי אמונתן להיות בנפרד. לאף אחד זה לא מפריע חוץ מלעיתונאים אובססיביים שמייצרים פייק ניוז בעניין הדתה".

 

ממשרד החינוך נמסר: "משרד החינוך מקצה לרשויות המקומיות תקציב לטובת פעילויות תרבות שונות, ובכלל זה לפעילויות תורניות. הפעילויות ואופיין נקבעים על ידי הרשויות עצמן". מהמשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל טרם נמסרה תגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דקלה חביביאן
מופע בנתיבות. עם הגב לנשים
צילום: דקלה חביביאן
מומלצים