שתף קטע נבחר

מחקר טוען: סיגריה אלקטרונית הכי יעילה להפסקת עישון

חוקרים מצאו ששיעור ההצלחה בגמילה מעישון מסיגריה אלקטרונית גבוה יותר משימוש בתחליפי ניקוטין. עם זאת, לא ברור עדיין כמה זמן הגמילה הזו מחזיקה מעמד

הסיגריה האלקטרונית IN? פעילים וארגוני בריאות בעולם מנהלים מלחמות חורמה נגד חברות הסיגריות האלקטרוניות, בטענה שהן מזיקות ממש כמו הדבר האמיתי ואולי אף יותר, אבל מחקר חדש מגלה שהן דווקא עושות את ההיפך, ומסייעות להיגמל מעישון במידה רבה יותר משיטות אחרות.

 

זו היתה אחת השאלו המכריעות בעולם הרפואה בשנים האחרונות: האם סיגריות אלקטרוניות מסוכנות לבריאות, ועד כמה הן אכן מסייעות להיגמל מעישון סיגריות טבק רגילות. כעת, לראשונה, מחקר חדש מביא את התשובה במאמר שפורסם בכתב העת הרפואי "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין".

 

סיגריה אלקטרונית (צילום: shutterstock)
"מסייעות לגמילה יותר משיטות אחרות". סיגריות אלקטרוניות(צילום: shutterstock)
 

המחקר נערך בבריטניה, ומומן על ידי המכון הלאומי לחקר הסרטן במדינה. במשך שנה החוקרים עקבו אחר 886 מעשנים שטופלו לגמילה בעישון על ידי מעבר לסיגריה אלקטרונית או על ידי תחליפי ניקוטין שונים. בשתי הקבוצות המשתתפים טופלו במשך ארבעה שבועות, כולל סדנאות גמילה מעישון הידועות כמרכיב משמעותי בתהליך הגמילה.

 

החוקרים מצאו שסיגריות אלקטרוניות היו יעילות פי 2 מתחליפי ניקוטין בגמילה מעישון, כולל מדבקות ניקוטין ומסטיקים. עם זאת, שיעור ההצלחה בכל שיטות הגמילה היה עדיין נמוך – 18% בקרב קבוצת מעשני הסיגריות האלקטרוניות, בהשוואה ל-9.9% אחוז בקרב אלה שהשתמשו בתחליפי ניקוטין.

 

עוד כתבות:

מחקר קובע: סיגריה אלקטרונית מזיקה לבריאות  

עכשיו זה מוכח: סיגריה אלקטרונית מסרטנת  

כך הפכה הסיגריה האלקטרונית ג'ול לטרנד חם אצל בני הנוער בישראל

 

לדברי החוקרים, הממצאים נותנים במידה מסוימת לגיטימציה חדשה לחברות שמשווקות סיגריות אלקטרוניות שעמדו תחת מתקפה מארגוני הבריאות. מינהל המזון והתרופות האמריקני אף כינה את תופעת עישון הסיגריות האלקטרוניות "מגפה", במיוחד בקרב בני נוער.

 

על פי ההערכות מתים מדי שנה 6 מיליון איש ברחבי העולם מנזקי העישון, בהם 480 אלף בארצות הברית. אם תימשך מגמת העישון בעולם כפי שהיא כיום, שיעור התמותה יעלה לכדי 8 מיליון איש בשנה בתוך עשר שנים.

 

סיגריות אלקטרונית מעניקות למעשני הניקוטין את הסיפוק שבדחף לחומר הממכר, אולם ללא רעלני הזפת וחלק מגורמי הסרטן הנשאפים לגוף בזמן בעירת הטבק. עם זאת, גורמי בריאות בארצות הברית, בריטניה ומקומות אחרים סירבו עד כה להכיר בסיגריה האלקטרונית ככלי לגיטימי לגמילה מעישון, בעיקר בשל היעדר ההוכחות כי מעבר לסיגריה אלקטרונית מסייע להפחית את שיעור העישון.

 

הסייג: האם הגמילה נמשכת גם לאחר זמן?

ה"ניו אינגלנד" צירף שני מאמרי מערכת, שבהם מומחים מתחום העישון הגיבו לממצאים. האחד נכתב על ידי בלינדה בורלי, מומחית לבריאות התנהגותית וד"ר ג'ורג' אוקונור, רופא ריאות, שהבחינו בכך שהשמחה של יצרני הסיגריות האלקטרוניות אולי מוקדמת מדי, משום ש-80% מהמשתתפים במחקר שעברו לסיגריה אלקטרונית – המשיכו לעשן שנה אחרי תום המחקר, בעוד שרק 9% ממשתמשי תחליפי הניקוטין נשארו מכורים לעישון.

 

סיגריה אלקטרונית (צילום: shutterstock)
השמחה מוקדמת מדי? סיגריה אלקטרונית(צילום: shutterstock)

הכותבים ציינו שעדיין לא ניתן להגיע למסקנה שהסיגריה האלקטרונית מסייעת בגמילה מעישון לטווח הארוך,והמליצו לעבור לסיגריה אלקטרונית כחלק מניסיון גמילה רק כאשר שאר שיטות הגמילה נכשלו, ותחת שימוש במינון הנמוך ביותר האפשרי של ניקוטין.

 

במאמר המערכת השני צוין שנבדקי הסיגריה האלקטרונית קיבלו ערכה ראשונית שבה סיגריה אלקטרונית ובקבוק אחד של נוזל העישון, ובו 18 מיליגרמים למיליליטר של ניקוטין, המינון השכיח בסיגריות האלקטרוניות בבריטניה.

 

אלא שהמינון בסיגריה האלקטרונית ג'ול, למשל, הוא גבוה הרבה יותר – בין 35 ל-59 מ"ג למיליליטר נוזל. כאשר בקבוקון הנוזל אזל למשתתפים, הם יכלו לבחור באיזה טעם ומינון להמשיך. אלה שהשתמשו בתחליפי ניקוטין יכלו לבחור ממגון מוצרים, כולל מדבקות, מסטיק, סוכריות מציצה או תרסיס לאף. החוקרים עודדו אותם לשלב סוגים שונים, וכך עשו הרוב.

 

סיפוק גדול יותר מהסיגריות האלקטרוניות

משום שהדיווחים על גמילה מעישון של המעשן עצמו לא נחשבים לאמינים, החוקרים בדקו את רמת הפחמן החד חמצני בנשימתם של המשתתפים, דרך מדויקת יותר לאמת את הגמילה.

 

החוקרים הסבירו שהצלחת הגמילה, היתה תלויה ככל הנראה בשילוב של גורמים: דרך הגמילה, כמות הניקוטין והתנהגותו של הנגמל. החוקרים סבורים ששיעור ההצלחה הגבוה יותר בגמילה מסיגריות אלקטרוניות נובע מכך שהמשתתפים דיווחו על סיפוק גבוה יותר מהסיגריות האלקטרוניות.

 

המאמר ציין עוד כי מחקרים אחרים הראו תוצאות שונות: באחד המחקרים, תחליפי הניקוטין ונוגד הדיכאון בופרופיון (וולבוטרין) השיגו שיעורי הצלחה גבוהים יותר בגמילה מעישון מסיגריות אלקטרוניות, בעוד שכדור הגמילה מעישון צ'מפיקס השיג שיעורי גמילה גבוהים אף יותר. המחברים אף ציינו ששיטות גמילה אלה בטוחות יותר מהסיגריה האלקטרונית, שעדיין טומנת בחובה את הסכנות הבריאותיות של הטבק שנשאף לגוף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יותר סיכוי להיגמל, אבל לא ברור לכמה זמן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים